Den varme sommeren i Nord-Norge tok hardt på breene - rekordunderskudd på Langfjordjøkelen
Sommersesongen 2024 var svært varm i Nord-Norge. I Vest-Finnmark viser bremålingene det største underskuddet som er målt på Langfjordjøkelen siden målingene startet i 1989. I gjennomsnitt har tykkelsen på breen minket over 4 meter siden i fjor.
Den varme sommeren
- Satellittbilder viste at mye av vinterens snø var smeltet bort fra Langfjordjøkelen allerede i midten av juli. I begynnelsen av august var det knapt noe snø igjen. Det hjalp heller ikke at vinteren var preget av mindre snø enn normalt på breen, med kun 80 % av normalperioden, sier Liss Andreassen, breforsker i NVE.
Langfjordjøkelen er en liten platåbre i Vest-Finnmark, og en av de nordligste breene i Norge. Måling av massebalanse på den østlige brearmen startet i 1989 og har vært gjort hvert år (med unntak av 1994 og 1995). Langfjordjøkelen er en av 10 breer i Norge hvor NVE gjør årlige målinger av massebalanse, altså om breen øker eller minker i volum. Siden 1998 har det også vært målt frontposisjon årlig.
Den varme sommeren førte til stor avsmelting på breene.
- Breen blir særlig sårbar når snøen har smeltet bort, fordi videre smelting går direkte på breisen. Da blir breen tynnere. I år var smeltingen rekordstor, breisen smeltet hele 4 meter. Aldri før har det vært målt et så stort underskudd på Langfjordjøkelen, sier Andreassen.
Gjennomsnittet for perioden 1989-2023 har vært 1 meter.
Smeltet tilbake 800 meter siden 1998
Istykkelsen på Langfjordjøkelen ble målt i 2008. Den gjennomsnittlige tykkelsen av delen NVE måler på var da 67 meter. NVEs målinger fra gjentatte kartlegginger viser at hele platåbreen har minket betydelig siden 2008. Årets underskudd har gjort at det gjeldende området har minket nesten 10 prosent bare i år.
Selv om smeltingen på Langfjordjøkelen var rekordstor i år, føyer den seg inn i en lang rekke av år med underskudd. Årets frontmåling viser at brefronten har smeltet tilbake 33 meter fra i fjor. Siden 2018 har breen smeltet tilbake over 200 meter, og siden målingene startet i 1998 mer enn 800 meter. At brefronten smelter tilbake er en konsekvens av mange år med underskudd på breen.
Resultatene fra målinger på øvrige breer i Norge kommer senere i år når alle breer er målt og beregnet. De foreløpige resultatene viser at også mange andre breer i Norge har minket, men ikke i samme omfang som Langfjordjøkelen.
Kontakter
Liss AndreassenBreforsker
Tel:95 28 24 01lma@nve.noBjarne KjøllmoenSenioringeniør
Tel:41859053bkj@nve.noBilder
Lenker
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Onsdag øker farenivået for flere typer skred fra Trøndelag til Troms14.1.2025 14:40:08 CET | Pressemelding
Et nytt kraftig mildvær med regn fra onsdag fører til økt fare for snøskred, flom og jord-, sørpe- og flomskred i deler av Trøndelag, Nordland og Troms. NVE ber kommuner, beredskapsaktører og innbyggere som bor utsatt til om å gjøre forebyggende tiltak. I områder med stor snøskredfare er det viktig å holde seg unna skredterreng.
Kraftig mildvær og regn fra mandag gir høyt farenivå for en rekke naturhendelser i vest og nord13.1.2025 13:10:40 CET | Pressemelding
NVE har sendt ut en rekke farevarsler i løpet av helgen. Det er økt fare for snøskred, flom og jord-, sørpe- og flomskred langs store deler av kysten, fra Rogaland opp til Troms. NVE ber kommuner, beredskapsaktører og innbyggere som bor utsatt til om å gjøre forebyggende tiltak. I områder med stor snøskredfare er det viktig å holde seg unna skredterreng.
Mulighet for flom- og skredfare fra mandag 13. januar10.1.2025 12:18:05 CET | Pressemelding
Mandag 13. januar er det ventet et kraftig mildvær fra Rogaland og nordover til Nordland. Regn høyt til fjells og snøsmelting øker sannsynligheten for flom og skred flere steder. Varslingstjenestene i NVE følger situasjonen tett.
NVE: Fare for å gå igjennom isen i Trøndelag og sørover20.12.2024 10:46:13 CET | Pressemelding
NVEs isvarsling på Varsom.no melder at små vann nær kysten fra Trøndelag og sør over har svært varierende isforhold. Her er det stor fare for å gå igjennom isen, spesielt langs land og ved innløp, utløp og i trange sund. Årsaken er mildvær og regn.
NVE gir konsesjon til Fossum Solkraftverk19.12.2024 15:51:01 CET | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir Fossum Sol 1 AS tillatelse til å bygge et solkraftverk i Skien kommune. Dette blir det niende bakkemonterte solkraftverket som får konsesjon i Norge, og det første med tillatelse til etablering av batteri.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom