Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Prosjektet GET Engaged har fått 12 millioner kroner fra Forskningsrådet og ledes av NORCE.
Om Norge skal nå klimamålene sine er omstilling til grønn energi avgjørende. Men grønn energi tar opp plass i landskapet og innbyggerne har ulike holdninger til bruken av felles arealer i sjøen og på land.
– Å verne om naturarealer, eller en uforstyrret utsikt, kan være utfordrende om man ikke kjenner verdien for innbyggerne. I prosjektet skal vi tallfeste verdien i kroner både for de som bruker arealene, og de som ikke gjør det , sier Henrik Lindegaard Andersen, seniorforsker i NORCE og prosjektleder for GET Engaged.
GET Engaged er et forskningssamarbeid mellom 15 kommunale partnere, NORCE og Universitet i Stavanger om innbyggermedvirkning, arealer under press og omstillingen til grønn energi.
Prosjektpartner og daglig leder i Haugaland Vekst, Sigmund Lier, uttaler at grønn energi kan skape regionale arbeidsplasser og verdi.
– Men min erfaring er at arealbruken kan føre til misnøye og konflikter. Kommunene er forpliktet til å involvere innbyggerne i beslutninger om arealbruk. Dette er viktig og nødvendig for å sikre lokal forankring. Likevel kan det være utfordrende å få til i praksis. Vi ser frem til å prøve ut nye metoder for innbyggermedvirkning, slik at prosessen blir best mulig, sier Lier.
GET Engaged-prosjektet skal:
• undersøke hvordan innbyggermedvirkningen praktiseres i dag i kommunene.
• prøve ut nye metoder for å inkludere flere innbyggere og sikre et godt utbytte av medvirkningsprosessen.
• formidle tilbakemeldingene fra innbyggerne og andre interessenter videre til lokalpolitikere og beslutningstakere.
• måle verdien av arealene for innbyggerne og beregne det tap som følger med utbygging av grønn energi – både for naboer og befolkningen generelt.
• undersøke hvordan kompensasjoner som tilbys berørte naboer påvirker opplevelsen av sosial rettferdighet.
Partnere i prosjektet:
Kommuner i Rogaland og Vestland: Bokn, Etne, Haugesund, Karmøy, Sauda, Suldal, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord. Samt Rogaland fylkeskommune.
Haugaland Vekst, som er eid av de 10 nevnte kommuner samt fylkeskommunen.
Kommuner i Agder: Lyngdal, Farsund og Kvinesdal
Universitetet i Stavanger
Kontakter
Veronica HelleSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 995 50 421vehe@norceresearch.noHenrik Lindegaard AndersenseniorforskerNORCE
Tel:9234 5700Tel:9234 5700hean@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
Svalbard blir grønnere4.9.2024 14:53:34 CEST | Pressemelding
Oppvarmingen av Arktis har gått nesten fire ganger raskere enn i resten av verden. Det viser målinger fra de siste fire tiårene. Arktis er nå i gjennomsnitt omtrent 3°C varmere enn det var i 1980.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom