Én av fire jenter frykter seksuelle overgrep i krig
En fersk rapport fra Plan International bekrefter at jenter er spesielt utsatt. Rapporten baserer seg på unges erfaringer fra konfliktområder og avdekker tydelige kjønnsforskjeller i hvordan gutter og jenter rammes i kriser.
Om du er gutt eller jente er avgjørende for hvordan du rammes av krig og konflikt. Det viser rapporten «The State of the World's Girls» fra Plan International, som blir lansert i forbindelse med FNs internasjonale jentedag. Den viser at jenter er mest utsatt, spesielt når det kommer til seksuell og kjønnsbasert vold.
– Disse funnene viser at beskyttelse av jenter må være en hovedprioritet. Nærmere 120 millioner mennesker er på flukt på grunn av konflikter i Ukraina, Sudan, Midtøsten og flere andre deler av verden. Derfor er det nødvendig å forstå at krig påvirker jenter og gutter på ulike måter, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.
Her er tre hovedfunn fra rapporten:
- Kjønnsbasert vold: 27 prosent av jentene frykter seksuelle overgrep, mot 17 prosent av guttene. Faren for seksuell vold øker kraftig i krig og konflikt. Voldtekt brukes ofte som våpen i krig, noe som får alvorlige psykiske og fysiske konsekvenser, i tillegg til å skape konflikt og stigma i lokalsamfunnene.
- Sult: Jenter er mer utsatt for sult, da de ofte spiser sist og minst. 47 prosent av jentene oppgir at de spiser mindre enn de trenger, mot 44 prosent av guttene. Videre mangler 44 prosent av jentene tilgang til rent vann, sammenlignet med 39 prosent av guttene.
- Traumer: Jenter opplever emosjonelt stress og utrygghet i større grad enn gutter. Frykt for vold, tvangsekteskap og plyndring preger hverdagen deres, og mange sliter med søvnløshet. Hele 58 prosent av jentene rapporterer om emosjonelt stress, sammenlignet med 49 prosent av guttene.
I 2024 vil nesten 300 millioner mennesker trenge humanitær hjelp. Krig og konflikt er en av hovedårsakene til dette enorme behovet, og det setter barn, og særlig jenter i fare.
– Bare i Sudan er 5,8 millioner jenter og kvinner på flukt. I kriser som dette vet vi at jenter er spesielt utsatt for seksuell vold, sier Partapuoli.
I Kurmuk, på grensen mellom Etiopia og Sudan, ankommer titusener av sudanske flyktninger til transittsenteret, som gir midlertidig beskyttelse til de på flukt. Nye tall fra FN viser at nesten 40 prosent av overgrepene skjer på reisen fra Sudan, mens omtrent 60 prosent finner sted i transittsentre eller i områdene rundt.
–Dette illustrerer hvor stor risiko jenter og kvinner står overfor, både under flukten og i det som burde være trygge omgivelser, fortsetter Partapuoli. – Plan jobber med å beskytte barn, med særlig fokus på jenter. Vi setter blant annet opp vannstasjoner for å unngå at jenter må gå langt og risikere overgrep, og vi tilbyr «trygge områder» hvor barn kan leke, lære og få psykososial støtte. Vi jobber også for at lover etableres, håndheves, og at lovbrudd får konsekvenser.
Om rapporten:
Undersøkelsen er basert på intervjuer med nærmere 10 000 barn og unge, hvorav over 100 deltok i dybdeintervjuer. Den gir et klart og detaljert bilde av hvordan unge opplever krig og konflikt.
- Den første «State of the World's Girls»-rapporten ble lansert i 2007. I år er gutter og menn inkludert for første gang, noe som gjør det mulig å avdekke kjønnsforskjeller.
- Studien inkluderer 9 995 unge mennesker i alderen 15–24 år.
- Deltakerne kommer fra ti konfliktfylte land: Colombia, Sudan, Ukraina, Kamerun, Etiopia, Libanon, Mosambik, Nigeria, Filippinene, og ett land som ikke kan nevnes på grunn av politisk sensitivitet og av hensyn til Plans arbeid i landet.
- Det er like mange gutter og jenter blant deltakerne i studien.
- Rapporten lanseres i forbindelse med den internasjonale jentedagen, 11 oktober.
Nøkkelord
Kontakter
Anette von OstenCommunications AdvisorPlan International Norge
Tel:95873950anette.vonosten@plan-norge.noDokumenter
Lenker
Om oss
Plan International er en global barnerettighetsorganisasjon som jobber for å styrke barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Jenteprisen 2024 går til Iman Meskini11.10.2024 20:02:20 CEST | Pressemelding
Meskini får prisen for sitt arbeid med å skape et tryggere og bedre samfunn for minoritetskvinner å vokse opp i.
Plan inviterer til utdeling av Jenteprisen 202427.9.2024 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvem av de 110 nominerte går til topps? Prisen deles ut på Ambassaden på Den internasjonale jentedagen 11. oktober.
110 nominerte til Jenteprisen 202410.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
På den internasjonale jentedagen 11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen for trettende gang. Her er listen over årets nominerte.
Rekordmange nominasjoner til Jenteprisen – du kan fortsatt foreslå kandidater27.8.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen til noen som har utmerket seg i arbeidet for likestilling og jenters rettigheter. Så langt har det kommet inn over femti nominasjoner, men bare én mann.
Bombing av skoler kan føre til en tapt generasjon i Gaza8.8.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
Stadig flere israelske angrep på skoler setter hundretusener av barn i fare for aldri å vende tilbake til klasserommet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom