I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse

Frukt og grønnsaker – en nøkkel til bedre helse
Frukt og grønnsaker er rike på essensielle vitaminer, mineraler og fiber som kroppen trenger for å fungere optimalt. Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Iselin Bogstrand Sagen, understreker at å spise disse matvarene ikke bare er viktig for å opprettholde et balansert kosthold, men også for å redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og flere kreftformer.
– Ved å spise mer frukt og grønnsaker kan vi bidra til bedre helse for både barn og voksne. Det handler om å gjøre små, sunne valg hver dag som på sikt gir store helsegevinster, sier Sagen.
Globale utfordringer
Lavt inntak av frukt og grønnsaker er en stor helseutfordring globalt. Verdens helseorganisasjon (WHO) har identifisert det som en av de viktigste risikofaktorene for tidlig dødelighet. WHO estimerer at et økt forbruk kunne ha spart millioner av liv hvert år. På verdens frukt- og grønnsaksdag reflekterer vi over hvordan vi kan inkludere mer frukt og grønt i kostholdet, både for å fremme vår egen helse og for å bidra til et bærekraftig matsystem.
Kampanje med internasjonal appell
I forbindelse med World Fruit and Vegetable Day lanserer AIAM5 en digital kampanje under det internasjonale slagordet «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life». Kampanjen skal inspirere folk til å gjøre frukt og grønnsaker til en naturlig del av hverdagen. OFG støtter kampanjen og oppfordrer forbrukere, produsenter og dagligvarebutikker til å samarbeide om å gjøre sunne matvalg lettere tilgjengelige.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom