Superkornet ingen vil spise
Norske kornbønder dyrker nesten 600.000 tonn i året, men vi nordmenn spiser bare en halv prosent av avlinga. Hva er det med bygg?

Et av de nye kostrådene som ble publisert fra Helsedirektoratet 15. august sier: «La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.»
Bygg er fra gammelt av et av nordmenns viktigste matkorn. I både grøt, flatbrød og brygging av øl har bygg vært en viktig ingrediens. I dag har nordmenn en svært lav andel bygg i kostholdet. Stikk i strid med kostrådet viser prognosene fra markedsregulator Felleskjøpet at bruken av bygg til mat holder seg på et stabilt lavt nivå, noe det har vært siden tidlig på 80-tallet.
Blir dyrefôr
I løpet av de siste tre årene har forbruket vårt av bygg vært under 3000 tonn i året. Til sammenligning dyrker norske kornbønder i snitt nesten 600.000 tonn bygg hvert år. Det aller meste går til fôrindustrien og mat til dyra.
– I fjor importerte vi nesten 29 tusen tonn ris til Norge. Til sammenligning gikk under tre tusen tonn norsk bygg til matproduksjon. Det er under en halv prosent av det vi dyrker. Vi kan lett tidoble bruken av bygg som menneskemat i Norge. I løpet av det siste året har både Totalberedskapskommisjonen, Riksrevisjonen og Regjeringen pekt på behovet for økt norsk sjølforsyning. En økt bruk av bygg i det norske kostholdet er en av de enkleste måtene å øke sjølforsyninga på, sier styreleder Anne Jødahl Skuterud i Felleskjøpet, som også framhever helseeffekten som ligger i økt konsum av bygg.
– Jeg er ikke lege, men jeg tør påstå at om så skjer, vil vi også se en betydelig helseeffekt. Tannlegene vil også bli glade når vi må tygge mer, sier hun.
Smak og kunnskap
Bygg omtales av mange som superkorn. På samme måte som havre inneholder bygg viktige betaglukaner, som er gunstig for kolesterolnivået. Det er også påvist at høyt inntak av bygg virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer.
Stikk i strid med de gode effektene bygg har på kroppen, går altså bruken vår nedover. Opplysningskontoret for brød og korn gjennomfører årlig den store brødvaneundersøkelsen i Norge.
– Årets undersøkelse viser at nesten hver fjerde nordmann synes kornet som har vært livsviktig for oss i generasjoner smaker kjedelig. Det samme antallet kan ikke tenke seg å spise bygg framfor ris, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Den samme undersøkelsen viser at 34 % ikke vet hva de skal bruke bygg til. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Det er mange retter hvor man kan bruke bygg i stedet for ris, mais, bulgur eller quinoa. Du kan også bake mer med bygg, sier Nordbø.
Hun foreslår å teste ut bygg i tacoen eller i en deilig grøt med havremelk og mandelsmør. Du kan også bake epleterte eller et skikkelig godt byggbrød i høst.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noTorunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder







Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet offentliggjør granskingsrapporten om Vitamin D-saken30.4.2025 12:01:33 CEST | Pressemelding
DNV har på oppdrag fra konsernstyret i Felleskjøpet Agri undersøkt hva som skjedde da det ble produsert fôr med alvorlige forhøyde nivåer av vitamin D. Rapporten gir også anbefalinger om hvordan samvirket generelt kan jobbe enda bedre og sikrere fremover.
Resultat 1. kvartal 2025, Felleskjøpet Agri: Økt driftsresultat, vekst innen landbruk30.4.2025 11:39:06 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri leverer omsetning 5,3 prosent over fjoråret. Driftsresultat før avskrivinger (EBITDA) endte på minus 11 millioner kroner i første kvartal, det er 87 millioner kroner bedre enn i samme periode i fjor. Første kvartal er sesongmessig alltid et svakt kvartal for Felleskjøpet.
Offentliggjøring av granskningsrapport etter produksjonsfeil28.4.2025 15:11:30 CEST | Presseinvitasjon
Invitasjon til pressen. Styret i Felleskjøpet Agri engasjerte DNV til å gjennomføre en granskning av hva som skjedde da det ble levert fôr med alvorlig forhøyede verdier av D-vitamin.
Nordmenn har svart: Vi må dyrke mer mat sjøl28.4.2025 12:17:24 CEST | Pressemelding
75 prosent av det norske folk mener vi må dyrke mer sjøl for å bidra til økt sjølforsyning. Halvparten av oss ønsker mer kunnskap om å dyrke vår egen mat, men de fleste gjør det ikke.
Én av tre nordmenn frykter for mattilgangen24.4.2025 08:07:08 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet peker på behovet for økt satsing på norsk matkorn, og utfordrer samtidig alle nordmenn til å bidra til økt sjølforsyning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom