Ernæringsfysiolog: – Spis fårikål for immunforsvaret
Høstens ankomst betyr ikke bare vakre farger, men også mer sykdom i befolkningen. For å styrke immunforsvaret, kan det hjelpe med en god porsjon av Norges nasjonalrett.
Hodekålen som brukes til å lage fårikål er nemlig en god kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber.
– Denne grønnsaken er rik på vitamin C og kostfiber, samtidig som den gir deg kalium, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i BAMA.
Lise anbefaler derfor å spise mye hodekål og andre vitaminrike grønnsaker gjennom høsten, og gjerne i anledning Fårikålens dag torsdag 26. september.
– Det er lurt å fylle på med vitaminrike grønnsaker nå som høsten er i anmarsj, og spesielt dem som er rike på A- og C-vitaminer. Disse vitaminene bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse, samtidig som det støtter immunforsvaret, sier hun, og legger til:
– Ikke bare er det sunt, men det er også supergodt!
Tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet
Hodekålen har vært en sentral del av norsk kosthold helt siden 1600-tallet. Nordmenn spiser tonnevis av grønnsaken hvert år, og forbruket er ikke overraskende klart høyest i fårikålsesongen.
BAMA selger rundt 5000 tonn hodekål i løpet av et år, og over 40 prosent av volumet selges i september og oktober.
– Det er mye kål av god kvalitet på lager i år, så det er bare å forsyne seg, sier Devi Røsand Ahuja, produktsjef for lagringsgrønnsaker og potet i BAMA.
Klassisk fårikål består som kjent av saue- eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper. For de som ønsker å gjøre retten enda sunnere, og kanskje også enda bedre, har Brandstadmoen et enkelt tips.
– Hvis du tilsetter grovskårne gulrøtter de siste 20 minuttene, får du en nydelig smak, en vakker farge på retten og påfyll av viktige A-vitaminer, oppsummerer hun.
Nøkkelord
Bilder
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Daddeltrenden når nye høyder i julen20.12.2024 08:34:51 CET | Pressemelding
Julen er høytid for tradisjoner, men nye trender er også med på å prege feiringen.
Nå eksploderer salget av julegrønnsaken – øker med 1635 prosent!11.12.2024 08:27:48 CET | Pressemelding
Når desember kommer, skal «alle» ha rosenkål. Les ekspertenes beste tips!
Gladmelding: I år blir det nok av julefavoritten!4.12.2024 13:38:03 CET | Pressemelding
Enten du serverer ribbe, pinnekjøtt eller vegetarisk julemiddag, er mandelpoteten klar til å gjøre måltidet komplett.
BAMA tilbakekaller Ruccula og Babyleaf Mix17.11.2024 14:40:24 CET | Pressemelding
Grunnen er mistanke om salmonella.
BAMA trekker tilbake hel aromasopp15.11.2024 16:26:30 CET | Pressemelding
På grunn av funn av glass i noen pakninger, trekkes hele partiet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom