CARE

CARE øker nødhjelp til folk i Libanon

Del

23. september var den dødeligste dagen i Libanon på mange år. Tusenvis er på flukt, og CARE jobber med å oppskalere sin nødhjelp.

23. september ble nesten 500 mennesker ble drept og minst 1.500 skadet da til sammen 300 luftangrep rammet ulike steder i Libanon. Antallet drepte og skadde er forventet å stige i løpet av dagene som kommer. I tillegg har tusenvis av familier blitt tvunget til å forlate hjemmene sine.  

– Situasjonen her i Libanon er veldig spent nå. Veiene til Beirut er overfylt av mennesker som har forlatt alt de eier for å forsøke å flykte fra luftangrepene. Folk har levd i frykt i ukevis. Det er sivile som betaler prisen for denne konflikten. Folk i Libanon trenger hjelp til å takle denne nye krisen, og det haster, sier Michael Adams, landdirektør i CARE Libanon.  

Siden oktober 2023 har flere enn hundre tusen mennesker vært nødt til å forlate hjemmene sine. Antallet personer på flukt har trolig økt etter at Israel ba innbyggere sør i Libanon og i Bekaadalen om å evakuere.

Nesten halvparten av Libanons befolkning levde under fattigdomsgrensen også før denne siste eskaleringen. Mange sykehus har bare et minimum av utstyr, og ikke ressurser til å takle en stor humanitær krise. 

– Vi vet av erfaring at det er spesielt krevende for jenter og kvinner å finne reell trygghet når de må legge på flukt. Derfor jobber vi også med lokale kvinneorganisasjoner og har et blikk særlig for kvinner og jenters behov i denne krisen, sier Georgsen.  

Siden oktober 2023 har CARE i Libanon delt ut mat til familier på flukt, med støtte fra åtte partnerorganisasjoner. CARE jobber nå med å oppskalere sin nødhjelpsrespons. 

– Vi forventer en dramatisk økning i folks hjelpebehov, og øker nå innsatsen slik at vi kan dele ut mat, vann, tepper, madrasser og hygieneartikler til flere kvinner, menn og barn på flukt, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

– Vi ber alle parter om å de-eskalere situasjonen og bli enige om en våpenhvile nå. Folkeretten må følges. Det innebærer å beskytte sivile, sivil infrastruktur, og hjelpearbeidere. Vi kan ikke nå ut til folk når det bombes. Også hjelpearbeidere må beskyttes, sier Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Ylva Berge/CARE Norge CARE Norge
Last ned bilde

Om CARE

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, tilstede i mer enn hundre land. CARE har jobbet med nødhjelp og bistand Libanon i nesten 20 år, med prosjekter innen matsikkerhet, fattigdomsbekjempelse og likestilling.  

CARE jobber også med lokale kvinneorganisasjoner for å beskytte kvinner på flukt fra økt risiko for kjønnsbasert vold og seksuelle overgrep.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye