Lommetyvene tar ikke høstferie
I løpet av én høstferieuke får If Europeiske Reiseforsikring vanligvis inn rundt 150 skademeldinger om tyverier på reiseforsikringen. Turister er tyvenes favoritter, påpeker selskapet.
På populære høstferiemål som London, Roma, Paris og Barcelona er norske turister utsatt for bagasjetyveri, mobilnapping og lommetyverier. Noen ganger ran.
Men også i Oslo, Gøteborg og København risikerer du å bli frarøvet verdisaker. Togstasjoner, bussentraler, hotellresepsjoner, spisesteder, turistattraksjoner og gågater er typiske steder hvor det skjer tyverier.
– Noen europeiske byer peker seg ut med mye kriminalitet rettet mot turister, men det er viktig å følge godt med på bagasjen sin overalt, sier pressesjef Sigmund Clementz i If Europeiske Reiseforsikring.
– Vi har opplevd flere ganger at kofferter har blitt stjålet fra nordmenn på utreise, på vei med tog eller buss til Gardermoen eller andre norske flyplasser, sier han.
Storbyer som Barcelona og London er gjengangere når norske turister melder inn tyverier på reiseforsikringen.
Napper mobiler
– Her er det kriminelle miljøer som har spesialisert seg på å stikke av med bagasjen i et ubevoktet øyeblikk eller å kjøre forbi på scooter og nappe mobiler ut av hånden eller å rappe vesker. I handlegater, på stasjoner og andre knutepunkter er det ofte tett med folk. Dette gjør arbeidsforholdene perfekte for lommetyver, sier Clementz.
Denne type kriminalitet går til en viss grad i bølger. Det kan være mobile vinningskriminelle som i en periode holder på i en by og så flytter seg til en annen, ifølge forsikringsselskapet.
Slik jobber de kriminelle
– Lommetyvene opererer ofte tre og tre: En person som knuffer eller skaper en situasjon. For eksempel ved å bøye seg ned og plukke opp «noe» akkurat på toppen av rulletrappen. En annen person benytter seg av avledningsmanøveren, og stjeler fra en lomme eller veske. Bakenfor kommer den tredje personen, som overtar lommeboka eller mobilen og fortsetter rolig videre. Slik er de to andre medsammensvorne helt rene om du skulle ha mistanke om at det foregår noe muffens, sier Clementz.
Ved å ta noen enkle forholdsregler reduserer du risikoen for å bli utsatt for tyveri på reise, understreker han.
Pass på her!
– Det viktigste er å ha et bevisst forhold til at du kan ha verdisaker andre er interesserte i å stjele. Ofte skjer lommetyverier der det er mange folk og trengsel. Vanlige plasser for disse tyveriene er i rulletrapper eller heiser til metroer, idet du går på eller av en buss eller metrovogn eller mens du kanskje står og ser på noen som opptrer på fortauet og det kan være litt trangt å komme forbi, sier pressesjefen i If Europeiske Reiseforsikring.
–Tenk godt over hvor du oppbevarer pass, penger, kort, mobil og smykker. Det er forbløffende hvor enkelt lommetyvene klarer å komme seg nedi en veske eller bag du bærer på. Ikke oppbevar lommebok eller mobil på baklomma. Ha gjerne verdifulle gjenstander tett på kroppen og på innsiden av jakken, i lomme med glidelås, sier Clementz.
Dersom du skulle bli utsatt for tyverier på utenlandsferie, må du anmelde tyveriet lokalt. Forsikringsselskapet vil be om dokumentasjon på politianmeldelsen.
Fem tips for å unngå tyvene i storbyen
- Vær ekstra oppmerksom på steder hvor det er stor trengsel
- Kle og oppfør deg slik at det ikke lyser turist av deg lang vei
- Hold alltid bagasjen din under oppsikt
- Tenk på at en mobil kan være lett å snappe ut av hånden, så prøv å begrense bruken der det er mange folk rundt deg
- Når du bruker mobilen, mister du raskt oversikten over hvem som er i nærheten og hva som skjer. Titt derfor hyppig opp for å orientere deg
Kilde: If Europeiske Reiseforsikring
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund Clementzpressesjef Norge / Head of Press Norway
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder
Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
If fortsetter å levere sterke resultater i tredje kvartal6.11.2024 08:49:07 CET | Pressemelding
I dag legger If fram solide finansielle resultater for tredje kvartal og de første ni månedene av 2024.
If har fått 20 skademeldinger fra «Jakob»1.11.2024 08:02:11 CET | Pressemelding
Forsikringsselskapet If har ved 8-tiden fredag fått inn rundt 20 skademeldinger som følge av ekstremværet «Jakob».
Foreløpig få skader fra ekstremværet «Jakob»31.10.2024 13:15:29 CET | Pressemelding
Flere steder på Vestlandet er preget av herjingene til ekstremværet «Jakob». Forsikringsselskapet If har ved 13-tiden torsdag fått meldt inn fem skader fra det kraftige uværet.
Stadig flere p-bulker28.10.2024 11:50:32 CET | Pressemelding
Bulking på p-plasser og p-hus har økt med 47 prosent i løpet av ti år, viser skadetall fra forsikringsbransjen.
Norske kommuner mangler krisetillit18.10.2024 09:30:29 CEST | Pressemelding
Mer enn hver tredje nordmann har liten tillit til at egen kommune kan ta vare på dem ved flom, styrtregn og ekstremvær. Det går fram i Kantar Klimabarometer 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom