Den varme sommeren i Nord-Norge tok hardt på breene - rekordunderskudd på Langfjordjøkelen
Sommersesongen 2024 var svært varm i Nord-Norge. I Vest-Finnmark viser bremålingene det største underskuddet som er målt på Langfjordjøkelen siden målingene startet i 1989. I gjennomsnitt har tykkelsen på breen minket over 4 meter siden i fjor.
Den varme sommeren
- Satellittbilder viste at mye av vinterens snø var smeltet bort fra Langfjordjøkelen allerede i midten av juli. I begynnelsen av august var det knapt noe snø igjen. Det hjalp heller ikke at vinteren var preget av mindre snø enn normalt på breen, med kun 80 % av normalperioden, sier Liss Andreassen, breforsker i NVE.
Langfjordjøkelen er en liten platåbre i Vest-Finnmark, og en av de nordligste breene i Norge. Måling av massebalanse på den østlige brearmen startet i 1989 og har vært gjort hvert år (med unntak av 1994 og 1995). Langfjordjøkelen er en av 10 breer i Norge hvor NVE gjør årlige målinger av massebalanse, altså om breen øker eller minker i volum. Siden 1998 har det også vært målt frontposisjon årlig.
Den varme sommeren førte til stor avsmelting på breene.
- Breen blir særlig sårbar når snøen har smeltet bort, fordi videre smelting går direkte på breisen. Da blir breen tynnere. I år var smeltingen rekordstor, breisen smeltet hele 4 meter. Aldri før har det vært målt et så stort underskudd på Langfjordjøkelen, sier Andreassen.
Gjennomsnittet for perioden 1989-2023 har vært 1 meter.
Smeltet tilbake 800 meter siden 1998
Istykkelsen på Langfjordjøkelen ble målt i 2008. Den gjennomsnittlige tykkelsen av delen NVE måler på var da 67 meter. NVEs målinger fra gjentatte kartlegginger viser at hele platåbreen har minket betydelig siden 2008. Årets underskudd har gjort at det gjeldende området har minket nesten 10 prosent bare i år.
Selv om smeltingen på Langfjordjøkelen var rekordstor i år, føyer den seg inn i en lang rekke av år med underskudd. Årets frontmåling viser at brefronten har smeltet tilbake 33 meter fra i fjor. Siden 2018 har breen smeltet tilbake over 200 meter, og siden målingene startet i 1998 mer enn 800 meter. At brefronten smelter tilbake er en konsekvens av mange år med underskudd på breen.
Resultatene fra målinger på øvrige breer i Norge kommer senere i år når alle breer er målt og beregnet. De foreløpige resultatene viser at også mange andre breer i Norge har minket, men ikke i samme omfang som Langfjordjøkelen.
Kontakter
Liss AndreassenBreforsker
Tel:95 28 24 01lma@nve.noBjarne KjøllmoenSenioringeniør
Tel:41859053bkj@nve.noBilder
Lenker
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Ekstremværet Jakob: Fortsatt rødt farenivå for flom og skred31.10.2024 11:49:24 CET | Pressemelding
Det er fortsatt rødt farenivå for flom for store deler Vestland torsdag og fredag. Faren for jord- og flomskred forblir også på rødt nivå for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Oppdatering om ekstremværet Jakob: farevarselet oppjusteres til rødt nivå for både flom og skred30.10.2024 16:09:36 CET | Pressemelding
NVE har onsdag ettermiddag oppgradert farevarselet for både flom og skred til rødt farenivå. Flomvarselet på rødt nivå gjelder for store deler av Vestland. Jord- og flomskredvarselet på rødt nivå gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Ekstremværet Jakob: Jord- og flomskredfare for torsdag oppjusteres til rødt farenivå30.10.2024 13:11:38 CET | Pressemelding
NVE har oppgradert farevarselet for jord- og flomskred torsdag . Dette gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Flomfaren forblir på oransje nivå , men varslingsområdet økes. Meteorologisk institutt (MET) har også utstedt et varsel for ekstremt mye regn på rødt nivå. Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader.
NVE gir Vassbrekka Kraft overtredelsesgebyr på en million kroner29.10.2024 13:20:05 CET | Pressemelding
Vassbrekka Kraft AS får et overtredelsesgebyr på en million kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Årsaken er at selskapet har bygget nettilknytning til Vassbrekka kraftverk i Sunnfjord kommune, uten å ha nødvendige tillatelser. Dette er den fjerde saken i 2024 der NVE har gitt gebyr for ulovlig utbygging av kraftnett.
Deler av Sør-Norge: Oransje farenivå for flom og skred29.10.2024 12:02:41 CET | Pressemelding
NVE har sendt ut oransje farevarsel for flom, og jord- og flomskred for deler av Sør-Norge på torsdag. Oransje farenivå er en alvorlig situasjon og kan føre til skader på veier og bebyggelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom