BAMA

Ernæringsfysiolog: – Spis fårikål for immunforsvaret

Del

Høstens ankomst betyr ikke bare vakre farger, men også mer sykdom i befolkningen. For å styrke immunforsvaret, kan det hjelpe med en god porsjon av Norges nasjonalrett.

Hodekålen som brukes til å lage fårikål er nemlig en god kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber.

– Denne grønnsaken er rik på vitamin C og kostfiber, samtidig som den gir deg kalium, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i BAMA.

Lise anbefaler derfor å spise mye hodekål og andre vitaminrike grønnsaker gjennom høsten, og gjerne i anledning Fårikålens dag torsdag 26. september.

– Det er lurt å fylle på med vitaminrike grønnsaker nå som høsten er i anmarsj, og spesielt dem som er rike på A- og C-vitaminer. Disse vitaminene bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse, samtidig som det støtter immunforsvaret, sier hun, og legger til:

– Ikke bare er det sunt, men det er også supergodt!

Tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet

Hodekålen har vært en sentral del av norsk kosthold helt siden 1600-tallet. Nordmenn spiser tonnevis av grønnsaken hvert år, og forbruket er ikke overraskende klart høyest i fårikålsesongen.

BAMA selger rundt 5000 tonn hodekål i løpet av et år, og over 40 prosent av volumet selges i september og oktober.

– Det er mye kål av god kvalitet på lager i år, så det er bare å forsyne seg, sier Devi Røsand Ahuja, produktsjef for lagringsgrønnsaker og potet i BAMA.

Klassisk fårikål består som kjent av saue- eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper. For de som ønsker å gjøre retten enda sunnere, og kanskje også enda bedre, har Brandstadmoen et enkelt tips.

– Hvis du tilsetter grovskårne gulrøtter de siste 20 minuttene, får du en nydelig smak, en vakker farge på retten og påfyll av viktige A-vitaminer, oppsummerer hun.

Nøkkelord

Bilder

Last ned bilde
Leder for helse og ernæring (klinisk ernæringsfysiolog), BAMA Gruppen
Leder for helse og ernæring (klinisk ernæringsfysiolog), BAMA Gruppen
Last ned bilde
Devi Ahuja, produktsjef for lagringsgrønnsaker og potet
Devi Ahuja, produktsjef for lagringsgrønnsaker og potet
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye