Sex og Politikk

Stor interesse for undersøkelse om eldre og seksuell helse

Del

Allerede før undersøkelsen var offisielt lansert var det over 100 personer som hadde besvart spørsmålene på «Eldre og seksuell helse 2024». Til nå har det kommet inn et nytt svar annethvert minutt!

Kartlegger eldres seksuelle helse: Daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen, leder i Sex og Politikks eldreutvalg Hildegunn Bomnes, redaktør i bladet Pensjonisten Trond Nedrebø og prosjektansvarlig Tore Aasheim i Sex og Politikk.
Kartlegger eldres seksuelle helse: Daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen, leder i Sex og Politikks eldreutvalg Hildegunn Bomnes, redaktør i bladet Pensjonisten Trond Nedrebø og prosjektansvarlig Tore Aasheim i Sex og Politikk. Mari Linnea Svisdal

Brukerundersøkelsen «Eldre og seksuell helse 2024» ble offisielt lansert på Grønland seniorsenter på verdensdagen for eldre 1. oktober.

Brukerundersøkelsen er et samarbeid mellom Sex og Politikk og Pensjonistforbundets medlemsblad Pensjonisten, og støttes økonomisk av Helsedirektoratet og Ottarfonden.

Med på lanseringen var daglig leder i Sex og Politikk, Tor-Hugne Olsen, redaktør i bladet Pensjonisten Trond Nedrebø, leder i Sex og Politikks eldreutvalg Hildegunn Bomnes og prosjektansvarlig Tore Aasheim.

Det ble spesielt lagt vekt på at viktigheten av man endelig får gjennomført en slik undersøkelse, ikke minst fordi eldres seksuelle helse gjennom tidene har blitt usynliggjort og deres seksualitet har vært særlig tabubelagt. Undersøkelsen retter seg ikke bare til de som er spesielt opptatt av eller spesielt fornøyd med egen seksualitet. Håpet er at et så bredt utvalg som mulig av den eldre befolkningen deltar, slik at man kan få et godt bilde av gruppens seksuelle helse.

Det nasjonale helseprosjektet «Eldre og seksuell helse» ble initiert av Helsedirektoratet i 2020, der blant andre sexologi- og forsker-kapasiteter som Bente Træen, Ingela Lundin Kvalem, Nantje Fischer, Stine Nygård og Sidsel Schaller var med som pådrivere og viktige ressurser.

I utgangspunktet samarbeidet fire organisasjoner om prosjektet: Likestillingssenteret på Hamar, KUN Likestillingssenter i Steigen, Forening FRI Oslo Akershus, og foreningen Sex og Politikk. Alle hadde ansvaret for forskjellige arbeidspakker. Sex og Politikk utarbeidet og lanserte blant annet nettstedet uke66.no, som er ment som en kilde til kompetanse og inspirasjon, både for helsepersonell og eldre.

Prosjektet avdekket et stort behov for mer kunnskap om eldre og deres seksuelle helse, noe som denne undersøkelsen ønsker å få fram i lyset. Prosjektet og nettsiden uke66.no har skapt stort engasjement, og til og med interesse fra utlandet.

«Eldre og seksuell helse 2024» tar for seg flere tema som man vanligvis er opptatt av hos andre aldersgrupper, slik som kroppspress, det å finne seg en kjæreste og hvor fornøyd man er med livet. Det stilles også mer eksplisitte spørsmål, om onani, fantasier og seksuell praksis.

Undersøkelsen er 100 prosent anonym, den er nettbasert og vil være åpen ut januar 2025. Alle, uansett kjønn, legning, funksjonsvariasjon, etnisk, kulturell eller annen bakgrunn er velkomne til å delta, så lenge man er fylt 60 år. Lenke til undersøkelsen ligger åpent på uke66.no.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tirsdag 1. oktober lanseres brukerundersøkelsen "Eldre og seksuell helse 2024" på nettstedet uke66.no i samarbeid mellom Sex og Politikk og Pensjonistforbundet.
Tirsdag 1. oktober lanseres brukerundersøkelsen "Eldre og seksuell helse 2024" på nettstedet uke66.no i samarbeid mellom Sex og Politikk og Pensjonistforbundet.
Sex og Politikk/Adobe
Last ned bilde

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye