Et lite skritt for myndighetene - 14 milliarder for næringslivet
Myndighetene har som mål å redusere administrative byrder for næringslivet med 11 milliarder kroner i løpet av Stortingsperioden. Etter tre år gjenstår 7,4 milliarder. – Derfor har vi diskutert med regjeringen et helt konkret tiltak som vil overoppfylle målet: Nemlig innføring av elektronisk handelsformat – EHF, sier adm. direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen.

Regnskap Norge var nylig i møte med statssekretærene fra Finansdepartementet og Næringsdepartementet for å snakke om konkrete tiltak til forenkling av administrative byrder for næringslivet. Et av forslagene er beregnet å redusere kostnader med over 14 milliarder kroner.
– Regnskap Norge deler både engasjement og utålmodighet med å nå målet om å redusere næringslivets administrative byrder. Derfor setter vi stor pris på å ha fått redegjøre for statssekretærene i Finansdepartementet og Næringsdepartementet om konkrete tiltak som kan løse dette, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Gevinst som monner
Det lille skrittet for myndighetene vil være å endre Bokføringsloven for å gjøre såkalt EHF – forenklet forklart «elektronisk fakturering» – obligatorisk for næringslivet. Det store skrittet for næringslivet vil være reduksjon av administrative byrder med over 14 milliarder kroner ved innføring av EHF, sier Aale-Hansen, og fortsetter:
– Regnskap Norge deler regjeringens ambisjon, og trolig utålmodighet, om å redusere administrative byrder for næringslivet. Vi har kun ett år igjen av stortingsperioden og har fortsatt 7,6 milliarder igjen av målet om 11 milliarder kroner. I møte vi hadde med statssekretær Indrefjord fra Finansdepartementet og Wennesland fra Næringsdepartementet, oppfattet vi interesse for forslaget om obligatorisk innføring av EHF.
Raskere og bedre
EHF brukes for å sende fakturaer til bedrifter. Fakturaen sendes da elektronisk rett fra fakturaprogrammet til en bedrift til kundens regnskapssystem. Den største besparelsen med EHF er imidlertid ikke fakturadelen, men dialogen mellom kjøpers ordresystem og selgers lagersystem.
Direktedialog på denne måten gir blant annet enklere bestilling, sikrere tidsestimater for levering og bedre kontroll på leveransene. Slik samhandling kan også bidra til mer automatisert bokføring, og ikke minst bidra til raskere og bedre registrering av mva., og dermed forebygge moms-unndragelse og svindel. EHF vil også være et viktig virkemiddel i myndighetens innsats mot økonomisk kriminalitet.
Må bli pliktig i privat sektor
I dag kan kun stat og kommuner kreve å få tilsendt fakturaer som EHF.
Tidligere har mange, inkludert Regnskap Norge, ment at markedet selv må kunne velge om de vil innføre bruk av EHF. Likevel er dette i liten grad tatt i bruk tross stadig mer teknologisk utvikling.
– Vi er oppmerksomme på at vi ikke snakker om et forenklingstiltak siden det ikke er noe regelverk som hindrer økt bruk av EHF i næringslivet. Utfordringen er imidlertid at utviklingen tar lang tid og hemmer klok digitalisering og effektivisering. Dette er årsaken til at Regnskap Norge nå ber myndighetene innføre krav om obligatorisk bruk av EHF også i privat sektor for å oppnå en betydelig effektivisering som det har vist seg vanskelig å få til på frivillig basis, sier Aale-Hansen.
Regnskap Norge er opptatt av at utredningsinstruksen følges også i denne saken.
– En pliktig innføring av EHF vil medføre noen umiddelbare investeringskostnader for enkelte virksomheter. Dette er investeringer vi mener raskt vil gi gevinst gjennom økt effektivisering, avslutter Regnskap Norge-direktøren.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Slakter forslag om utsettelse av betaling på formuesskatt1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I går utløp høringsfristen for regjeringens forslag til ordning for utsatt betaling av formuesskatt for personlige skattytere med virksomhetsformue. – Dette er et dårlig forslag. Den foreslåtte ordningen er ikke regningssvarende og løser ikke de underliggende problemene med formuesskatt på arbeidende kapital. Når regjeringen i tillegg foreslår en svært høy rente som del av en løsning, vitner det om liten forståelse for næringslivets utfordringer, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen - tjener litt mer enn menn24.6.2025 08:50:45 CEST | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall fra Regnskap Norge. I arbeidslivet ellers utgjør kvinners lønn i snitt 88,2 prosent av menns lønn, ifølge dagens tall fra SSB. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn i regnskapsbransjen. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.
Legger ned «vaktbikkja» Regelrådet: – Må være et rent arbeidsuhell17.6.2025 13:20:06 CEST | Pressemelding
I forliket om revidert statsbudsjett mellom Ap, SV og Sp ligger det som målsetting å legge ned Regelrådet . – Dette er oppsiktsvekkende og må være et arbeidsuhell av de tre partiene. Det er bred tverrpolitisk enighet om å behov for å redusere administrative byrder for næringslivet. Regelrådet har en viktig rolle som vaktbikkje med å passe på at utredningsinstruksen etterleves og på den måten også bidra til å vurdere og synliggjøre administrative konsekvenser, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Stortinget strammer opp bruk av offentlige sanksjoner: Styrker bedriftenes rettssikkerhet16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
En 16-dobling av lovregler de siste 20 årene har gitt staten mulighet til å ilegge bedrifter overtredelsesgebyrer. – Næringslivsledere føler seg rettsløse. De får ikke vite hvordan beløpet er fastsatt og mulighet til å forsvare seg er begrenset. Regnskap Norge har bedt Stortinget ta dette på alvor. Nå blir vi hørt, sier adm.dir. Rune Aale-Hansen.
Millionsatsing på banebrytende forskning i regnskapsbransjen5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regnskap Norge deler ut 1,1 millioner kroner til forskning og utvikling i regnskapsbransjen. Norges Handelshøyskole og to andre utdanningsinstitusjoner deler pengepotten. Målet er å se effekten av den teknologiske utviklingen som landets regnskapsførere opplever.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom