Leker gjemsel med CO2
Skal vi vite om utslippsavtaler følges, må vi kunne spore CO2. Surr i regnskapet sendte forskere på leting i Grønlandshavet.
Når vi slipper ut CO2 ved å brenne olje og kull, blir noe CO2 værende i luften, mens resten tas opp av havet og av trær og andre planter på land.
De siste tiårene har vi sluppet ut mer CO2 enn vi klarer å finne igjen. Avviket tilsvarer nesten en milliard tonn.
– Kan vi ikke gjøre rede for hvor all CO2 blir av, kan vi ikke vite om utslippsreduksjoner hjelper, sier Are Olsen, professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen og forskningsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
Sammen med kolleger fra UiB, NORCE og Bjerknessenteret har han funnet igjen noen av de savnede tonnene. De ligger i Grønlandshavet, på 1500–2000 meters dyp.
I Grønlandshavet har nedsynkningen de siste tiårene vært kraftigere enn før. Funnet, nylig publisert, tyder på at Grønlandshavet tar opp mer CO2 fra luften enn før, og at karbon fraktes mer effektivt fra overflaten og nedover i dypet.
Nøkkelord
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
To grunner til at det blir ekstremt vått på Vestlandet i dag31.10.2024 11:17:27 CET | Pressemelding
Uværet “Jakob” skyldes en såkalt atmosfærisk elv som strømmer mot Vestlandskysten. Det er spesielt to ting som fører til at dette været blir så heftig.
Is i endring - ung is rekker ikke å bli gammel30.9.2024 08:39:00 CEST | Pressemelding
Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Den tynne, nylig dannede isen har ikke hatt tid til å bli tykk og solid, og derfor er den mer sårbar for krefter som vind og strømninger. Dette fører til at store isflater oftere enn før går i oppløsning og brytes opp.
Marin hetebølge utenfor norskekysten26.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært uvanlig varmt de siste ukene, og det er ikke bare på land at det varmes opp. Siden midten av mai har det utviklet seg en marin hetebølge utenfor kysten av Sør-Norge.
Tundra kan gå frå karbonsluk til karbonkjelde20.4.2024 07:00:00 CEST | Aktuelt
Eit eksperiment utført over store deler av Arktis og fjellområde, viser at tundraen i snitt slepper ut 30 prosent meir karbondioksid når temperaturen stig med 1,4 °C, noko som tilsvarer tjue års oppvarming. Resultatet kjem fram i ei stor samlestudie nyleg publisert i Nature.
Fremtidig variasjon av arktisk sjøis i en varmende verden22.3.2024 11:58:21 CET | Aktuelt
Arktis har opplevd betydelige forandringer på grunn av klimaendringene. Et tydelig tegn på denne endringen er tilbaketrekkingen av sjøisen, med implikasjoner for globale værmønstre, økosystemer og menneskelig aktivitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom