Spar tusenvis av kroner ved å oppbevare frukt og grønt riktig
Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.
Hvem skal ligge med hvem, hvor og hvorfor
I følge Norsus kaster norske husholdninger mat til en verdi av 11 450 kroner, og en betydelig andel av dette er frukt og grønnsaker som har blitt dårlig før de rekker å bli spist (1). Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener at riktig oppbevaring av frukt og grønt kan gjøre en stor forskjell både for lommeboka og miljøet.
– Mange oppbevarer frukt og grønnsaker feil uten å være klar over det. For eksempel vet ikke mange at frukt som epler og tomater produserer en gass som kalles etylen. Denne gassen får andre frukt og grønnsaker til å modne raskere, noe som igjen gjør at de blir dårligere på kortere tid. Derfor bør epler og tomater oppbevares adskilt fra andre råvarer, forklarer Sagen.
Hun forteller også at agurk kan få frostskader i kjøleskapet, noe de færreste vet.
–En annen vanlig feil er å oppbevare tomatene i kjøleskapet. Tomatene mister smak i kjøleskapet, og kan dessuten bli melne. Tomater må få plass på kjøkkenbenken.
Plast reduserer matsvinn
Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn.
–Mange grønnsaker kommer med plastemballasje, som er viktig for å beskytte dem mot uttørking. Etter at emballasjen er åpnet, bør resten pakkes godt inn før de legges tilbake i kjøleskapet. All frukt og grønt som er oppkuttet oppbevares best i kjøleskap.
Dette bør oppbevares i romtemperatur, resten hører hjemme i grønnsaksskuffen i kjøleskapet:
-
Melon
-
Banan
-
Papaya
-
Avokado
-
Tomat
-
Agurk
-
Artiskokk
-
Aubergine
-
Squash
Hva med løken?
–Løk trives best i papirposer eller i pappesker på et svalt sted. Den perfekte temperaturen er mellom 18-20 grader. Det kan være lurt å oppbevare løk på kjøkkenbenken på vinteren, og i grønnsaksskuffen på sommeren. Løken liker ikke et fuktig miljø, så unngå å oppbevare den i plastpose. Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk. De må rett i kjøleskapet.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom