Superkornet ingen vil spise
Norske kornbønder dyrker nesten 600.000 tonn i året, men vi nordmenn spiser bare en halv prosent av avlinga. Hva er det med bygg?
Et av de nye kostrådene som ble publisert fra Helsedirektoratet 15. august sier: «La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.»
Bygg er fra gammelt av et av nordmenns viktigste matkorn. I både grøt, flatbrød og brygging av øl har bygg vært en viktig ingrediens. I dag har nordmenn en svært lav andel bygg i kostholdet. Stikk i strid med kostrådet viser prognosene fra markedsregulator Felleskjøpet at bruken av bygg til mat holder seg på et stabilt lavt nivå, noe det har vært siden tidlig på 80-tallet.
Blir dyrefôr
I løpet av de siste tre årene har forbruket vårt av bygg vært under 3000 tonn i året. Til sammenligning dyrker norske kornbønder i snitt nesten 600.000 tonn bygg hvert år. Det aller meste går til fôrindustrien og mat til dyra.
– I fjor importerte vi nesten 29 tusen tonn ris til Norge. Til sammenligning gikk under tre tusen tonn norsk bygg til matproduksjon. Det er under en halv prosent av det vi dyrker. Vi kan lett tidoble bruken av bygg som menneskemat i Norge. I løpet av det siste året har både Totalberedskapskommisjonen, Riksrevisjonen og Regjeringen pekt på behovet for økt norsk sjølforsyning. En økt bruk av bygg i det norske kostholdet er en av de enkleste måtene å øke sjølforsyninga på, sier styreleder Anne Jødahl Skuterud i Felleskjøpet, som også framhever helseeffekten som ligger i økt konsum av bygg.
– Jeg er ikke lege, men jeg tør påstå at om så skjer, vil vi også se en betydelig helseeffekt. Tannlegene vil også bli glade når vi må tygge mer, sier hun.
Smak og kunnskap
Bygg omtales av mange som superkorn. På samme måte som havre inneholder bygg viktige betaglukaner, som er gunstig for kolesterolnivået. Det er også påvist at høyt inntak av bygg virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer.
Stikk i strid med de gode effektene bygg har på kroppen, går altså bruken vår nedover. Opplysningskontoret for brød og korn gjennomfører årlig den store brødvaneundersøkelsen i Norge.
– Årets undersøkelse viser at nesten hver fjerde nordmann synes kornet som har vært livsviktig for oss i generasjoner smaker kjedelig. Det samme antallet kan ikke tenke seg å spise bygg framfor ris, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Den samme undersøkelsen viser at 34 % ikke vet hva de skal bruke bygg til. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Det er mange retter hvor man kan bruke bygg i stedet for ris, mais, bulgur eller quinoa. Du kan også bake mer med bygg, sier Nordbø.
Hun foreslår å teste ut bygg i tacoen eller i en deilig grøt med havremelk og mandelsmør. Du kan også bake epleterte eller et skikkelig godt byggbrød i høst.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noTorunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Kronikk: Husk hvem som produserer julematen din13.12.2024 07:54:50 CET | Leserinnlegg
Vi bor i et av verdens beste land, men også et av de mest sårbare når det kommer til matforsyning. Forbrukeren er sjefen for å fikse det.
Rekordhøyt forholdstall: Bruk rådgivning for å øke mjølkeproduksjonen3.12.2024 13:07:57 CET | Pressemelding
Norge trenger mer mjølk, og Landbruksdepartementet har satt et rekordhøyt forholdstall på 1,20 for 2025. Dette gir norske mjølkebønder muligheten til å levere 20 prosent mer enn grunnkvota – en gyllen anledning til å øke både produksjonen og inntjeningen.
Uno-X og Felleskjøpet inngår samarbeid om lading av elektriske lastebiler26.11.2024 14:31:49 CET | Pressemelding
Selskapene signerte tirsdag en intensjonsavtale om samarbeid rundt lading og bruk av elektriske lastebiler for leveranser til kunder av Felleskjøpet som er tilknyttet Reitan Retail.
Fjøsnissebrus fra Felleskjøpet – et juleeventyr i butikkhyllene19.11.2024 09:56:23 CET | Pressemelding
Felleskjøpets julebrus, Fjøsnissebrus, har på kort tid blitt en førjulssuksess. Allerede nå har de over 100 butikkene til samvirkebedriften passert fjorårets totalsalg, noe som bekrefter at brusen laget med råvarer fra norske bønder er i ferd med å bli en julefavoritt.
Felleskjøpets styreleder ønsker å gi stafettpinnen videre på årsmøtet til våren18.11.2024 09:19:54 CET | Pressemelding
Anne Jødahl Skuterud varsler sin avgang som styreleder i Felleskjøpet Agri.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom