Korallrevene i Trondheimsfjorden under press
Fiske i marine verneområder fører til at korallrevene i Trondheimsfjorden blir skadet. Forskere anbefaler derfor å styrke vernet i disse områdene.

I dypet av Trondheimsfjorden danner kaldtvannskoraller store kolonier på havbunnen. Disse korallrevene er både oppvekst- og leveområder for en rekke fiskearter og andre organismer, og regnes som oaser i et ellers goldt landskap.
Ved hjelp av fjernstyrte ubåter har forskere fra NINA og NTNU kartlagt korallrevene i tre marine verneområder i Trondheimsfjorden; Rødberget, Tauterryggen og Skarnsundet. Disse verneområdene skal beskytte det biologiske mangfoldet og fungerer også som referanseområder for forskning og overvåking.
En vesentlig andel av korallene i som er undersøkt har god tilstand, men kartleggingen viser samtidig at alle lokalitetene i større eller mindre grad er påvirket av fiske. Det bekymrer forskerne.
Til tross for vernestatusen, er fiske og bruk av fiskeredskaper fortsatt tillatt i disse områdene. Det fører flere steder til at korallene blir skadet, sier Johanna Järnegren, seniorforsker i NINA.
Saktevoksende og sårbare
Fiske med bunnredskaper, som bunntråling, regnes som den største trusselen mot koraller. Men også konvensjonelt fiske med pilk, jukse, langline og garn kan gjøre skade på korallene hvis redskapen setter seg fast. Disse skadene akkumuleres over tid, ettersom korallrev blir gamle. De eldste revene vi har kan faktisk være opptil 9000 år gamle
Koraller i våre farvann vokser langsomt og blir gamle. Det gjør dem svært sårbare for forstyrrelser, og det kan ta århundrer å bygge opp nye samfunn dersom de blir ødelagt, forklarer Järnegren.
Trondheimsfjorden har en lang og rik historie for korallforskning som går flere hundre år tilbake. Moderne undervannsdroner og fjernstyrte kamera gjør det lettere å finne og dokumentere tilstanden til revene, men fortsatt er det mange hvite flekker på sjøkartet.
Vi har kun dekket en liten del av verneområdene i disse undersøkelsene. For at vi skal kunne bevare disse unike økosystemene for fremtiden er det avgjørende at vi fortsetter å hente opp kunnskap.
Kontakter
Johanna JärnegrenSeniorforskerNorsk institutt for naturforskning
Tel:918 97 148johanna.jarnegren@nina.noLenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks10.7.2025 10:55:42 CEST | Pressemelding
Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.
Flytting redder rådyr fra slåmaskina10.7.2025 09:46:07 CEST | Pressemelding
Rådyrkalver har god sjanse til å overleve hvis de flyttes ut av enga før gresset skal slås. I et ferskt prosjekt kom 34 av 40 merkede kalver fra slåtten med livet i behold.
Hvordan påvirker havvind fuglelivet?9.7.2025 12:19:22 CEST | Pressemelding
Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
Ny bille oppdaget i Norge7.7.2025 09:15:55 CEST | Pressemelding
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom