I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse

Frukt og grønnsaker – en nøkkel til bedre helse
Frukt og grønnsaker er rike på essensielle vitaminer, mineraler og fiber som kroppen trenger for å fungere optimalt. Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Iselin Bogstrand Sagen, understreker at å spise disse matvarene ikke bare er viktig for å opprettholde et balansert kosthold, men også for å redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og flere kreftformer.
– Ved å spise mer frukt og grønnsaker kan vi bidra til bedre helse for både barn og voksne. Det handler om å gjøre små, sunne valg hver dag som på sikt gir store helsegevinster, sier Sagen.
Globale utfordringer
Lavt inntak av frukt og grønnsaker er en stor helseutfordring globalt. Verdens helseorganisasjon (WHO) har identifisert det som en av de viktigste risikofaktorene for tidlig dødelighet. WHO estimerer at et økt forbruk kunne ha spart millioner av liv hvert år. På verdens frukt- og grønnsaksdag reflekterer vi over hvordan vi kan inkludere mer frukt og grønt i kostholdet, både for å fremme vår egen helse og for å bidra til et bærekraftig matsystem.
Kampanje med internasjonal appell
I forbindelse med World Fruit and Vegetable Day lanserer AIAM5 en digital kampanje under det internasjonale slagordet «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life». Kampanjen skal inspirere folk til å gjøre frukt og grønnsaker til en naturlig del av hverdagen. OFG støtter kampanjen og oppfordrer forbrukere, produsenter og dagligvarebutikker til å samarbeide om å gjøre sunne matvalg lettere tilgjengelige.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom