Sjømatbedriftene

Avklaring om omorganisering av grunnrenteplikt i havbruksvirksomhet.

Del

Skatteetatens bindende forhåndsuttalelse våren 2023 bidro til å skape store usikkerhet om muligheten for skattefri omorganisering av havbruksselskap. Sjømatbedriftene satte dermed i gang et grundig arbeid opp mot Skattedirektoratet for å få avklart den oppståtte usikkerheten.

Sjømatbedriftene har nå fått Skattedirektoratet til å gjort nødvendige avklaringer om omorganisering av grunnrenteplikt i havbruksvirksomhet
Sjømatbedriftene har nå fått Skattedirektoratet til å gjort nødvendige avklaringer om omorganisering av grunnrenteplikt i havbruksvirksomhet

Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, viser til at det var viktig for både egne medlemsbedrifter og havbruksnæringen generelt å få gjort nødvendige avklaringer knyttet til den bindende forhåndsuttalelsen.

-Da vi startet arbeidet så vi fort at det oppsto en god del innfløkte skattejuridiske forhold, og skulle vi lykkes med å få adressert de riktige spørsmålene og få de nødvendige avklaringer valgte vi å søke bistand hos KPMG-Advokater i dette arbeidet. Denne bistanden har vært helt nødvendig for å få en presis avklaring, sier han.

I Sjømatbedriftenes anmodning hadde de skissert et eksempel der et havbruksselskap er helintegrert og driver grunnrenteskattepliktig virksomhet med aktiviteter som dekker en vesentlig del av verdikjeden herunder:

  • settefisk/smoltproduksjon (før sjøfasen)
  • havbruk i sjøfasen (grunnrenteskattepliktig)
  • brønnbåt (frakt smolt/fisk og avlusing i sjøfasen)
  • brønnbåt (frakt slakteklar fisk til slakteri etter sjøfasen)
  • slakteri (etter sjøfasen)

I overgangen august/september mottok Sjømatbedriftene de endelige avklaringer fra Skattedirektoratet, og hvor bl.a. følgende sentrale forhold ble kvittert ut:

  • Skattedirektoratet aksepterer at omorganisering (fisjoner) kan skje skattefritt i forhold til ordinær selskapsbeskatning (22% skatt på alminnelig inntekt).
  • Det foreligger imidlertid uttak/realisasjon dersom driftsmidler slutter å virke i grunnrenteskattepliktig virksomhet, dvs. latent gevinst/tap skattlegges som grunnrenteinntekt.
  • Skattedirektoratet legger til grunn at det foreligger uttak i forhold til grunnrenteskatten også ved omdisponering av driftsmidler innenfor et selskap, dvs. at uttaksbeskatning inntrer når driftsmidlet slutter å virke i det grunnrenteskattepliktige selskapets egen virksomhet, f.eks. ved utleie til et annet selskap.
  • Rekkevidden av uttaksbestemmelsen er et eget spørsmål som i utgangspunktet ikke var en del av anmodningen vi sendte inn. Dette er allikevel en viktig og prinsipiell problemstilling for mange havbruksselskaper, som bl.a. får betydning for muligheten til å delta i samlokalisering uten å medføre uttak innenfor grunnrenteskatten.

Selv om det har tatt tid før man har fått en endelig avklaring, så er Eriksson fornøyd med at man nå har fått dette på plass, og han er glad for at man også har fått aksept hos skattemyndighetene på prinsipielt viktige spørsmål.

-Det at Skattedirektoratet aksepterer at omorganisering i form av fisjoner kan skje skattefritt i forhold til ordinær selskapsskatt er en viktig avklaring, blant annet i forhold til at det ikke utløses beskatning av latent gevinst på akvakulturtillatelser, avslutter administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson.

Kontakter

Om Sjømatbedriftene

Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.

Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene

Regjeringens permitteringsbløff for fiskeindustrien23.9.2024 09:36:09 CEST | Pressemelding

I slutten av juni annonserte, arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna, og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, at regjeringen ville utvide dagpengeperioden for de permitterte i fiskeindustrien, fra 26 uker til 52 uker innenfor en periode på 18 måneder. Først nå annonserer de at den vil gjelde fra 1. desember i år, i tillegg blir det innført lønnsplikt. Sjømatbedriftene føler det hele fremstår som et narrespill ovenfor både ansatte og bedrifter.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye