Menn påvirkes også av partnerens vulvasmerter
– Mange mannlige partnere til kvinner med vulvodyni har dårlig samvittighet og føler seg som overgripere, sier psykolog og forsker Linn Myrtveit-Stensrud.
Tekst: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no
– Vi vet ikke hvor mange kvinner som rammes, sier Linn Myrtveit-Stensrud, psykolog og stipendiat ved OsloMet.
Hun har nylig levert doktoravhandlingen sin om vulvodyni, en lidelse som gir kvinner sterke smerter i de ytre kjønnsorganene.
– Vi tror det dreier seg om cirka 15 prosent av alle kvinner, men det er et usikkert estimat. Det skyldes blant annet at diagnosen er i stadig endring fordi man finner ut nye ting, men også at veldig mange ikke oppsøker lege.
Skamfullt å søke hjelp
– En studie har vist at under halvparten av de som får diagnosen ikke søker hjelp, mange på grunn av skam. I tillegg er det lite hjelp å få for de som oppsøker lege, på grunn av mangel på kunnskap om lidelsen blant helsepersonell.
Et annet problem er mangelen på informasjon, og desinformasjon. Mange jenter har lært på skolen at samleie kan være smertefullt i starten og derfor tror de det skal være sånn, forteller Myrtveit-Stensrud.
– Temaet er tabu fordi det er knyttet til seksualitet. Her tror jeg det er et sosialt skille mellom andre kvinnesykdommer og vulvodyni, sier hun
– For eksempel assosieres endometriose ofte med menstruasjon og fertilitet, og det kan påvises og behandles kirurgisk. Vulvodyni er usynlig og fremstår som et seksuelt problem, da oppleves det mer skamfullt.
Det finnes lite forskning på sykdommen Derfor er det også få behandlingstilbud. Pasientforeningen for vulvalidelser ble startet så sent som i 2020, forteller Myrtveit-Stensrud.
– Kunnskapen som finnes om vulvodyni er både liten og relativt ny. For seks år siden fikk du ikke opp noe om du googlet vulvodyni. Og de mennene som stilte spørsmål i chattegrupper på nett fikk i svar at kvinnen sikkert løy om smertene fordi hun ikke ønsket sex.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Ny forskning viser at kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn5.11.2024 17:05:01 CET | Pressemelding
– En av forklaringene kan væreovergangsalderen, forteller forsker Suzanne Merkus.
– Loven om eggdonasjon beskytter kjernefamilien31.10.2024 10:57:02 CET | Pressemelding
I 2020 ble det tillatt med eggdonasjon i Norge, men donor må være ukjent de første 15 årene av barnets liv. – Man har lagt seg på en linje som begrenser hva en familie er og kan være, sier forsker Ingvill Stuvøy.
USA-valget 2024: Historisk stort gap mellom hva kvinner og menn stemmer på30.10.2024 10:24:28 CET | Pressemelding
Kjønn kan bli avgjørende i det amerikanske valget 2024. Det handler om mer enn at Kamala Harris kan bli landets første kvinnelige president.
Techgründere strever med å etterleve egne likestillingsidealer24.10.2024 11:04:18 CEST | Pressemelding
En norsk-svensk studie tyder på at unge mannlige gründere i teknologibransjen støtter nordiske likestillingsverdier. Samtidig presses de i en internasjonal bransje preget av mannsdominans og konkurranse.
– OL er bra for likestillingen2.10.2024 14:21:18 CEST | Pressemelding
– Hvis kvinner får lik mulighet til å konkurrere, vil det etter hvert gjenspeiles i mediedekningen, sier Aneta Soldati. Hun har forsket på kjønnsulikhet i sportsmedia.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom