Ny bølge av fugleinfluensa blant villfugl i Norge
Etter en sommer og hekkesesong uten store fugleinfluensautbrudd er det i høst påvist flere tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) blant villfugl i kystnære strøk i Norge og Europa.
Det er spesielt blant sjøfugl antallet påvisninger av HPAI har økt den siste tiden. Blant annet har smitte blitt påvist hos måker og havørn i Nord-Norge, og det er i hovedsak viruset av typen H5N5 som er funnet. Det er en risiko for at smittede fugler kan spre viruset til sørligere områder ettersom måkefugler fra de nordligste fylkene kan trekke sørover i ukene og månedene som kommer.
Selv om det har vært få utbrudd blant fjørfe og holdte fugler i Europa i sommer forventes flere tilfeller fremover. Dette henger sammen med at smitten øker blant villfugl.
– Høsten og vinteren er tiden for å ha ekstra fokus på smittevern for alle som holder fjørfe, enten det er kommersielt eller som hobby, understreker Silje Granstad, veterinær og fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.
Siden 2020 har det vært utbrudd av HPAI i fem kommersielle fjørfebesetninger, to hobbyfjørfehold og to fugleparker i Norge.
I tillegg til H5N5 sirkulerer også virustypen H5N1 blant villfugl i Europa. En ny genetisk variant av dette viruset sprer seg nå nordover langs Atlanterhavskysten, fra Spania og Portugal. Basert på virusets genetiske sammensetning ser denne varianten ut til å være spesielt godt tilpasset måkefugl.
Veterinærinstituttet følger nøye med på utvikling og spredning av fugleinfluensa fremover. Les mer om fugleinfluensasituasjonen i Norge, Europa og globalt i Veterinærinstituttets nyeste statusrapport.
Det er viktig at publikum, ornitologer, forskere og andre følger nøye med på syke eller døde fugler og pattedyr i hele landet gjennom høsten og vinteren. Ved mistanke om fugleinfluensa hos villfugl eller pattedyr skal Mattilsynet varsles.
I september ble det funnet en svartbak i Øksnes i Nordland med tydelige symptomer på fugleinfluensa. Se video av fuglen på vetinst.no.
Kontakter
Silje GranstadFagansvarlig - fjørfeVeterinærinstituttet
Tel:+47 41500236silje.granstad@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Høypatogen fugleinfluensa påvist hos gaupe20.12.2024 15:03:30 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) av subtypen H5N5 hos en ung gaupe i Burfjord, i Kvænangen kommune. Gaupen er trolig smittet etter kontakt med syk eller død fugl.
Er du veterinær i hestepraksis? Vi trenger din hjelp19.12.2024 14:08:57 CET | Pressemelding
Et nytt prosjekt skal undersøke hvor ofte det såkalte «abortviruset», ekvint hestevirus type 1, forekommer hos hester i den norske og svenske hestepopulasjonen. Derfor er det er behov for hjelp fra deg som er veterinærer i hestepraksis.
Kan tamrein fra Norge gi nye svar om dødelig sykdom?17.12.2024 10:25:10 CET | Pressemelding
Spørsmålene er mange rundt den dødelige sykdommen skrantesjuke som rammer hjortedyr. Vil sykdommen smitte fra rein til elg, hjort eller rådyr? Kan andre arter, inkludert menneske, være utsatt? Nå foregår et smitteforsøk på rein for å finne svar.
Norsk-finsk samarbeid skal øke bevisstheten om smitte med Gyrodactylus salaris i nord22.11.2024 15:10:18 CET | Pressemelding
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er - etter årelang bekjempelse - fjernet fra alle våre nordlige vassdrag, men kampen mot parasitten i nord stopper ikke der. I finske elver som renner ut i Østersjøen er parasitten naturlig forekommende. Det er derfor en frykt for at parasitten kan spre seg herfra til elver som renner gjennom begge land i nord.
Fugleinfluensa påvist hos døde måker i Nord-Troms16.11.2024 10:01:00 CET | Pressemelding
Et begrenset antall fugler ble prøvetatt da omtrent 70 døde fugler ble funnet i Kvænangen i Nord-Troms etter å ha blitt skylt i land.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom