Miljødirektoratet

Ung spekkhogger døde med rekordhøye nivåer av miljøgift

Del

Den tre år gamle spekkhoggeren Elida ble funnet død i Sognefjorden i 2021. Ny rapport viser at hun var full av 40 år gamle miljøgifter.

Spekkhoggeren Elida ble funnet død i desember 2021.
Spekkhoggeren Elida ble funnet død i desember 2021. Foto: Vegard B. Aasen/NOS BIldet kan brukes i forbindelse med denne saken.

Miljødirektoratet har i samarbeid med Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og klima- og miljøinstituttet NILU analysert prøvene som ble tatt av spekkhoggeren Elida. Dette er en del av Miljødirektoratets kartleggings- og overvåkningsvirksomhet. Spekkhoggeren var en del av en familie som Norwegian Orca Survey (NOS), ved hjelp fra lokalbefolkningen, har fulgt over flere år.  

–  Forurensning transporteres over betydelige avstander, brytes ikke ned og blir værende i naturen i lang, lang tid. Der kan de påvirke dyr, mennesker og miljø i utallige år.  Spekkhoggeren Elida forteller en skremmende historie om gamle miljøgifter som har vært forbudt i årevis, men som aldri blir borte. Det er nyttig kunnskapsgrunnlag i vårt iherdige arbeid med å redusere spredning av miljøgifter gjennom strenge europeiske og globale reguleringer, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.  

Høyest målte nivå av gamle miljøgifter 

Spekkhoggeren Elida viste seg å ha svært høye nivåer av miljøgiftene PCB og PBDE i spekket sitt. Spekk er det tykke fettlaget som hvaler og sel har for å blant annet holde på varmen. PCB har vært forbudt siden 1980-tallet, og PBDE har vært forbudt siden 2000-tallet. Fordi stoffene ikke brytes ned i miljøet så finner vi de fortsatt mange år senere.  

Man antar at negative effekter fra PCB forekommer ved omtrent 9 mg/kg. Summert PCB-mengde i spekkhoggeren Elida var mer enn 10 ganger så høyt, over 120 mg/kg.  

Spekkhoggeren hadde det høyeste nivået av målte miljøgifter analysert siden 2015 sammenlignet med andre spekkhoggere fra Norge. Selv om Elida hadde desidert høyest nivå av PCB og PBDE, fant man også denne typen stoffer i andre hvaler og haier.  

Dødsårsak ukjent 

Den unge spekkhoggeren var svært avmagret da hun ble funnet, og magen hennes var tom. Dette kan ha ført til at miljøgiftene som før lå lagret i spekket, ble sluppet ut i blodet hennes.   

–  Hadde Elida av en eller annen grunn fått en dårlig helsetilstand som gjorde at hun måtte bruke fettlagrene sine, hvor miljøgiftene lå lagret? Eller var det miljøgiftene som ga Elida en dårligere helsetilstand? Det er umulig å si hva som kom først. Uansett er det svært sannsynlig at miljøgiftene gjorde vondt verre, sier Eve Marie Jourdain fra NOS. 

Spiste trolig mye pattedyr  

Elidas familiegruppe spiser trolig mye pattedyr, som sel og niser, mens de fleste spekkhoggere i Norge ellers spiser mest sild. Det betyr at Elida spiste føde høyt oppe i næringskjeden og vi vet at miljøgiftene akkumuleres oppover i næringskjeden. På den måten kan Elida ha fått i seg mer miljøgifter enn tilsvarende familiegrupper som spiser mest sild.   

I tillegg har morsmelken til spekkhoggere gjerne høye nivåer av miljøgifter, fordi den er fettrik og lages av det moren spiser. Dermed kan unge spekkhoggere som Elida få i seg mye miljøgifter på kort tid.  

–  Det er et kjent problem at dyr som befinner seg høyt i næringsnettet, slik som spekkhoggere, gjerne har høyere konsentrasjoner av miljøgifter i seg. Dette er fordi de spiser andre dyr som også har miljøgiftene i seg. Disse har igjen spist andre dyr, og så videre. Derfor får man en opphoping av miljøgifter når man kommer høyere opp i næringsnettet. Miljøgiftene brytes ikke ned, men lagres i kroppen og tas med videre, sier Cathrine Brecke Gundersen fra NIVA.

Faktaboks: bekymringsfulle konsentrasjoner av miljøgifter i miljø 

  • Miljødirektoratet overvåker miljøet for å fange opp eventuelle endringer på et tidlig tidspunkt. Kartleggingen gjøres gjennom screeningprogrammet, som er første ledd i Miljødirektoratets overvåkning av kjemikalier.  

  • Nye stoffer blir plukket ut og analysert i prøver hentet fra norsk miljø. Resultatene blir brukt til å regulere kjemikalier som er problematiske.  

  • Polyklorerte bifenyler (PCB) har alvorlige langtidsvirkninger for helse og miljø. 

  • Polybromerte difenyl etere (PBDE) har egenskaper som ligner PCBer. 

  • Miljødirektoratet fant også andre typer miljøgifter i bekymringsfulle konsentrasjoner i blåskjell og sediment. Les mer om alle funn som ble gjort i rapporten: Screening av nye miljøgifter

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Bilder

Bilde tatt ovenfra av to spekkhoggere i havet som svømmer ved siden av hverandre. Elida (øverst) sammen med halvbroren sin mens de deler et pattedyr de fanget i Sognefjorden i 2020.
Elida (øverst) sammen med halvbroren sin mens de deler et pattedyr de fanget i Sognefjorden i 2020.
Foto: Vegard B. Aasen/ NOS BIldet kan brukes i forbindelse med denne saken.
Last ned bilde

Dokumenter

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye