Ernæringsfysiolog: – Spis fårikål for immunforsvaret
Høstens ankomst betyr ikke bare vakre farger, men også mer sykdom i befolkningen. For å styrke immunforsvaret, kan det hjelpe med en god porsjon av Norges nasjonalrett.
Hodekålen som brukes til å lage fårikål er nemlig en god kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber.
– Denne grønnsaken er rik på vitamin C og kostfiber, samtidig som den gir deg kalium, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i BAMA.
Lise anbefaler derfor å spise mye hodekål og andre vitaminrike grønnsaker gjennom høsten, og gjerne i anledning Fårikålens dag torsdag 26. september.
– Det er lurt å fylle på med vitaminrike grønnsaker nå som høsten er i anmarsj, og spesielt dem som er rike på A- og C-vitaminer. Disse vitaminene bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse, samtidig som det støtter immunforsvaret, sier hun, og legger til:
– Ikke bare er det sunt, men det er også supergodt!
Tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet
Hodekålen har vært en sentral del av norsk kosthold helt siden 1600-tallet. Nordmenn spiser tonnevis av grønnsaken hvert år, og forbruket er ikke overraskende klart høyest i fårikålsesongen.
BAMA selger rundt 5000 tonn hodekål i løpet av et år, og over 40 prosent av volumet selges i september og oktober.
– Det er mye kål av god kvalitet på lager i år, så det er bare å forsyne seg, sier Devi Røsand Ahuja, produktsjef for lagringsgrønnsaker og potet i BAMA.
Klassisk fårikål består som kjent av saue- eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper. For de som ønsker å gjøre retten enda sunnere, og kanskje også enda bedre, har Brandstadmoen et enkelt tips.
– Hvis du tilsetter grovskårne gulrøtter de siste 20 minuttene, får du en nydelig smak, en vakker farge på retten og påfyll av viktige A-vitaminer, oppsummerer hun.
Nøkkelord
Bilder
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
BAMA oppfordrer til kjøp av norske plommer etter knallsesong5.9.2024 12:18:08 CEST | Pressemelding
I løpet av fire-fem hektiske uker hver høst kommer de fantastiske norske plommene. BAMA selger i snitt 200 tonn i uka.
Tror på nok et godt epleår29.8.2024 10:45:22 CEST | Pressemelding
Nå er de norske eplene her igjen. I fjor ble det en gledelig rekordsesong. – Vi har virkelig noe å strekke oss etter, sier en spent Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i BAMA.
BAMA tilbakekaller produkter12.8.2024 20:44:06 CEST | Pressemelding
Årsaken er funn av listeria.
BAMA tilbakekaller pastasalat med kylling9.8.2024 13:05:46 CEST | Pressemelding
Årsaken er funn av listeria.
Nå er de norske morellene her30.7.2024 09:32:09 CEST | Pressemelding
Sødmefylte små skatter, klare til å spises.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom