Spar tusenvis av kroner ved å oppbevare frukt og grønt riktig
Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.
Hvem skal ligge med hvem, hvor og hvorfor
I følge Norsus kaster norske husholdninger mat til en verdi av 11 450 kroner, og en betydelig andel av dette er frukt og grønnsaker som har blitt dårlig før de rekker å bli spist (1). Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener at riktig oppbevaring av frukt og grønt kan gjøre en stor forskjell både for lommeboka og miljøet.
– Mange oppbevarer frukt og grønnsaker feil uten å være klar over det. For eksempel vet ikke mange at frukt som epler og tomater produserer en gass som kalles etylen. Denne gassen får andre frukt og grønnsaker til å modne raskere, noe som igjen gjør at de blir dårligere på kortere tid. Derfor bør epler og tomater oppbevares adskilt fra andre råvarer, forklarer Sagen.
Hun forteller også at agurk kan få frostskader i kjøleskapet, noe de færreste vet.
–En annen vanlig feil er å oppbevare tomatene i kjøleskapet. Tomatene mister smak i kjøleskapet, og kan dessuten bli melne. Tomater må få plass på kjøkkenbenken.
Plast reduserer matsvinn
Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn.
–Mange grønnsaker kommer med plastemballasje, som er viktig for å beskytte dem mot uttørking. Etter at emballasjen er åpnet, bør resten pakkes godt inn før de legges tilbake i kjøleskapet. All frukt og grønt som er oppkuttet oppbevares best i kjøleskap.
Dette bør oppbevares i romtemperatur, resten hører hjemme i grønnsaksskuffen i kjøleskapet:
-
Melon
-
Banan
-
Papaya
-
Avokado
-
Tomat
-
Agurk
-
Artiskokk
-
Aubergine
-
Squash
Hva med løken?
–Løk trives best i papirposer eller i pappesker på et svalt sted. Den perfekte temperaturen er mellom 18-20 grader. Det kan være lurt å oppbevare løk på kjøkkenbenken på vinteren, og i grønnsaksskuffen på sommeren. Løken liker ikke et fuktig miljø, så unngå å oppbevare den i plastpose. Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk. De må rett i kjøleskapet.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
Poteten er friskmeldt2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Undersøkelse viser at nordmenn “friskmelder” poteten etter mange år med et ufortjent dårlig rykte (1). Potet er det sunneste karbohydratvalget, og er en klimavennlig knoll som egner seg perfekt for norske forhold. Det er med andre ord gode grunner for å feire den norske potetdagen, som i år er 2.oktober.
Mat kastes for svimlende høye beløp og frukt og grønnsaker er blant verstingene27.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Til tross for økende bevissthet rundt matsvinn, viser tall fra Norsus at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11 000 kroner i året (1). Og frukt og grønnsaker er blant det som kastes mest.
Gresskar til Halloween: Stor popularitet, men også mye matsvinn23.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Når Halloween nærmer seg, er det mange norske hjem pyntet med gresskar. Det blir det mye matsvinn av. Undersøkelser viser at hele 6 av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom