FN-sambandet

Denne uka i FN: FN-kutt i statsbudsjettet – hva du bør vite

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

I statsbudsjettforslaget for 2025 nedprioriterer regjeringen igjen FN. FN-sambandet forklarer hva tallene egentlig betyr, og hva slags effekter dette kan ha. Foto: UN Photo/Cia Pak
I statsbudsjettforslaget for 2025 nedprioriterer regjeringen igjen FN. FN-sambandet forklarer hva tallene egentlig betyr, og hva slags effekter dette kan ha. Foto: UN Photo/Cia Pak

FN-kutt i statsbudsjettet – hva du bør vite

Forrige uke kom regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som varslet mange kutt til FN-systemet. Nå har FN-sambandet sett nærmere på saken. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
FN-styrken i Libanon (UNIFIL) har blitt angrepet av Israels forsvar (IDF). — Det internasjonale samfunnet har et kollektivt ansvar for å få slutt på det som kan utgjøre krigsforbrytelser i henhold til folkeretten, sikre at dette aldri skjer igjen og stille de ansvarlige, i dette tilfellet IDF, til ansvar, sier FN-sambandets leder, Catharina Bu om angrepene. Foto: UN Photo/Pasqual Gorriz

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I oktober har Sveits presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil diskutere Libanon og gjennomføringen av resolusjon 1559, som oppfordrer til streng respekt for Libanons suverenitet, territoriale integritet, enhet og politiske uavhengighet under «den libanesiske regjeringens eneste og eksklusive myndighet».

Tirsdag: Sikkerhetsrådet vil holde orienteringer, etterfulgt av konsultasjoner, om Jemen og Colombia.

Onsdag: Rådet vil diskutere FNs oppdrag for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO), og holde et møte med troppebidragsytende land til FNs flerdimensjonale integrerte stabiliseringsoppdrag i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA).

Onsdag og torsdag: Sikkerhetsrådet vil holde det 9. årlige uformelle fellesseminaret for FNs sikkerhetsråd og AUs freds- og sikkerhetsråd (AUPSC).

Fredag: Rådet vil holde det 18. fellesmøtet med AUPSC, og stemme over et utkast til en resolusjon om fornyelse av sanksjonsregimet mot Haiti.

Ellers denne uken er det sannsynlig at rådsmedlemmene vil fortsette behandlingen av et utkast til en resolusjon om Myanmar. Sikkerhetsrådet vil følge situasjonen i Sudan, særlig i lys av de pågående kampene i El Fasher. I denne forbindelse forhandler medlemmene for tiden om et utkast til en pressemelding som blant annet oppfordrer til umiddelbar stans i fiendtlighetene gjennom dialog i Sudans mest utsatte områder. Forhandlingene vil trolig fortsette om et utkast til en presidentuttalelse foreslått av Sveits i forbindelse med høynivåorienteringen om «Å forutse konsekvensene av den vitenskapelige utviklingen for internasjonal fred og sikkerhet», som etter planen skal holdes 21. oktober. Det kan også bli diskusjoner rundt et utkast til en presidentuttalelse om FNs regionale kontor for Sentral-Afrika (UNOCA).

FN-styrker skutt mot i Libanon: — Alvorlig

Hovedkvarteret til FNs fredsbevarende styrke Unifil ble truffet flere ganger i skuddvekslinger mellom Israel og Hizbollah sør i Libanon, opplyser styrken. — Hvis det stemmer at dette er et bevisst angrep mot FN-ansatte, er dette et slag mot fredsbevaring, en murstein i den multilaterale grunnmuren, understreker FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu. Les saken på TV2 nyheters sider.

Libanon: FN-sjefen krever sikkerhet for fredsbevarende styrker etter at IDF bryter FNs posisjon i Libanon

FNs generalsekretær gjentok søndag at sikkerheten til FNs personell og eiendom må garanteres, etter at pansrede kjøretøy fra Israels forsvarsstyrker (IDF) med overlegg brøt seg inn i en av FNs baser i Sør-Libanon. Les saken på UN News.

Libanon: Uttalelse fra utenriksminister Eide om angrep som rammet UNIFIL. Les saken på regjeringens sider.

Gaza: FN-kommisjon finner krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Israels angrep på helseinstitusjoner og behandling av fanger og gisler

En ny FN-rapport viser at Israel har ført en samordnet politikk for å ødelegge Gazas helsevesen som en del av et bredere angrep på Gaza, og har begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som består i utryddelse gjennom ubarmhjertige og bevisste angrep på medisinsk personell og medisinske fasiliteter, sier FNs uavhengige internasjonale undersøkelseskommisjon for de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem, og Israel. Les saken på OHCHRs sider.

Gaza: Matvarehjelpen på «bristepunktet»

Familier i Gaza sliter med å finne nok mat å spise. Nødhjelpen som kommer inn på Gazastripen er på sitt laveste nivå på flere måneder, og både nord og sør i enklaven er på «bristepunktet», advarer FN. Les saken på UN News.

Gaza: — Den internasjonale orden bryter sammen, understreker FN-eksperter

I forbindelse med markeringen av at det er ett år siden Israels offensiv og det mange kaller for et folkemordsangrep på palestinere i Gaza startet, har en gruppe uavhengige menneskerettighetseksperter kommet med en uttalelse. Les saken på OHCHRs sider.

Gaza: Innbyggere i nord er fanget uten noe sted å dra, mens kampene intensiveres

FN advarer om at forholdene i det nordlige Gaza forverres raskt, og at over 400 000 mennesker står overfor israelske evakueringsordre. Les saken på UN News.

Sudan: Flyktningestrømmen fortsetter å øke mens krigen driver folk på flukt

Antallet sudanske flyktninger i Sør-Sudan har passert en halv million, kunngjorde FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fredag, samtidig som den pågående konflikten i nabolandet Sudan fortsetter å føre til massive fordrivelser. Les saken på UN News.

Jemen: FN og internasjonale organisasjoner krever umiddelbar løslatelse av fengslet personell

FN-topper og ledere av internasjonale organisasjoner (INGOer) gjentar oppfordringen om umiddelbar løslatelse av sine ansatte som er vilkårlig fengslet av Houthi-myndighetene i Jemen, i lys av rapporter om at noen av dem nå kan bli «straffeforfulgt». Les saken på UN News.

Myanmar er i en «ond sirkel», advarer FN-sjefen i en fredsoppfordring til den regionale blokken ASEAN 

Midt i de eskalerende fiendtlighetene i Myanmar, som ble utløst av et militærkupp i 2021 og som har kastet millioner av mennesker ut i en stadig dypere humanitær krise, oppfordret FNs generalsekretær António Guterres landets naboer til å «bruke sin innflytelse» for å skape fred. Les saken på UN News.

Ukraina-krigen: Nye sanksjoner mot Belarus innført i norsk rett

Norge har innført ytterligere sanksjoner mot Belarus som en reaksjon på det belarusiske regimets rolle og involvering i Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina. Les saken på regjeringens sider.

Menneskerettigheter

null
FNs barnekomité og FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter har behandlet tre klager fra ulike medlemmer av det halvnomadiske reindriftssamiske samfunnet Kova-Labba Siida – deriblant tre barn – som omhandler gruveprosjekter som er innvilget på deres tradisjonelle område. De fant at Finland har krenket samenes rett til kultur og landområder. Foto: iStock Photo/RomanBabakin

Finland må respektere den samiske befolkningens rettigheter, understreker FN-komiteer

Finland har krenket samenes rett til kultur og landområder ved å gi tillatelse til å lete etter mineraler på deres område uten en konsekvensutredning eller en tilstrekkelig medvirkningsprosess, fastslår to FN-komiteer. FNs barnekomité og FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter har behandlet tre klager fra ulike medlemmer av det halvnomadiske reindriftssamiske samfunnet Kova-Labba Siida – deriblant tre barn – som omhandler gruveprosjekter som er innvilget på deres tradisjonelle område. Les saken på OHCHRs sider.

«Avgjørende øyeblikk» i arbeidet mot vold mot barn: Et nivå uten sidestykke nådd over hele verden

Vold mot barn er fortsatt et gjennomgripende globalt problem, og opp mot en milliard barn er utsatt for ulike former for overgrep, ifølge FNs generalsekretærs spesialrepresentant for vold mot barn. Les saken på UN News.    

Nansenprisen 2024: Banebrytende kvinner vinner UNHCRs høyeste pris for livsendrende arbeid

Fem banebrytende kvinner – en nonne, en aktivist, en sosial entreprenør, en frivillig hjelpearbeider og en forkjemper for å få slutt på statsløshet – har blitt utnevnt til vinnere av årets UNHCR Nansen-pris for mennesker på flukt. Les saken på UNHCRs sider.

FNs øverste rettighetsorgan forlenger mandatene til Russland og Sudan

FNs menneskerettighetsråd har forlenget mandatet til den uavhengige eksperten på menneskerettighetssituasjonen i Russland og mandatet til undersøkelsesoppdrag for Sudan med ytterligere ett år. Les saken på UN News.

Bør FNs organisasjon for narkotika og kriminalitet (UNODC) ta avstand fra bruk av dødsstraff for narkotikalovbrudd? Les saken på PassBlues sider.

Guinea: Økende bekymring for forsvunne menneskerettighetsforkjemperes helse og velvære. Les saken på OHCHRs sider.

Kirgisistan: FN-eksperter er bekymret over fengselsstraffer for journalister. Les saken på OHCHRs sider.

Norsk delegasjon på FN-konferanse om mennesker rammet av terrorisme

Kultur- og likestillingsdepartementet deltok med en offisiell delegasjon på FN-konferansen om mennesker rammet av terrorisme, arrangert av FN sitt kontor for kamp mot terrorisme og den spanske regjeringen, holdt i Vitoria-Gasteiz, Spania, fra 8. til 9. oktober. Les saken på regjeringens sider.

Arbeidsliv

null
ILOs komité for anvendelsen av arbeidsstandarder, hvor representanter fra regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere møtes årlig for å diskutere brudd og forbedringer, er et viktig eksempel på hvordan man kan sikre respekt for arbeidsrettighetene. I år satt Rolf Vestvik, internasjonal sekretær i YS, i ILO-konferansens komité. FN-sambandet har tatt en prat med ham for å lære mer. Foto: ILO/Jean Marc Ferré

Hvordan fungerer ILOs «vaktbikkjesystem» for å sikre respekt for arbeidsrettighetene?

Dette spurte vi Rolf Vestvik, internasjonal sekretær i YS, som i år satt i ILO-konferansens komité for anvendelsen av arbeidsstandarder. Les saken på fn.no.

ILOs generaldirektør lover økt støtte til Ukraina

Under sitt besøk i Kiev lovet ILOs generaldirektør Gilbert F. Houngbo å øke støtten til Ukraina, og understreket organisasjonens forpliktelse til å hjelpe landets arbeidsmarked med å komme seg på fote igjen midt i den pågående krigen. Les saken på ILOs sider.

Libanon: ILO og partnere iverksetter tiltak for å støtte personer med nedsatt funksjonsevne

Tiltakene, som er iverksatt av Sosialdepartementet, ILO og UNICEF under det nasjonale programmet for personer med nedsatt funksjonsevne, gir akutt pengestøtte til personer med nedsatt funksjonsevne som er rammet av den pågående konflikten i Libanon. Les saken på ILOs sider.

Psykisk helse er viktig i landbruket og reindrifta. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

null
Provinsen Isabela i Filippinene, som ligger i den flomutsatte Cagayan Valley-regionen på øya Luzon, rammes ofte av alvorlige oversvømmelser og jordskred som påvirker bøndenes levebrød og forstyrrer barnas skolegang. Det nylig lanserte programmet har som mål å nå ut til 2000 skolebarn med daglige, næringsrike måltider levert av 500 småbønder i løpet av skoleåret 2024-2025. Foto: Flickr/Deo Montesclaros

Filippinene: WFP støtter regjeringen i å hjelpe lokale bønder og skolebarn gjennom hjemmelaget skolemat

Verdens matvareprogram (WFP) har, i samarbeid med den franske regjeringen, utdanningsdepartementet (DepEd) og bystyret i Cauayan, lansert et pilotprosjekt for hjemmedyrket skolemat i Isabela-provinsen. Initiativet har som mål å støtte småbønder ved å øke inntektene deres samtidig som skolebarna får næringsrike måltider hver dag. Les saken på WFPs sider.

Regjeringen trapper opp arbeidet med å redusere matsvinn i ny matsvinnlov

Sammen med matbransjen har regjeringen som mål å halvere matsvinnet i Norge. Regjeringen kom frem til å fremme forslaget om en ny «matsvinnlov» til Stortinget i år. Les saken på regjeringens sider.

Helse

null
WHO viser til Norges erfaringer som et eksempel på fremskritt og utfordringer i utviklingen av e-helse, eller telehelse, blant de 53 medlemslandene i regionen etter covid-19-pandemien. Foto: Unsplash/Brian McGowan

Norge har gjort betydelige fremskritt innen «e-helse» særlig som svar på covid-19-krisen, sier WHO

Førti land i WHOs Europaregion har enten en nasjonal telehelsestrategi eller inkluderer telehelse i en bredere digital helsestrategi - med teleradiologi, telemedisin og telepsykiatri som de mest brukte telehelsetjenestene i hele regionen, viser en ny studie. Studien, som er utført av WHO/Europe og Nasjonalt senter for e-helseforskning, er basert på en undersøkelse fra 2022, og bruker Norges erfaringer som eksempel på fremskritt og utfordringer i utviklingen av telehelse blant de 53 medlemslandene i regionen etter covid-19-pandemien. Les saken på WHOs sider.

1 av 7 barn og unge er rammet av psykiske lidelser

Rundt ett av sju barn og unge i alderen 10 til 19 år er rammet av psykiske lidelser – med angst, depresjon og atferdsforstyrrelser blant de vanligste, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF). Les saken på UN News.

DR Kongo: WFP støtter vaksinasjonskampanjen mot m-kopper

Verdens matvareprogram (WFP) har fraktet 35 000 vaksiner til tre berørte provinser i forbindelse med DR Kongos vaksinasjonskampanje, som ledes av Departementet for folkehelse og forebygging, med støtte fra UNICEF, Verdens helseorganisasjon (WHO), Africa CDC og vaksinealliansen Gavi. Les saken på WFPs sider.

Invester mer i vaksiner for å redusere dødsfall som følge av resistente superbakterier: WHO

Mer investering i vaksiner kan forhindre dødsfall som følge av antimikrobiell resistens (AMR) og redusere bruken av antibiotika med 2,5 milliarder doser årlig, sier Verdens helseorganisasjon (WHO) i en ny rapport. Les saken på UN News.

Klima og miljø

null
I høst møtes verdens land til klimatoppmøte COP29 i Aserbajdsjan. Toppmøtet foregår i Baku, og starter 11. november. Norge og Sør-Afrika skal lede forhandlingene om utslippskutt. Foto: UNFCCC/Kiara Worth

COP29: Norge får viktig rolle under klimatoppmøtet i Baku

Norge skal sammen med Sør-Afrika lede forhandlingene om utslippskutt under klimatoppmøtet COP29. Les saken på regjeringens sider.

Naturtoppmøtet COP16: Åpent brev fra FNs rettighetssjef om prioriteringer for menneskerettighetsbaserte tiltak for naturmangfold. Les saken på OHCHRs sider.

Regjeringen forsterker klimapolitikken

Regjeringen har lagt fram sin tredje Klimastatus og -plan sammen med statsbudsjettet. I planen, som viser hvordan Norge ligger an til å nå klimamålene, forsterker regjeringen klimapolitikken på en rekke områder for å nå målet under Parisavtalen. Les saken på regjeringens sider.

Statsbudsjettet 2025: Bærekraftig bruk og bevaring av naturen

Regjeringen foreslår å bevilge 170 millioner kroner til blant annet å restaurere natur, bekjempe gyrosmitte og pukkellaks, utvikle naturregnskap og beskytte villrein. Les saken på regjeringens sider.

Statsbudsjettet 2025: Foreslår å øke bevilgningen til ressurs- og miljøkartlegging av havbunnsmineraler

Regjeringen vil legge til rette for at norske havbunnsmineraler skal kunne utnyttes forsvarlig, bærekraftig og lønnsomt. Det er behov for mer kunnskap om mineralressursene, om miljøforholdene i de norske dyphavsområdene, og om regionale og lokale strømforhold. Regjeringen foreslår derfor å bevilge 150 millioner kroner til forvaltningen av havbunnsmineraler, herunder ressurs- og miljøkartlegging. Les saken på regjeringens sider.

FN-sambandet mener

null
På fredag 11. oktober kunngjorde Nobelkomiteen at den japanske organisasjonen Nihon Hidankyō er årets Fredsprisvinner. Vi gratulerer denne viktige organisasjonen for sin lange kamp mot atomvåpen og for ansvarliggjøring. Foto: Magent Fotobyrå/Knut Neerland.

Fredsprisen 2024: Vi gratulerer den japanske organisasjonen Nihon Hidankyō!

På fredag ble det kunngjort at den japanske organisasjonen Nihon Hidankyō får Nobels fredspris for 2024. Fredsprisen anerkjenner deres innsats for et forbud mot atomvåpen og i å sikre rettighetene til ofre. — Organisasjonen har spilt en avgjørende rolle, også i FN, for å rette søkelyset på hvorfor verden må bli fri for atomvåpen, understreker FN-sambandets leder, Catharina Bu. Les FN-sjefens gratulasjon på UN News.

Merk deg! Kommende arrangementer

null
Utenriksdepartementet og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FNs rapport om bærekraftsmålene og likestilling – Gender Snapshot 2024 – som vil finne sted på fredag 18. oktober på Litteraturhuset. Vi vil høre fra Bjørg Sandkjær, statssekretær i Utenriksdepartementet, Sarah Hendriks, direktør for UN Womens divisjon for program, politikk og mellomstatlig samarbeid (PPID), Papa Seck, UN Womens sjef for forskning og data (PPID), Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland (Norfund), Sylvi Bratten, administrerende direktør i Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (Fokus), Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling og Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet. Plakat: UN Women

14. oktober: Utdeling av UNHCRs Nansenpris 2024, som vil hedre fem banebrytende kvinner for deres enestående arbeid med å hjelpe mennesker på flukt, internt fordrevne og statsløse personer. Les mer om arrangementet.

14.–16. oktober: Det årlige møtet i UNHCRs eksekutivkomité. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar. Les mer om arrangementet.

14.–18. oktober: Generalforsamlingens (UNGAs) 3. komité skal diskutere saker knyttet til menneskerettigheter, barns rettigheter og urfolks rettigheter. Les mer om arrangementet.

14.–18. oktober: Generalforsamlingens (UNGAs) 2. komité skal diskutere saker knyttet til bærekraftig utvikling, globale partnerskap, fattigdomsbekjempelse, landbruksutvikling, matsikkerhet og ernæring, IKT for bærekraftig utvikling samt globalisering og gjensidig avhengighet. Les mer om arrangementet.

15. oktober: FNs ekspertkomité for internasjonalt skattesamarbeid vil avholde sin 29. sesjon. Arrangementet er organisert av FNs departement for økonomiske og sosiale saker (DESA). Les mer om arrangementet.

16. oktober: Åpent frokostseminar med vaksinealliansen Gavis direktør Sania Nishtar, arrangert av Norad. Lær mer om arrangementet.

17. oktober: Frokostmøte på Fattigdomsdagen, arrangert av Norad. Lær mer om arrangementet.

17. oktober: Lansering av UN DESAs «World Social Report 2024, som handler om sosial utvikling i en tid med sammenhengende kriser: Et kamprop for global handling. Les mer om arrangementet.

18. oktober: Utenriksdepartementet og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FNs rapport om bærekraftsmålene og likestilling, Gender Snapshot 2024. Les mer om arrangementet og meld deg på.

24. oktober: Du er invitert til en digital markering på FN-dagen arrangert av FN-sambandet i samarbeid med TV2 Skole/Elevkanalen! Denne sendingen, sammen med årets undervisningsopplegg, vil være tilgjengelig allerede fra 21. oktober. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye