Stor dag for Småmat og norsk matkultur
Lørdag 5. oktober markerte en viktig milepæl for norsk tradisjonsmat. Under matfestivalen Norsk Matglede på Geilo fikk Småmat fra Hallingdal tildelt Beskyttede Betegnelser.

Småmat er en tradisjonsrik rett som i århundrer har vært en viktig del av festmåltidene i Hallingdal. Den lages av tradisjonelle ingredienser, der kjøtt og grønnsaker kuttes opp i små terninger og blandes i kraft. Kraften består av spekeknoker, kjøtt og i noen tilfeller kraftbein. Småmat serveres ofte ved høytider og spesielle anledninger, og den har blitt et symbol på den rike matkulturen fra Hallingdalen.
“Småmat har dype røtter i Hallingdalen og norsk matkultur og er et meget godt eksempel på hvordan lokale mattradisjoner holdes i hevd i Norge. Og en verdig bærer av merket Beskyttede Betegnelser”, sa fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal Hansen, under tildelingen.
Beskyttede betegnelser bevarer norsk kulturarv og harv tre kategorier: Opprinnelse, geografisk og tradisjonell. Småmat er under kategorien tradisjonell og denne identifisere et produkt eller en rett som har en spesifikk tradisjonell produksjonsmetode eller oppskrift.
For matentusiaster er tildelingen et tydelig signal om viktigheten av å bevare og fremme norske mattradisjoner. Småmat slutter seg til rekken av flere andre norske produkter som har fått Beskyttede Betegnelser, noe som bidrar til å fremme norsk mat både nasjonalt og internasjonalt.
"Dette er en stor dag for Hallingdalen og for alle som elsker Småmat. Beskyttelsen sikrer at fremtidige generasjoner kan nyte denne unike retten slik den alltid har blitt laget," sier Ann Irene Haugen som er daglig leder i Hallingkost.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder

Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
Lokalmat på sitt beste - Galåvolden Gård med to nye Spesialiteter27.7.2025 08:15:22 CEST | Pressemelding
To nye produkter fra Galåvolden Gård er nå en del av det ypperste innen norsk lokalmat. Under en høytidelig markering ble “Sitrondrøm” og “Festkaramell” tildelt kvalitetsmerket Spesialitet av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom