Mat kastes for svimlende høye beløp og frukt og grønnsaker er blant verstingene
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Til tross for økende bevissthet rundt matsvinn, viser tall fra Norsus at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11 000 kroner i året (1). Og frukt og grønnsaker er blant det som kastes mest.
I Mattilsynets kartlegging av hva som kastes i matavfallet, er det brød, frukt og grønnsaker som utgjør hoveddelen av det spiselige matsvinnet (2). Feiloppbevaring, misforståelser rundt holdbarhetsdato og manglende planlegging av måltider er blant hovedårsakene til at mye mat ender opp i søpla.
Unge voksne kaster minst mat
Singelhusholdninger er blant de største bidragsyterne til matsvinn, men en ny trend viser at unge forbrukere, i alderen 18-30 år, har redusert matsvinnet betydelig de siste årene.
Rapporten fra Norsus viser at unge voksne er blitt mer bevisste på hvordan de kan redusere matsvinn. De er flinke til å bruke opp restemat og planlegge måltider bedre. Dette står i kontrast til eldre og singelhusholdninger, som ofte kjøper for mye mat og kaster betydelige mengder.
Torjus Lunder Bredvold, matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) tror unge voksne kanskje har en mer kreativ tilnærming til matlaging.
– Det har vært mange trender på sosiale medier de siste årene som har fokus på matsvinn og der alle mulige grønnsaker blir til en deilig pastasaus eller tacorester blir til suppe. Kjedelige rester kan ofte forvandles til noe digg, sier Bredvold.
Slik kan du redusere matsvinnet hjemme
For å redusere matsvinnet kan husholdninger følge noen enkle råd:
-
Planlegg måltidene dine: Ved å lage en handleliste basert på hva du faktisk trenger, unngår du unødvendige innkjøp.
-
Vær kreativ med restemat: Bruk rester fra tidligere måltider i nye retter, som for eksempel i supper eller omeletter.
-
Varmebehandle grønnsaksrester: Slappe og tørre grønnsaker er ikke farlig å spise selv om de ikke er så delikate. Men de blir veldig gode når de stekes eller ovnsbakes til de er gylne.
-
Best før, god etter: "Best før" betyr ikke nødvendigvis at maten må kastes etter datoen. Bruk sansene dine – lukt og smak – for å vurdere om maten fortsatt er god.
-
Oppbevar maten riktig: Ved å oppbevare matvarene i riktige temperaturer og emballasjer, kan du forlenge holdbarheten og redusere svinnet.
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom