Statsbudsjettet: Styrker kampen mot økonomisk kriminalitet, men henger etter på forenklinger. Fortsatt 7,6 milliarder på etterskudd.
I forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen at 90 millioner kroner går til å styrke politiets arbeid med å bekjempe økonomisk kriminalitet og hvitvasking. – Dette er bra. Årlig hvitvaskes milliarder av kroner ut av økonomien; så her er det behov for krafttak. Et viktig målrettet tiltak i denne kampen velger likevel regjeringen å ikke ta i bruk: nemlig redusere bruk av kontanter i samfunnet, sier Rune Aale-Hansen, adm.direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge er opptatt av økonomisk kriminaltet, men også forenklinger for næringslivet. I statsbudsjettet bekrefter regjeringen at den hittil har forenklet for ca. 3,4 milliarder kroner av et mål på 11 milliarder.
– Vi er enige i at tallgrunnlaget er usikkert, men er enige i at det gjenstår nesten 7,6 milliarder på ett år for å nå målet. Derfor ber vi nå regjeringen øke tempoet i arbeidet med en sak som burde være selvsagt i den digitale tidsalderen vi er i: Nemlig innføring av elektronisk handelsformat – EHF, sier Regnskap Norge-sjef Rune Aale-Hansen.
Økonomisk kriminalitet
Regjeringen varsler i statsbudsjettet prioritering av kamp mot økonomisk kriminalitet, blant annet ved å sett av midler til en enhet under Finanstilsynet som skal bidra til å styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet.
-
– Regnskapsbransjen er en del av totalforsvaret mot økonomisk kriminalitet, og vi ønsker velkommen denne satsingen. Vi er litt spørrende til at det skal etableres en egen enhet i Finanstilsynet, i stedet for å styrke Økokrims kapasitet. Uansett håper vi dette gir resultater og bidrar til å fjerne aktører som svindler og omgår både etiske og juridiske lover og regler. Jeg kan forsikre om at Regnskap Norge vil heie på denne innsatsen og bidra til økt koordinering med Økokrim, og også Brønnøysundregistrene som har vist seg misbrukt av aktører som begår økonomisk kriminalitet, sier Aale-Hansen.
Forenkling
Regjeringen har lovet å redusere næringslivets administrative kostnader knyttet til etterlevelse av regler og utfylling av offentlige skjemaer, med 11 milliarder kroner i løpet av inneværende stortingsperiode. Med ett år igjen av stortingsperioden er fasit så langt ca. 5 milliarder kroner.
– Regnskap Norge deler myndighetenes ambisjoner om å redusere administrative byrder for næringslivet. Noen ganger må vi akseptere økte byrder, eksempelvis i forbindelse med omstillingen til det grønne skiftet. Men det er dessverre liten tvil om at forenklingsarbeidet går sakte, sier Regnskap Norge-direktøren:
- Vi har foreslått at regjeringen innføre tvungen bruk av elektronisk faktura (EHF). Dette vil alene kunne redusere administrative kostnader med 14,5 milliarder kroner.
-
Tiltak som bidrar til å redusere administrative byrder for næringslivet er spesielt viktig for små og mellomstore bedrifter. De har gjerne mindre økonomisk handlingsrom enn store konsern. Fjorårets konkurstall var rekordhøy, og mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. – Det hjelper lite å forenkle med en hånd når det påføres nye byrder med den andre, påpeker Aale-Hansen.
Fakta:
Regjeringen oppgir på forenklingsportalen å ha oppnådd 3,4 milliarder i forenklingstiltak. De konkrete tiltakene er listet opp her.
Regnskap Norge har utarbeidet en rapport med 36 tiltak som er beregnet å redusere administrative byrder med ca. 30 milliarder kroner.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Gründersatsing uten forenklinger1.11.2024 13:15:48 CET | Pressemelding
Regjeringen har i dag lagt frem en stortingsmelding om gründere og oppstartsbedrifter. – Vi savner større omsorg for landets små og mellomstore bedrifter. Løftene i Hurdalsplattformen om forenkling av administrative byrder må bli til handling, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Bransje opplever rå omsetningsvekst – opp 2 milliarder på ett år29.10.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
I rekordtempo vokser regnskapsbransjen og omsetter for svimlende 23 milliarder kroner. Både omsetning, antall oppdrag og produktivitet øker. – I tider med mye uro og krevende økonomi, er det hyggelig å konstatere at regnskapsbransjen fortsetter å blomstre. Positivt er det at stadig flere i bransjen er bevisst sin rolle i kampen mot økonomisk kriminalitet og melder fra om mistenkelige transaksjoner til Økokrim, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Et lite skritt for myndighetene - 14 milliarder for næringslivet28.10.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Myndighetene har som mål å redusere administrative byrder for næringslivet med 11 milliarder kroner i løpet av Stortingsperioden. Etter tre år gjenstår 7,4 milliarder. – Derfor har vi diskutert med regjeringen et helt konkret tiltak som vil overoppfylle målet: Nemlig innføring av elektronisk handelsformat – EHF, sier adm. direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen.
Nordisk enighet om bærekraftsrapportering1.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
I en fersk undersøkelse gjennomført av Nordic Accountant Federation (NAF) svarer 82 % at kundene foreløpig ikke etterspør bærekraftsrapportering. Nesten halvparten av respondentene er overbevist om at trenden vil snu innen 5 år.
Næringslivet pålegges å ta imot kontanter: – En gavepakke til kriminelle30.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
1. oktober styrkes kundenes rett til å betale med kontanter. – Regnskap Norge er opptatt av å redusere økonomisk kriminalitet. Et kontantfritt samfunn vil bidra til det, men myndighetene tviholder på at du jeg og kan betale med kontanter, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom