Stiftelsen Norsk Mat

Stor dag for Småmat og norsk matkultur

Del

Lørdag 5. oktober markerte en viktig milepæl for norsk tradisjonsmat. Under matfestivalen Norsk Matglede på Geilo fikk Småmat fra Hallingdal tildelt Beskyttede Betegnelser.

F.v: Nina Sundqvist – Siftelsen Norsk Mat, Ann Irene Haugen - Hallingkost SA, Sissel Bjørøen - Hallingkost SA, Torleif Rullestad – Makalaus Mat AS, Gunn-Kristin Øen Uthus – Herlig AS, Sigrid Simensen Ilsøy - ordfører i Hol kommune og Tore Opdal Hansen - fylkesordfører i Buskerud.
F.v: Nina Sundqvist – Siftelsen Norsk Mat, Ann Irene Haugen - Hallingkost SA, Sissel Bjørøen - Hallingkost SA, Torleif Rullestad – Makalaus Mat AS, Gunn-Kristin Øen Uthus – Herlig AS, Sigrid Simensen Ilsøy - ordfører i Hol kommune og Tore Opdal Hansen - fylkesordfører i Buskerud. Stiftelsen Norsk Mat

Småmat er en tradisjonsrik rett som i århundrer har vært en viktig del av festmåltidene i Hallingdal. Den lages av tradisjonelle ingredienser, der kjøtt og grønnsaker kuttes opp i små terninger og blandes i kraft. Kraften består av spekeknoker, kjøtt og i noen tilfeller kraftbein. Småmat serveres ofte ved høytider og spesielle anledninger, og den har blitt et symbol på den rike matkulturen fra Hallingdalen. 

“Småmat har dype røtter i Hallingdalen og norsk matkultur og er et meget godt eksempel på hvordan lokale mattradisjoner holdes i hevd i Norge. Og en verdig bærer av merket Beskyttede Betegnelser”, sa fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal Hansen, under tildelingen. 

Beskyttede betegnelser bevarer norsk kulturarv og harv tre kategorier: Opprinnelse, geografisk og tradisjonell. Småmat er under kategorien tradisjonell og denne identifisere et produkt eller en rett som har en spesifikk tradisjonell produksjonsmetode eller oppskrift. 

For matentusiaster er tildelingen et tydelig signal om viktigheten av å bevare og fremme norske mattradisjoner. Småmat slutter seg til rekken av flere andre norske produkter som har fått Beskyttede Betegnelser, noe som bidrar til å fremme norsk mat både nasjonalt og internasjonalt. 

"Dette er en stor dag for Hallingdalen og for alle som elsker Småmat. Beskyttelsen sikrer at fremtidige generasjoner kan nyte denne unike retten slik den alltid har blitt laget," sier Ann Irene Haugen som er daglig leder i Hallingkost. 

Les mer om Småmat 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Småmat fikk tildelt Beskyttede Betegnelser på matfestivalen Norsk Matglede på Geilo.
Småmat fikk tildelt Beskyttede Betegnelser på matfestivalen Norsk Matglede på Geilo.
Stiftelsen Norsk Mat
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye