Ernæringsfysiolog: – Spis fårikål for immunforsvaret
Høstens ankomst betyr ikke bare vakre farger, men også mer sykdom i befolkningen. For å styrke immunforsvaret, kan det hjelpe med en god porsjon av Norges nasjonalrett.
Hodekålen som brukes til å lage fårikål er nemlig en god kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber.
– Denne grønnsaken er rik på vitamin C og kostfiber, samtidig som den gir deg kalium, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i BAMA.
Lise anbefaler derfor å spise mye hodekål og andre vitaminrike grønnsaker gjennom høsten, og gjerne i anledning Fårikålens dag torsdag 26. september.
– Det er lurt å fylle på med vitaminrike grønnsaker nå som høsten er i anmarsj, og spesielt dem som er rike på A- og C-vitaminer. Disse vitaminene bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse, samtidig som det støtter immunforsvaret, sier hun, og legger til:
– Ikke bare er det sunt, men det er også supergodt!
Tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet
Hodekålen har vært en sentral del av norsk kosthold helt siden 1600-tallet. Nordmenn spiser tonnevis av grønnsaken hvert år, og forbruket er ikke overraskende klart høyest i fårikålsesongen.
BAMA selger rundt 5000 tonn hodekål i løpet av et år, og over 40 prosent av volumet selges i september og oktober.
– Det er mye kål av god kvalitet på lager i år, så det er bare å forsyne seg, sier Devi Røsand Ahuja, produktsjef for lagringsgrønnsaker og potet i BAMA.
Klassisk fårikål består som kjent av saue- eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper. For de som ønsker å gjøre retten enda sunnere, og kanskje også enda bedre, har Brandstadmoen et enkelt tips.
– Hvis du tilsetter grovskårne gulrøtter de siste 20 minuttene, får du en nydelig smak, en vakker farge på retten og påfyll av viktige A-vitaminer, oppsummerer hun.
Nøkkelord
Bilder
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Regner med å selge rundt 1000 tonn gresskar i oktober28.10.2024 07:10:02 CET | Pressemelding
– Bruk innmaten når du har laget Halloween-dekorasjonen din, sier Elisabeth Rittfeldt produktsjef for gresskar i BAMA.
5 a day Europe: Nordmenn spiser mer frukt og grønt24.10.2024 10:39:04 CEST | Pressemelding
Inntaket øker for første gang på to år.
BAMA tilbakekaller poser med vasket spinat7.10.2024 21:31:10 CEST | Pressemelding
BAMA tilbakekaller poser med vasket spinat etter funn av valnøtter under produksjonen. Dette kan utgjøre en helsefare for personer som er allergisk mot valnøtter.
BAMA oppfordrer til kjøp av norske plommer etter knallsesong5.9.2024 12:18:08 CEST | Pressemelding
I løpet av fire-fem hektiske uker hver høst kommer de fantastiske norske plommene. BAMA selger i snitt 200 tonn i uka.
Tror på nok et godt epleår29.8.2024 10:45:22 CEST | Pressemelding
Nå er de norske eplene her igjen. I fjor ble det en gledelig rekordsesong. – Vi har virkelig noe å strekke oss etter, sier en spent Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i BAMA.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom