Forsvarssektoren har ikke god nok kontroll
Forsvarsektoren overskrider både beløp og varighet for flere av sine rammeavtaler. Forsvaret alene har kjøpt varer og tjenester for 734 millioner kroner på utløpte rammeavtaler.

De neste tolv årene vil Forsvaret få bevilgninger på 1 635 milliarder kroner. Mye skal gå til investeringer gjennom rammeavtaler.
– Milliardene forsvarsektoren bruker, må bli brukt på en måte som sikrer tillit til offentlige anskaffelser. De må sikre at rammeavtaler blir brukt som de er tiltenkt, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Anskaffelsesloven skal sikre at samfunnet har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte.
Riksrevisjonens undersøkelse omfatter Forsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarets forskningsinstitutt, Forsvarsbygg og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). De har i perioden 2014–2022 inngått flere enn 3 000 rammeavtaler. 2 058 av avtalene er inngått av Forsvaret.
Riksrevisjonen har undersøkt 90 av rammeavtalene i forsvarssektoren, 34 av dem i Forsvaret. Bare i 2022 brukte forsvarssektoren 27 milliarder kroner under kategorien andre driftskostnader, som i hovedsak er anskaffelser.
Kritikkverdig
Undersøkelsen avdekker svakheter i virksomhetenes oppfølging og kontroll av forbruk på egne rammeavtaler. I tillegg har de gjort innkjøp på rammeavtaler som ikke er gyldige lenger.
– Hos Forsvaret så vi blant annet at bestillinger ikke ble koblet til en rammeavtale. Da får de ikke full oversikt over hvor mye som er brukt av avtalen. Det øker risikoen for at de fortsetter å handle på en avtale selv om den totale verdien er oppnådd. De hadde også gjort bestillinger for 734 millioner kroner på 101 rammeavtaler som var utløpt på tid, sier Schjøtt-Pedersen.
Forsvaret, Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg forvalter flere rammeavtaler som også blir brukt av andre virksomheter både i og utenfor forsvarssektoren. Interne rutiner og retningslinjer forteller lite eller ingenting om hvordan virksomhetene skal følge opp og kontrollere det totale forbruket på slike avtaler.
– Det er kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har hatt tilstrekkelig kontroll med at virksomhetene har etablert systemer og rutiner som sikrer at anskaffelser av varer og tjenester skjer i samsvar med anskaffelsesregelverket, sier riksrevisor.
Nøkkelord
Kontakter
Stian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760sfj@riksrevisjonen.noSissel Elisabet HelminsenKommunikasjonsrådgivar
Tel:977 27 237seh@riksrevisjonen.noOm oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom