Mat kastes for svimlende høye beløp og frukt og grønnsaker er blant verstingene
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Til tross for økende bevissthet rundt matsvinn, viser tall fra Norsus at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11 000 kroner i året (1). Og frukt og grønnsaker er blant det som kastes mest.

I Mattilsynets kartlegging av hva som kastes i matavfallet, er det brød, frukt og grønnsaker som utgjør hoveddelen av det spiselige matsvinnet (2). Feiloppbevaring, misforståelser rundt holdbarhetsdato og manglende planlegging av måltider er blant hovedårsakene til at mye mat ender opp i søpla.
Unge voksne kaster minst mat
Singelhusholdninger er blant de største bidragsyterne til matsvinn, men en ny trend viser at unge forbrukere, i alderen 18-30 år, har redusert matsvinnet betydelig de siste årene.
Rapporten fra Norsus viser at unge voksne er blitt mer bevisste på hvordan de kan redusere matsvinn. De er flinke til å bruke opp restemat og planlegge måltider bedre. Dette står i kontrast til eldre og singelhusholdninger, som ofte kjøper for mye mat og kaster betydelige mengder.
Torjus Lunder Bredvold, matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) tror unge voksne kanskje har en mer kreativ tilnærming til matlaging.
– Det har vært mange trender på sosiale medier de siste årene som har fokus på matsvinn og der alle mulige grønnsaker blir til en deilig pastasaus eller tacorester blir til suppe. Kjedelige rester kan ofte forvandles til noe digg, sier Bredvold.
Slik kan du redusere matsvinnet hjemme
For å redusere matsvinnet kan husholdninger følge noen enkle råd:
-
Planlegg måltidene dine: Ved å lage en handleliste basert på hva du faktisk trenger, unngår du unødvendige innkjøp.
-
Vær kreativ med restemat: Bruk rester fra tidligere måltider i nye retter, som for eksempel i supper eller omeletter.
-
Varmebehandle grønnsaksrester: Slappe og tørre grønnsaker er ikke farlig å spise selv om de ikke er så delikate. Men de blir veldig gode når de stekes eller ovnsbakes til de er gylne.
-
Best før, god etter: "Best før" betyr ikke nødvendigvis at maten må kastes etter datoen. Bruk sansene dine – lukt og smak – for å vurdere om maten fortsatt er god.
-
Oppbevar maten riktig: Ved å oppbevare matvarene i riktige temperaturer og emballasjer, kan du forlenge holdbarheten og redusere svinnet.
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom