Spiret ifra Børsen vises på Københavns Museum

Del

Københavns Museum setter fokus på Børsens historie og sporene etter den voldsomme brannen som rammet bygningen 16. april i år. I den nye utstillingen kan du nå se spiret fra den øverste delen av Børsens tårn, som mirakuløst overlevde den tragiske brannen som rammet denne ikoniske bygningen.

Flyfoto av sentrale København og Børsen med det ikonsike spiret.
Flyfoto av sentrale København og Børsen med det ikonsike spiret. Foto: Thomas Rousing

Det opprinnelige spiret fra 1625 ble i 1775-77 erstattet med en ny konstruksjon, og på denne ble det plassert tre forgylte kuler og kroner. Den øverste delen ble funnet i ruinene og skal settes opp igjen når Børsen blir gjenoppført i løpet av de kommende årene. Den øverste delen av spiret bærer preg av brannens intense varme, men er ellers forbløffende intakt. Frem til nyttår kan du se det ikoniske spiret i Københavns Museums permanente utstillinger, i rommet som har fått navn etter Børsen.

"16. april 2024 er en av de dagene som har brent seg inn i den kollektive, danske hukommelsen. En av våre konservatorer var på vei til museet, men stoppet sykkelturen ved Børsen da hun så røyken. Hun var en av de mange som reagerte instinktivt og hjalp til med å redde kunstskatter ut av den brennende bygningen. 2024 skulle ha vært et festår for Børsen i forbindelse med 400-årsjubileet for dens oppførelse. Som en hyllest til Børsen og den historien den representerte og fortsatt representerer, er det gledelig å kunne lansere den lenge planlagte jubileumsutgivelsen på Københavns Museum. Her viser vi samtidig to fantastiske og ikoniske gjenstander fra Børsen," uttaler Louise Jacobsen, museumsdirektør ved Københavns Museum.

Spiret og kunstverkene skal tilbake til Børsen når de står klar igjen, i tillegg vil en del bergede murstein og jernkomponenter som vil bli gjenbrukt. Men enkelte deler, som et spiralformet ornament i sandstein (en volut) fra Børsens nordlige gavlfasade, er så medtatt at de ikke kan gjenbrukes. Ornamentet stammer antakelig fra den opprinnelige børsbygningen, oppført 1618-24. Dette vil stilles ut på Københavns Museum.

----------------------

Københavns Museum ble kåret til Byens Beste Museum i 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye