Ulovlig hundeavl fortsetter ett år etter Høyesterettsdom
Høyesterettsdommen for avl av cavalier king charles spaniel har hatt minimal effekt på tilsvarende kritikkverdig avl på andre hunderaser. En ny hundeavlsforskrift må derfor sikre hundenes velferd.
– Gjennom Høyesterettsdommen sender samfunnet sitt sterkeste signal om at avl på rasehunder er feilslått. Vi ser ingen vilje til å følge opp Høyesterettsdommen for andre hunderaser. Det er flere hunderaser som er like syke som cavalieren, og disse avles nå i strid med dyrevelferdsloven, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.
Høyesterettsdommen som falt 10. oktober 2023 konkluderte med at det er forbudt å avle på cavalier king charles spaniel. Begrunnelsen fra Høyesterett var at sannsynligheten for å videreføre smertefulle, arvelige lidelser hos hunderasen var så høy at videre avl ville være brudd på norsk lov. Tilsvarende lovmessige brudd på dyrevelferdsloven skjer for andre hunderaser med samme sykdomsbyrde som cavalieren.
Dyrebeskyttelsen Norge mener det i ny hundeavlsforskrift må iverksettes tiltak for å stanse uetisk hundeavl som er til skade for hundene.
Regulert, kunnskapsbasert hundeavl
Hundeavl er i flere tiår basert på innavl og ideen om «rene raser». Lidelsene hos utsatte hunderaser er menneskeskapte og livstruende som for eksempel store leddproblemer, allergier, dårlig reproduksjonsevne og svært forkortet levetid. Disse lidelsene viser helt tydelig at hundeavlen må reguleres, og at det gjennom en ny hundeavlsforskrift kreves at genetisk kunnskap definerer rammene for en fremtidig etisk og sunn hundeavl.
– Vi har en forventning om at dyrevelferdsloven skal forvaltes med bakgrunn i vitenskap, ikke gamle dogmer. Vi oppfordrer dermed landbruks- og matminister Geir Pollestad til å instruere sitt embetsverk i at vitenskap skal være førende for hundeavlsforskriften, sier Roaldset.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinærDyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Martin Aasen WrightKommunikasjonsansvarligDyrebeskyttelsen Norge
Tel:952 11 128martin@dyrebeskyttelsen.noOm Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Ny hundeavlsforskrift kan stoppe Mattilsynet28.11.2024 11:14:52 CET | Pressemelding
Dagens avlspraksis videreføres i forslag til ny hundeavlsforskrift. Dette er en enorm dyrevelferdskrise for hundene våre.
Kjøpte syk hund, oppdretter må betale26.11.2024 13:07:52 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mottar mange henvendelser fra valpekjøpere som ikke har fått den valpen de har krav på i henhold til forbrukerkjøpsloven. Hundene som de har kjøpt har utviklet arvelige lidelser i ung alder. I sommer ble en oppdretter dømt til å betale erstatning til valpekjøper.
Kritisk til ny viltressurslov29.10.2024 12:45:50 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener den foreslåtte viltressursloven på en bedre måte må reflektere dyrs egenverdi, dyrevelferd og naturmangfold.
Ny start for Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland24.10.2024 14:36:17 CEST | Pressemelding
Etter et ekstraordinært årsmøte avholdt på Åsane kulturhus tirsdag denne uken, kan Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland med glede meddele at avdelingen nå har fått på plass et nytt lokalstyre.
Fem statsbudsjettkutt for bedre dyrevelferd17.10.2024 13:26:05 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge foreslår fem besparende tiltak over statsbudsjettet 2025 som vil gi bedre dyrevelferd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom