Samferdselsdepartementet

Høring: Inviterer til innspill om droner og ny luftmobilitet

Del

– Vi ser fram til å få mange gode innspill som vil hjelpe oss å utforme en helhetlig politikk for vekst og innovasjon for droner og ny luftmobilitet, samtidig som vi sikrer at nødvendige reguleringer er på plass for å ivareta sikkerheten, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Drone
Foto: Olav Heggø

I forbindelse med regjeringens arbeid med en melding til Stortinget om droner og ny luftmobilitet inviterer Samferdselsdepartementet til en høring for å innhente innspill til meldingsarbeidet.

– Norge har allerede en sterk posisjon på dronefeltet internasjonalt, og regjeringen ønsker å videreføre denne posisjonen. Vi vil sikre at utviklingen av droner og ny luftmobilitet skjer på en bærekraftig og samfunnstjenlig måte, sier samferdselsministeren.

Muligheter og utfordringer

Utviklingen innen droner og ny luftmobilitet går raskt. Disse teknologiene åpner for store muligheter, men også noen nye utfordringer.

Droner brukes allerede i dag til å utføre stadig mer komplekse oppgaver i samfunnet, og har potensial innenfor flere sektorer til å gi økonomiske besparelser, forbedret sikkerhet, reduserte utslipp og mindre støy enn for eksempel ved bruk av helikopter.

Ny luftmobilitet åpner for muligheter innen utvikling av framtidens logistikk- og mobilitetsløsninger, både i byer, distriktene og på sokkelen.

På den annen side kan utviklingen medføre utfordringer i form av risiko for nye typer luftfartsulykker og hendelser, kriminalitet og sikkerhetsutfordringer, utfordringer knyttet til den enkeltes privatliv og støy fra droner som kommer tett på folk og naturen.

Høringen omfatter temaer som regulering og sikkerhet, teknologisk utvikling, bruk av kunstig intelligens, klima- og miljøpåvirkninger, personvern og privatlivets fred, samfunnsøkonomiske effekter, nye mobilitetsløsninger og infrastrukturbehov.

Videre fremdrift

Høringsfristen er satt til 30. november 2024.

Regjeringen tar sikte på å legge frem meldingen til Stortinget om droner og ny luftmobilitet våren 2025.

For flere opplysninger – se:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Samferdselsdepartementet har det overordnede ansvaret for rammevilkår for postvirksomheten, for luftfarts-, vei- og jernbanesektoren og for riksveiferjene.

Følg pressemeldinger fra Samferdselsdepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samferdselsdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Samferdselsdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye