Minner hus- og hytteeiere om å stenge utekrana
Nattefrosten har gjort sin ankomst flere steder i landet, og IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør går sammen med rørleggerbransjen og oppfordrer hus- og hytteeiere til å stenge av vannet ute.

Artikkel til fri bruk i media mot kreditering
......................................................................................................................................................................
– Den inntreffer til omtrent samme tid hvert år, men for mange huseiere kommer den første nattefrosten likevel som julekvelden på kjerringa, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos ifi.no. For å unngå at vannet i utekranen fryser, som kan føre til skade på kran og rør, er det på tide å gå ut og stenge den for vinteren nå. Hun får støtte av Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp:
– Du må alltid huske å stenge utekranen og å koble fra slangetrommel eller andre anordninger som er koblet til krana.
Ikke sikkert frostsikker
Dette gjelder både moderne, såkalt frostsikre utekraner som tømmer seg selv for vann når de stenges, og eldre kraner der vann blir stående i kranen og i røret inn gjennom veggen.
– Når du skrur av kranen og kobler vekk slangetrommelen vil det sprute litt vann fra kranen. For å få drenert ut alt vann må også slangekoblingen skrus av, slik at resten av vannet inne i kranen har fri vei ut. Det er Alfa og Omega for at kranen skal fungere slik den skal, sier Engmann.
Hvis du ikke gjør det, vil det stå vann igjen inne i kranen. Det kan føre til at også en frostsikker kran fryser i stykker.
Når du står der og skrur, sørg for å ikke skru igjen for hardt. Det er mange mekanismer inne i selve kranen som kan gå i stykker om du er for ivrig. Mange kraner er laget for å "spytte" vann for å tømme seg, og dette er ikke et tegn på at krana står åpen: Det betyr rett og slett kan kranen fungerer som den skal, og det er ikke nødvendig å stramme eller skru mer.
Eldre utgaver
Har du en eldre utekran med egen stoppekran på den varme siden av veggen, må du i tillegg skru av vannet inne og åpne kranen ute slik at vannet derimellom drenerer ut. Engmann oppfordrer til å vurdere å oppgradere til en moderne, selvdrenerende variant, om du har en slik gammel en. En ny gir mer spillerom for forglemmelser, men de kan også leveres med doble kraner, én for kaldt vann og én for varmt.
Engmann har en tydelig oppfordring:
– Uansett hvor moderne kran du har er det én ting du aldri må glemme: skru vekk slangekoblingen og steng krana før frosten kommer!
Nøkkelord
Kontakter
Emma WoldKommunikasjonsrådgiverIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:40 60 95 90emma@ifi.noChera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:404 31 080chera@ifi.noBilder


Lenker
Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Klar for hyttesesongen? Sjekk dette nå28.3.2025 09:30:00 CET | Pressemelding
Med strålende vær og varsel om plussgrader, ser det ut som om de fleste delene av landet skal smelte frem. IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer hytteeiere til å ta en sjekk og legge en plan for sommerens vedlikehold. Her er sjekklisten som hjelper deg i gang
Når kan jeg starte utendørsarbeidet?7.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og vedlikehold. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
Derfor bør du male panelet NÅ28.2.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Lei av mørke, gulnede panelvegger som stjeler lyset i rommet? Akkurat nå er den beste tiden for å gjøre noe med det! Når luftfuktigheten er lav og treverket er på sitt tørreste, får du et penere og mer holdbart resultat når du maler panelet.
Farlig fyring? Slik unngår du pipebrann31.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Når temperaturen synker og vi fyrer mer, øker også risikoen for pipebrann. – Beksot, som dannes ved ufullstendig forbrenning, kan antennes og føre til alvorlige skader, advarer brannmester Hans Jørgen Kristoffersen.
Snø langs fasaden? Fjern den før det blir dyrt24.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Snø som samler seg langs husveggen kan virke isolerende, men skjuler en risiko for skader på grunnmur og kledning. Ekspertene advarer: Fjern snøen før det blir et problem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom