Spar tusenvis av kroner ved å oppbevare frukt og grønt riktig
Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.

Hvem skal ligge med hvem, hvor og hvorfor
I følge Norsus kaster norske husholdninger mat til en verdi av 11 450 kroner, og en betydelig andel av dette er frukt og grønnsaker som har blitt dårlig før de rekker å bli spist (1). Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener at riktig oppbevaring av frukt og grønt kan gjøre en stor forskjell både for lommeboka og miljøet.
– Mange oppbevarer frukt og grønnsaker feil uten å være klar over det. For eksempel vet ikke mange at frukt som epler og tomater produserer en gass som kalles etylen. Denne gassen får andre frukt og grønnsaker til å modne raskere, noe som igjen gjør at de blir dårligere på kortere tid. Derfor bør epler og tomater oppbevares adskilt fra andre råvarer, forklarer Sagen.
Hun forteller også at agurk kan få frostskader i kjøleskapet, noe de færreste vet.
–En annen vanlig feil er å oppbevare tomatene i kjøleskapet. Tomatene mister smak i kjøleskapet, og kan dessuten bli melne. Tomater må få plass på kjøkkenbenken.
Plast reduserer matsvinn
Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn.
–Mange grønnsaker kommer med plastemballasje, som er viktig for å beskytte dem mot uttørking. Etter at emballasjen er åpnet, bør resten pakkes godt inn før de legges tilbake i kjøleskapet. All frukt og grønt som er oppkuttet oppbevares best i kjøleskap.
Dette bør oppbevares i romtemperatur, resten hører hjemme i grønnsaksskuffen i kjøleskapet:
-
Melon
-
Banan
-
Papaya
-
Avokado
-
Tomat
-
Agurk
-
Artiskokk
-
Aubergine
-
Squash
Hva med løken?
–Løk trives best i papirposer eller i pappesker på et svalt sted. Den perfekte temperaturen er mellom 18-20 grader. Det kan være lurt å oppbevare løk på kjøkkenbenken på vinteren, og i grønnsaksskuffen på sommeren. Løken liker ikke et fuktig miljø, så unngå å oppbevare den i plastpose. Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk. De må rett i kjøleskapet.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom