Endringer av konkurransepolitiske tilskudd i melkesektoren på høy tid
- Jeg er bekymret for den økonomiske bærekraften i prisutjevningsordningen for melk, selv om regjeringens endringsforslag er riktige steg i rett retning, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
I dag kom regjeringens forslag til endringer i de tre konkurransepolitiske tilskuddene innenfor prisutjevningsordningen for melk. Regjeringen foreslår å fjerne distribusjonstilskuddet, beholde det generelle tilskuddet og justere ned tilskuddet for kapitalgodtgjørelse.
- Prisutjevningsordningen for melk er avgjørende for melkeproduksjon over hele landet. Det sikrer blant annet vår nordligste melkebonde i Finnmark. Kostnadene til disse tilskuddene tynger ordningen, gir dårligere konkurransekraft og begrensninger på melkepris til bonde. Jeg er tydelig på at det som gjenstår av tilskudd etter regjeringens forslag må bli finansiert over statsbudsjettet, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
Regjeringen foreslår å fjerne distribusjonstilskuddet som går til de som produserer og distribuerer flytende produkter (Q-meieriene og Røros meieriet).
- Jeg er fornøyd med at distribusjonstilskuddet blir fjernet. Mye har hendt siden dette tilskuddet ble etablert for tjue år siden (2004), det er ikke lenger et faglig grunnlag for å beholde det. Dette har aktørene i markedet vært kjent med siden Landbruksdirektoratets utredning om saken i 2021, fortsetter Gimming.
Konkurransekraften til norsk melk er viktig
Regjeringen foreslår å redusere tilskuddet til kapitalavkastning. De vil øke det generelle tilskuddet, men setter et tak for hvor mye som kan betales ut totalt.
- Det er konkurranse i melkemarkedet i dag, og et stort mangfold av mindre meierier/osteprodusenter har blant annet dukket opp. Det store flertallet her mottar ikke disse tilskuddene. Det er naturlig at en endret konkurransesituasjon også gir endringer i de konkurransepolitiske tilskuddene. Fokuset må ligge på utfordringene i dagens marked, ikke hvordan det var for tjue år siden, understreker Bjørn Gimming.
- Jeg mener det ikke er nødvendig å videreføre, og styrke, det generelle tilskuddet, men det er bra at det blir satt en ramme for det. Vi registrerer også at tilskuddet til kapitalavkastning blir redusert. Vi er enige i at det ikke er faglig belegg for den størrelsen tilskuddet har i dag, sier Gimming.
Regjeringen tar sikte på at endringene skal gjelde fra 1.1.2024. Bondelaget mener endringene bør gjøres fra 1. juli, slik den opprinnelige tidsløypen for utredningen av tilskuddene, la grunnlaget for. Den totale summen som går til de konkurransepolitiske tilskuddene vil bli noe redusert.
- Vår bekymring for prisutjevningsordningen framover er ikke ivaretatt i regjeringens forslag. Tiltakene skal fortsatt finansieres over prisutjevningsordningen og dermed melkeprisen til bonden. Det er ikke bærekraftig over tid, og i framtida må tiltakene bli finansiert over statsbudsjettet, avslutter Bjørn Gimming.
Regjeringens forslag skal nå ut på høring.
Dette er prisutjevningsordningen for melk (PU):
- Prisutjevningsordningen for melk sikrer at melkebonden i distriktene som ikke har tilgang på de store markedene for drikkemelk i store befolkningssentre, også får omsatt sin melk – til samme pris.
- Dette er, sammen med kvoteordningen med 14 produksjonsregioner, det kraftigste verktøyet for å sikre melkeproduksjon i hele landet.
Nøkkelord
Kontakter
Guri WormdahlPressesjef
Tel:93434200guri.wormdahl@bondelaget.noBjørn GimmingLeder
Tel:41275230bjorn.gimming@bondelaget.noSigrid HjørnegårdGeneralsekretær i Norges Bondelag
Tel:97508901sigrid.hjornegard@bondelaget.noKevin Karlsen NordnesKommunikasjonsrådgiver
Tel:48438886kevin.karlsen.nordnes@bondelaget.noGuro BjørnstadKommunikasjonsrådgiver
Tel:97506055guro.bjornstad@bondelaget.noBilder
Om Norges Bondelag
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 60.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 14 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.
Følg pressemeldinger fra Norges Bondelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bondelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Bondelag
Flertall for nytt tallgrunnlag3.2.2025 15:01:29 CET | Pressemelding
I dag har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF, Venstre og Pasientfokus sikret flertall for et nytt tallgrunnlag for å beregne bondens inntekt. - En viktig og etterlengtet avklaring for norske bønder, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Bondelaget om ny regjering: Mye gjenstår fortsatt30.1.2025 14:21:13 CET | Pressemelding
- Den forrige regjeringen har vist vilje til å satse på norsk landbruk i en krevende tid, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Vis hensyn med rakettene30.12.2024 10:45:56 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er en tid for fest og feiring, men også en kveld som kan være utfordrende både for husdyr og ville dyr. Norges Bondelag ber deg ta hensyn til dette om du skal sende opp raketter.
Norske bønder sikrer dyrevelferd i verdensklasse20.12.2024 11:35:56 CET | Pressemelding
– Norske bønder er hjertet i norsk dyrevelferd, og vi forventer at politikerne legger til rette for at vi kan fortsette å levere på toppnivå, sier Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag.
Bondelaget vil jobbe for at ti prosent av produksjonen blir økologisk27.9.2024 14:32:00 CEST | Pressemelding
Norges Bondelag inviterer til samarbeid for å nå målet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom