Forskerforbundet

Mangler vern mot forskerhets

Del

Universiteter og høyskoler mangler rutiner for å ta vare på forskere som opplever hets eller trusler. Det viser undersøkelsen «Akademisk frihet og medvirkning ved norske universiteter og høyskoler», gjennomført av Forskerforbundet.

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind
Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind

Bare 12 prosent av de tillitsvalgte ved universiteter og høyskoler er kjent med at det finnes velfungerende rutiner for å ivareta ansatte som utsettes for utilbørlig press eller hets som følge av formidling av forskning og kunnskap.

Det viser undersøkelsen «Akademisk frihet og medvirkning ved norske universiteter og høyskoler», som bygger på svar fra Forskerforbundets tillitsvalgte ved norske universiteter og høyskoler.

To av tre tillitsvalgte mener dessuten at egen institusjon ikke ivaretar ansvaret for opplæring og bevisstgjøring om akademisk frihet.

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind mener tallene er urovekkende.

- Hets mot forskere er et betydelig demokratisk problem, og vi må gjøre mer for å ta vare på de forskerne som angripes for sin forskning. Universitets- og høyskoleloven er tydelig på institusjonenes ansvar. Alle institusjoner må drive aktiv opplæring i akademisk frihet, og ha gode rutiner for å støtte forskere i stormen. De har også et ansvar for å gjøre forskere og tillitsvalgte godt kjent med disse rutinene, sier Lind.

Forskerforbundet trapper nå opp innsatsen for å få bedre rutiner på plass.

- For å hjelpe våre tillitsvalgte i arbeidet med bedre rutiner, har vi nå utarbeidet en nettressurs som skal gi de tillitsvalgte bedre verktøy. Vi vil presse på for å få på plass et bedre støtteapparat ved alle institusjoner, blant annet ved å lære av dem som har fått det til, sier Lind.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Forskerforbundet

Vi er landets største fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling, med over 26 000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra Forskerforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskerforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskerforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye