Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
I et nytt forsøk har miljøforsker Alessio Gomiero i North Atlantic Microplastic Centre (NAMC), ledet av NORCE, sammen med kollegaer testet om kjøkkenutstyr av plast kan frigi mikroplast i maten når du tilbereder maten.
Mikroplast er partikler av syntetisk eller halvsyntetisk organisk polymer eller gummi som kan være alt fra en tusendels millimeter og opptil en halv centimeter. Det stammer fra nedbrytning av større plastgjenstander eller direkte utslipp av små plastpartikler.
Fakta om mikroplast
Mikroplast er spredt i naturen, og mengden øker parallelt med økende plastproduksjon og -bruk. Mikroplast påvirker økosystemer over hele verden, fra havdypet til fjerntliggende fjelltopper, og har til og med blitt funnet i menneskelige organer.
Overrasket over mengde
Ved hjelp av et infrarødt mikroskop kunne forskerne oppdage mikroplastpartikler større enn 0,015 mm. Enten du bruker matbeholdere, skjærebrett eller målekopp, visp, panne eller skje som inneholder ny eller gammel plast, vil maten din sannsynligvis bli full av mikroplast. Hvis du bruker dette kjøkkenutstyret daglig, tilsvarer dette å tilsette 2409-4964 mikroplastbiter i kostholdet ditt hvert år. Verstingene er kjøkkenutstyr av gammel plast.
– Plast er i kontakt med maten vår hver dag via skjærebrett og annet kjøkkenutstyr, så det er ikke overraskende at mikroplast ender opp i maten vi spiser. Men mengden overrasket oss, sier Gomiero og legger til:
– Vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier som kan føre til helseproblemer for fisk, fugler og pattedyr. Vi vet også at mennesker blir eksponert for det siden det finnes i avføringen vår. Men vi har ikke kartlagt hvor all mikroplasten kommer fra og hvilke konsekvenser det har å spise det.
Fakta: Hvem står bak studien?
Tre NORCE-forskere har bidratt til studien. Dr. Alessio Gomiero, Adrián Jaén-Gil og Marte Haave (jobber nå i SALT Lofoten). Studien ble ledet av Dr. Matthew Cole ved Plymouth Marine Laboratory (PML), mens Dr. Amy Lusher fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) var medforfatter. Prosjektet ble finansiert gjennom North Atlantic Microplastic Centre (NAMC).
Les hele studien.
Nytt samarbeid
For å finne ut hvilke konsekvenser det har å spise mikroplast, har North Atlantic Microplastic Centre (NAMC) inngått samarbeid med Sykehuset i Innlandet. Her skal lege og professor ved Universitetet i Bergen Tor A. Strand identifisere studier, hvor mikroplast kan måles.
– Det finnes noen få studier som kobler mikroplast og sykdom, men vi har bruk for mange flere for å trekke noen konklusjoner, sier Strand.
Studier fra NORCE har tidligere vist at det finnes mikroplast i dyr. Fire pattedyr, tre fugler og seks fisk fra et plastforurenset kystområde ble undersøkt for plast i organer og spiselige vev.
North Atlantic Microplastic Centre (NAMC), ledet av NORCE, har samlet eksperter på mikroplast fra Norge, Europa og USA for å få helhetlig kunnskap om miljøkonsekvensene av mikroplast og hvordan dette påvirker organismer og mennesker.
Fakta: Slik testet forskerne for mikroplast
‘Maten’ ble tilberedt ved hjelp av enten kjøkkenutstyr som ikke var av plast, nyere kjøkkenutstyr av plast eller eldre kjøkkenutstyr av plast. Det utstyret som ikke var laget av plast, var laget av rustfritt stål og glass, mens utstyret som var laget av plast bestod av skjærebrett, matbeholdere, silikonbelagte kjøkkenredskaper og panner belagt med polytetrafluoreten (PTFE), såkalt slippbelagte panner. Kjøkkenutstyret som ikke var av plast og de nye redskapene av plast, ble kjøpt fra lokale leverandører, mens det eldre kjøkkenutstyret av plast ble hentet fra kjøkkenet.
Nøkkelord
Kontakter
Alessio GomieroSeniorforskerNORCE
Alessio Gomiero forsker blant annet på mikroplast
Thomas Hovmøller RisSenior kommunikasjonsrådgiverNORCE
Tel:48506270Tel:48506270thri@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
Svalbard blir grønnere4.9.2024 14:53:34 CEST | Pressemelding
Oppvarmingen av Arktis har gått nesten fire ganger raskere enn i resten av verden. Det viser målinger fra de siste fire tiårene. Arktis er nå i gjennomsnitt omtrent 3°C varmere enn det var i 1980.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom