Statsbudsjettet: Styrker kampen mot økonomisk kriminalitet, men henger etter på forenklinger. Fortsatt 7,6 milliarder på etterskudd.
I forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen at 90 millioner kroner går til å styrke politiets arbeid med å bekjempe økonomisk kriminalitet og hvitvasking. – Dette er bra. Årlig hvitvaskes milliarder av kroner ut av økonomien; så her er det behov for krafttak. Et viktig målrettet tiltak i denne kampen velger likevel regjeringen å ikke ta i bruk: nemlig redusere bruk av kontanter i samfunnet, sier Rune Aale-Hansen, adm.direktør i Regnskap Norge.

Regnskap Norge er opptatt av økonomisk kriminaltet, men også forenklinger for næringslivet. I statsbudsjettet bekrefter regjeringen at den hittil har forenklet for ca. 3,4 milliarder kroner av et mål på 11 milliarder.
– Vi er enige i at tallgrunnlaget er usikkert, men er enige i at det gjenstår nesten 7,6 milliarder på ett år for å nå målet. Derfor ber vi nå regjeringen øke tempoet i arbeidet med en sak som burde være selvsagt i den digitale tidsalderen vi er i: Nemlig innføring av elektronisk handelsformat – EHF, sier Regnskap Norge-sjef Rune Aale-Hansen.
Økonomisk kriminalitet
Regjeringen varsler i statsbudsjettet prioritering av kamp mot økonomisk kriminalitet, blant annet ved å sett av midler til en enhet under Finanstilsynet som skal bidra til å styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet.
-
– Regnskapsbransjen er en del av totalforsvaret mot økonomisk kriminalitet, og vi ønsker velkommen denne satsingen. Vi er litt spørrende til at det skal etableres en egen enhet i Finanstilsynet, i stedet for å styrke Økokrims kapasitet. Uansett håper vi dette gir resultater og bidrar til å fjerne aktører som svindler og omgår både etiske og juridiske lover og regler. Jeg kan forsikre om at Regnskap Norge vil heie på denne innsatsen og bidra til økt koordinering med Økokrim, og også Brønnøysundregistrene som har vist seg misbrukt av aktører som begår økonomisk kriminalitet, sier Aale-Hansen.
Forenkling
Regjeringen har lovet å redusere næringslivets administrative kostnader knyttet til etterlevelse av regler og utfylling av offentlige skjemaer, med 11 milliarder kroner i løpet av inneværende stortingsperiode. Med ett år igjen av stortingsperioden er fasit så langt ca. 5 milliarder kroner.
– Regnskap Norge deler myndighetenes ambisjoner om å redusere administrative byrder for næringslivet. Noen ganger må vi akseptere økte byrder, eksempelvis i forbindelse med omstillingen til det grønne skiftet. Men det er dessverre liten tvil om at forenklingsarbeidet går sakte, sier Regnskap Norge-direktøren:
- Vi har foreslått at regjeringen innføre tvungen bruk av elektronisk faktura (EHF). Dette vil alene kunne redusere administrative kostnader med 14,5 milliarder kroner.
-
Tiltak som bidrar til å redusere administrative byrder for næringslivet er spesielt viktig for små og mellomstore bedrifter. De har gjerne mindre økonomisk handlingsrom enn store konsern. Fjorårets konkurstall var rekordhøy, og mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. – Det hjelper lite å forenkle med en hånd når det påføres nye byrder med den andre, påpeker Aale-Hansen.
Fakta:
Regjeringen oppgir på forenklingsportalen å ha oppnådd 3,4 milliarder i forenklingstiltak. De konkrete tiltakene er listet opp her.
Regnskap Norge har utarbeidet en rapport med 36 tiltak som er beregnet å redusere administrative byrder med ca. 30 milliarder kroner.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Historisk! Regnskap Norge inngår fordelsavtale med systemleverandør24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regnskap Norge har for første gang inngått en fordelsavtale med en systemleverandør av regnskaps- og kvalitetssystemer for regnskapsbransjen. Først ute er Duett, og avtalen kommer som et resultat av at medlemmene i Regnskap Norge ønsker en mer fornuftig fordeling av verdiskapningen som systemleverandører og regnskapsforetak skaper sammen hos sluttkundene.
Viktig avklaring fra Finansdepartementet om utsatt bærekraftsrapportering14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet sendte fredag på høring forslag om utsatt innføring av nye krav til bærekraftsrapportering. – Regnskap Norge ønsker høringsforslaget velkommen. Dette er en viktig avklaring for næringslivet og sikrer like regler for norske og europeiske bedrifter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Skattetrekkskonto: Næringslivets sparer 100 millioner, staten tjener 15 milliarder8.4.2025 09:18:13 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fjerne kravet om skattetrekkskonto ved forskuddstrekk på lønn. Dette vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å overføre pengene direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. – Dette er et forenklingsforslag Regnskap Norge lenge har tatt til orde for. Vi ønsket en frivillig ordning, men har ingen vesentlige innvendinger til at ordningen gjøres pliktig, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Nytt aksjeeierregister: - Viktig å få på plass, men glem ikke næringslivets behov2.4.2025 08:43:14 CEST | Pressemelding
Skatteetaten og Brønnøysundregistrenes utreder etablering av et eierskapsregister for aksjer, som fikk aktualisert oppmerksomhet etter aksjekjøpene til Sindre Finnes. – Et register som til enhver tid er oppdatert, ikke bare én gang i året som i dag, har klare fordeler. Men forslagene som er lansert tar ikke hensyn til næringslivets allerede store rapporteringsbyrde, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Viktig avklaring: Finansministeren varsler i dag mulig utsettelse av bærekraftsregelverk21.3.2025 14:15:42 CET | Pressemelding
Forleden uke overrumplet Europakommisjonen mange ved å legge frem forslag til et forenklet regelverk for bærekraftsrapportering, samtidig som det ble foreslått utsatt ikrafttredelse med to år. – Vi er derfor glade for at Finansministeren i dag bekrefter at vi i Norge vil harmonisere både regelverk og ikrafttredelse med EU, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom