– Barnehagen trenger flere menn, og forskjellige menn
Man må ikke være Lars Monsen for å trives i barnehage. – Barna trenger også menn som liker å spille sjakk og tegne, sier forsker.

Tekst. Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no
I 2004 lanserte Regjeringen, med daværende Familie- og likestillingsminister Laila Dåvøy i spissen, handlingsplanen «Den gode barnehagen er en likestilt barnehage». Et av hovedmålene var å få 20 prosent menn ansatt i barnehager innen 2007. I dag, 20 år etter, er fortsatt bare drøyt 10 prosent av de ansatte i norske barnehager menn.
– Hvorfor vil så få menn jobbe i barnehage?
– Årsaken bunner i at vi behandler gutter og jenter forskjellig, Dette gjelder ansatte av begge kjønn, sier Per Einar Sæbbe.
Sæbbe er førskolelærer og førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Stavanger. Han er likestillingskontakt på instituttet, underviser i temaet og var faglig leder for prosjektet «Leikeressurs». I tillegg har han drevet flere likestillingsprosjekter i barnehager, både om rekruttering av menn og likestillingsarbeid med barn.
– Vi snakker for eksempel mere med jentene, og i større grad til guttene. I tillegg leker vi mer fysisk og oftere herjeleker med gutter enn med jenter.
Fastlåste mønstre
Også når det gjelder hvilke barnehager som ansetter menn og hvilke menn man ansetter i barnehage er det flere fastlåste mønstre, ifølge Sæbbe.
– De barnehagene som har flest menn er natur- og frilutsbarnehager. Og de mennene som blir rekruttert til slike barnehager er det jeg kaller typiske «speidergutter»: menn som liker å være ute på tur med barna og kaster dem opp i lufta.
Sæbbe mener nettverket Menn i barnehagen (MiB), som er et landsomfattende nettverk for menn som jobber i barnehage, til en viss grad har bidratt til å bygge opp under slike stereotypiske forestillinger om mannlige ansatte i barnehager. Stikk i strid med intensjonen.
– Mib har jo bidratt til å rekruttere menn til barnehagen gjennom ulike prosjekter. Og de har vektlagt sider ved barnehagen som en arbeidsplass for sporty friluftsmenn. Det har nok gjort at en del holdninger har satt seg i mange barnehager. Man forventer at alle menn er mer fysiske med barna, og leker mer boltreleker, forteller han.
– Resultatet blir kanskje at man går glipp av å rekruttere flere og andre typer menn til barnehager. For eksempel de som liker å være inn og spille sjakk og tegne.
Menn og kvinner er like omsorgsfulle
– Er menn mindre omsorgsfulle enn kvinner?
– Nei, omsorg har lite med kjønn å gjøre. Mannlig omsorg er ikke en erstatning for kvinnelig omsorg, men et tillegg, sier Sæbbe.
Han viser til en undersøkelse utført av barnehagelærer og førstelektor Leif Askeland i 2009.
– Askeland intervjuet kvinner og menn i barnehager om hvordan de oppfattet sin egen omsorgsevne og fant ut at den var mer eller mindre lik på tvers av kjønn. Derimot kan det ha med modning å gjøre, det å vise omsorg krever litt erfaring, sier han
– Det kan være vi allerede i barnehagen regner med at jenter viser omsorg. At de mannlige studentene er litt eldre i gjennomsnitt handler nok om modning og bevissthet. Guttene trenger litt lengre tid til å innse at de passer til å jobbe i barnehage.
Når det gjelder årsaker til yrkesvalget har Sæbbe gjort en undersøkelse blant sine egne studenter.
– Det er gjerne tilfeldig hvorfor de valgte å utdanne seg til barnehagelærere. Men alderssnittet på utdanningen ligger et par år over andre utdanninger. De som velger omsorgsyrker har gjerne litt erfaring fra yrket fra før, noe som gjelder både gutter og jenter, forteller han.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
– Hets og sjikane av politikere er et demokratisk problem3.7.2025 10:24:44 CEST | Pressemelding
Forskning viser at mange politikere som opplever uønsket oppmerksomhet ikke stiller til gjenvalg. Av disse er kvinner i flertall.
Er unge menn blitt mer religiøse?19.6.2025 14:12:14 CEST | Pressemelding
Unge har begynt å gå mer i kirken, og særlig blant gutta ser man en økning. Fenomenet får forskerne til å undre seg.
Gayatri Spivak fikk Holbergprisen18.6.2025 10:20:55 CEST | Pressemelding
Gayatri Spivak signerer underskriftskampanjer og går i protester når hun kan. Den akademiske verdensstjernen mottok Holberg-prisen i Bergen i juni.
Kjønnsforskning styrker demokratiet12.6.2025 10:51:44 CEST | Kronikk
Vi må kjempe for grunnforskningen, faglig mangfold og demokrati i akademia. I denne kampen kan sentrene for kjønnsforskning ta et særlig ansvar, skriver Rebecca Lund.
– Straff er ikke nok for å stoppe volden5.6.2025 14:37:52 CEST | Pressemelding
Straffenivået har økt, og stadig flere former for vold er blitt kriminalisert. Men rettssystemet alene kan ikke løse alt, advarer professor i kriminologi May-Len Skilbrei.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom