Derfor er det viktig å spise nok vitamin C
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
Knyttes til hjerte- og karsykdom og kreft
I november i fjor kom Helsedirektoratet med nye anbefalinger på hvor mye vitamin C vi bør få i oss daglig. Anbefalt inntak av vitamin C har økt med 27 % for kvinner, og med hele 47 % for menn (1). Vitamin C lagres ikke i kroppen, vi trenger derfor å spise frukt og grønnsaker hver dag for å dekke behovet.
– Økningen i anbefalingene har tatt hensyn til ny forskning og at befolkningen har en høyere kroppsvekt enn på 70-årene. Ny forskning viser at et lavt inntak kan medføre mer enn mangelsykdommer. Lavt nivå av vitamin C i blodet knyttes nå til risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft (2), sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Det er også en annen gruppe i befolkningen som bør være ekstra påpasselige med vitamin C-inntaket;
– De som røyker trenger betydelig mer vitamin C. Dette fordi vitaminet fungerer som en antioksidant, og forbrukes raskere da røykere har mer oksidativt stress i kroppen grunnet sigarettrøyken.
Unødvendig med kosttilskudd
– Spiser du 5-8 porsjoner frukt og grønt hver dag, dekker du behovet for vitamin C uten problem, kosttilskudd er helt unødvendig. Spis frukt og grønt i forskjellige farger, da får du også i deg folat, og vitamin E, som også er viktig for et normalt immunforsvar. I tillegg fungerer fiber fra frukt og grønt som næring til tarmbakterier som er forbundet med et bedre immunforsvar, sier Sagen og fortsetter;
– Med mindre kostholdet er svært lite variert, man har fått påvist mangler eller får det anbefalt av helsepersonell, vil også kosttilskudd av andre vitaminer og mineraler være unødvendig for de fleste. Unntaket er vitamin D, som mange vil ha behov for ekstra tilskudd av på vinterhalvåret.
Det beste du kan gjøre i forkjølelsessesongen
Det beste du kan gjøre for å ruste immunforsvaret ditt mot sykdom er å sørge for nok søvn, mindre stress, et godt kosthold og å holde deg i fysisk aktivitet.
– Spis variert og i tråd med kostrådene, inkluder mye frukt og grønt (minst 5, helst 8 porsjoner hver dag), grove kornprodukter, bønner, linser og fisk, og begrens mengden søtsaker.
Så enkelt dekker du dagsbehovet for vitamin C
Anbefalt inntak av vitamin C har økt fra 75 mg til 95 mg for kvinner, og fra 75 mg til 110 mg for menn (1). Røykere anbefales 40 mg ekstra.
For kvinner (95 mg per dag):
- En appelsin
- En halv rød paprika
- 3 brokkolibuketter+ 1 kiwi
For menn (110 mg per dag):
- En halv rød paprika + 3-4 jordbær
- En appelsin + 1 skive kålrot
- En hel kiwi + en klementin
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Spar tusenvis av kroner ved å oppbevare frukt og grønt riktig11.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom