MatPrat

Gjør gryta klar for fårikålens festdag

Del

Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.

Fårikål, Norges nasjonalrett
Fårikål, Norges nasjonalrett Foto: matprat.no

Ikke bare er denne retten en deilig høstgryte med sesongens lam og kål, den er også en sentral del av Norges mattradisjoner og feires faktisk med en egen dag. Den siste torsdagen i september hvert år vies til fårikålen. Retten smaker godt, den smaker mye, og den smaker virkelig høst.

Fårikål krever kanskje litt mer «matkondisjon» enn mange andre retter. Lam smaker mye mer og kanskje litt annerledes enn det mange er vant til. Spesielt for de yngre. Men kombinasjonen av lam og kål synes jeg er helt genial, forteller Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat. 

Hvor viktig er denne markeringen av fårikålen?

Jeg syntes fårikålens festdag er en fin markering. Det belyser hvorvidt folk er tradisjonsbærere, eller om det stopper her? Mange har lært å for eksempel lage fårikål av sine foreldre, som igjen lærer det bort til sine barn. På den måten sørger vi for å videreføre de fine mattradisjonene vi har, sier Zondag.

En ujålete rett

Om du liker å invitere familie eller venner til et måltid, er fårikål er en rett som de fleste kan få til hjemme uten mye jobb.

Fårikål er en veldig ujålete rett, som er enkel for verten å lage og gir likevel en stor opplevelse for dem som er samlet rundt bordet. Til tross for at fårikålens festdag alltid er en torsdag, slår jeg virkelig et slag for at denne retten er den perfekte søndagsmiddagen, sier Zondag.

Hvor enkelt er det å lykkes hjemme med fårikål?

Fårikål krever svært få ingredienser og nesten ikke noe utstyr. Kjøtt og kål legges lagvis i en gryte, med salt og pepper mellom lagene. Hell på litt vann, sett på lokk og la fårikålen trekke til kjøttet er mørt, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Fårikålen krever lite av deg, men den krever litt tid. La den stå i 2-3 timer, eller til kjøttet slipper beina og kålen er klar. Tenker du at kålen skal være grønn og fresh så bommer du her. Den skal nemlig være lett brunlig og ha trukket til seg masse smak fra gryta. Mange vil til og med si at gryta smaker aller best på dag to, da smakene virkelig har fått satt seg, sier Kåsin.

Og Kåsin minner på

Ikke glem å servere den rykende varm og med deilige kokte poteter til.

Kjør på med chili, ingefær og koriander

Har du lyst til å piffe opp fårikålen litt, og prøve en helt ny variant, kan du enkelt gjøre det ved å legge til litt ekstra krydder mellom lagene. Fyll på med chili, hvitløk, ingefær og koriander - og vipps får du en asiatisk vri på fårikålen. Dette er en variant vi ser har blitt svært populær, særlig blant de yngre, avslutter Kåsin.

Lenker til oppskrifter

Tradisjonell fårikål: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/farikal/

Fårikål med chili: https://www.matprat.no/oppskrifter/kos/farikal-med-chili/

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fårikål
Fårikål
Foto: matprat.no
Last ned bilde
Fårikål med chili
Fårikål med chili
Foto: matprat.no
Last ned bilde
Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat
Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat
Foto: matprat.no
Last ned bilde
Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat
Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat
Foto: matprat.no
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye