Eldres seksuelle helse og sexliv kartlegges i ny undersøkelse
Stor brukerundersøkelse blant eldre over 60 år skal kartlegge alt fra selvbilde til seksuelle fantasier. Undersøkelsen er en del av helseprosjektet "Eldre og seksuell helse".

Invitasjon til pressekonferanse:
Lansering av brukerundersøkelsen "Eldre og seksuell helse 2024"
Tidspunkt: Tirsdag 1. oktober, klokken 11.00 - 11.45
Sted: Grønland Seniorsenter, Breigata 9, Oslo
På FNs internasjonale dag for eldre 1. oktober lanseres brukerundersøkelsen «Eldre og seksuell helse 2024». Brukerundersøkelsen er et samarbeid mellom Sex og Politikk og Pensjonistforbundets medlemsblad Pensjonisten, og støttes økonomisk av Helsedirektoratet og Ottarfonden.
Omfang: Pensjonisten alene har 300 000 lesere, og i tillegg vil alle Pensjonistforbundets medlemmer som har oppgitt sin e-postadresse få tilsendt informasjon om undersøkelsen. I tillegg blir det annonsert i riksdekkende media og via sosiale media som Facebook og Instagram.
Bakgrunn: Det nasjonale helseprosjektet «Eldre og seksuell helse» ble initiert av Helsedirektoratet i 2020, der blant andre sexologi og forsker-kapasiteter som Bente Træen, Ingela Lundin Kvalem, Nantje Fischer, Stine Nygård og Sidsel Schaller var med som pådrivere og viktige ressurser.
I utgangspunktet samarbeidet fire organisasjoner om prosjektet: Likestillingssenteret på Hamar, KUN Likestillingssenter i Steigen, Forening FRI Oslo Akershus, og foreningen Sex og Politikk. Alle hadde ansvaret for forskjellige arbeidspakker. Sex og Politikk utarbeidet og lanserte blant annet nettstedet uke66.no, som er ment som en kilde til kompetanse og inspirasjon, både for helsepersonell og eldre.
Prosjektet avdekket et stort behov for mer kunnskap om eldre og deres seksuelle helse, noe som denne undersøkelsen ønsker å få fram i lyset. Prosjektet og nettsiden uke66.no har skapt stort engasjement, og til og med interesse fra utlandet.
«Eldre og seksuell helse 2024» tar for seg flere tema som man vanligvis er opptatt av hos andre aldersgrupper, slik som kroppspress, det å finne seg en kjæreste og hvor fornøyd man er med livet. Det stilles også mer eksplisitte spørsmål, om onani, fantasier og seksuell praksis.
«Det høres kanskje rart ut når dette er en undersøkelse om seksualitet og seksuell helse, men vi vil svært gjerne også høre fra de som ikke er så interessert i sex, som tenker at sex hører til en annen periode i livet, i tillegg til de som tenker at de ikke har hatt all verdens gode erfaringer med sex,» forteller prosjektleder Tore Aasheim hos Sex og Politikk.
«Selv om målet er å ha en sexpositiv innfallsvinkel, så må vi også kunne ta opp de negative sidene ved seksualiteten eller ta innover oss det faktum at sex ikke nødvendigvis er så viktig for alle. Målet med nettsiden uke66.no er ikke at flest mulig skal ha mest mulig sex, men at alle får et bevisst forhold til sin seksuelle helse,» forklarer Aasheim.
«For mange vil det å få eller å ha en god seksuell helse, også bety at de har en bedre fysisk og mental helse. Dette er direkte utslagsgivende på både den enkeltes livslyst og livskvalitet og til sist også samfunnsøkonomisk,» mener Aasheim.
Undersøkelsen er 100 prosent anonym, man blir for eksempel ikke spurt om bostedskommune eller -fylke, men om hvilken landsdel den enkelte bor i. Undersøkelsen er nettbasert og vil være åpen ut januar 2025. Alle, uansett kjønn, legning og etnisk og kulturell bakgrunn er velkommen til å delta, så lenge man er fylt 60 år. Lenke til undersøkelsen ligger åpent på uke66.no.
Nøkkelord
Kontakter
Tor-Hugne OlsenDaglig leder
Tel:488 42 771torhugne@sexogpolitikk.noTore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noBilder





Lenker
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Det globale sør og sivilsamfunnorganisasjoner satt på gangen19.6.2025 12:01:37 CEST | Pressemelding
På Norges vakt er det blitt vedtatt et FN-dokument i forkant av FN-konferansen for finansiering for utvikling, som i følge en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner er alt for svakt og tannløst.
FN-rapport: Krise at kvinner og jenter ikke får bestemme over egen kropp10.6.2025 13:06:22 CEST | Pressemelding
Verden står ikke ovenfor en krise fordi det fødes for få eller for mange barn, det som virkelig er krise er at kvinner og jenter ikke får bestemme over egen kropp og reproduksjon.
Sexarbeidere med symbolsk okkupasjon av Jakob kirke27.5.2025 10:33:33 CEST | Pressemelding
På dagen 50 år etter at franske sexarbeidere okkuperte Saint-Nizier-kirken i Lyon i kampen for sine rettigheter, gjennomfører norske sexarbeidere en tilsvarende okkupasjon av en kirke i Oslo.
Kvinnehelse angår alle – vi setter det på timeplanen20.5.2025 16:17:03 CEST | Pressemelding
Hvordan kan undervisning om kvinnehelse i skolen bidra til bedre helse og økt likestilling?
Norge må stå opp for seksuelle rettigheter globalt!7.5.2025 10:40:23 CEST | Pressemelding
Følgende uttalelse ble vedtatt på Sex og Politikks årsmøte 6. mai 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom