Krever kraft i kampen mot kriminalitet
- NRK avslørte svindelsaken mot Brønnøysundregistrene, men et forslag fra Næringsdepartementet holder ikke i kampen mot utspekulerte svindlere. Det er behov for kraftigere tiltak i kampen mot økonomisk kriminalitet, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge som etterlyser et hendelsesbasert register.

NRK omtalte i august saken om Kristina Eriksen fra Stavanger. En samordnet registermelding med en forfalsket generalforsamlingsprotokoll til Brønnøysundregistrene, var alt som skulle til da regnskapsføreren mistet kontroll over sitt private aksjeselskap. Brønnøysundregistrene foretar kun formalkontroll, uten å sjekke om opplysningene som sendes inn er riktige.
Ikke sikkert nok
– Nærings- og fiskeridepartementets foreslår nå oppdatert regelverk for Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Bekymringen vår er at man ikke har hatt et sterkt nok søkelys på regler og tiltak som forhindrer svindel og økonomisk kriminalitet, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.
– Vi savner hvordan tiltak effektivt kan gjennomføres, slik at det faktisk bidrar til å hindre at uvedkommende personer illegitimt skaffer seg kontroll over selskaper. Vi etterlyser blant annet en vurdering av hvordan underretningen skal skje ved innmeldte endringer i styre eller daglig leder, og hvor raskt Brønnøysundregistrene skal sende ut underretningen. Departementet bør videre se på om det skal stilles krav om digital signatur av endringsmeldingen også fra utgående styremedlemmer/daglig leder. Et slikt krav vil være et sikkerhetstiltak, mener Aale-Hansen.
Avdekker store feil
Tidligere i år ble det avdekket at fem selskaper har levert identiske årsregnskaper og handlet på kreditt uten å gjøre opp for seg. Selskapene har erstattet flere års tidligere innsendte regnskaper til Brønnøysundregistrene, med nye fiktive og falske regnskaper. Dermed har de gitt inntrykk av å være mer økonomisk solide enn realiteten var.
– Når det avdekkes vesentlige feil i et allerede fastsatt årsregnskap skal det rettes, enten i neste årsregnskap eller ved å utarbeide og sende inn nytt korrigert årsregnskap, alt etter omstendighetene. Når det innsendes korrigerte regnskaper for flere år tilbake er det imidlertid all grunn til at varsellampene bør komme på. Svindlerne er stadig mer kreative. Derfor er det viktig at Brønnøysundregistrene forsterker sin oppfølging for å minske risikoen for at plattformen blir misbrukt av kriminelle, sier Aale-Hansen.
Behov for strammere kontrollmekanismer
– Det er synd at denne svindelen har klart å komme gjennom hos Brønnøysundregistrene. Vi er i dialog med registrene for å gi innspill til hva som kan gjøres for å avdekke at de utnyttes til svindel og misbruk. Her tror vi mye kan gjøres med kontrollmekanismer i dataløsningene, basert på identifiserte risikoer, modus og avvik.– Når det kommer inn flere identiske og korrigerte regnskaper for flere år, bør det f.eks. være en systemalgoritme som plukker opp saken for nærmere kontroll, sier Aale-Hansen. I tillegg bør det også være synligere info til brukeren hvis regnskapet er korrigert. Vi regner med at Brønnøysundregistrene allerede er i gang med å iverksette tiltak for å ivareta at noe lignende ikke skjer igjen, sier Regnskap Norge-sjefen.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
110 000 foretak står i fare for å få tvangsmulkt14.7.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
31. juli er fristen for å rapportere inn reelle rettighetshavere til nytt register hos Brønnøysundregistrene. De som glemmer det får tvangsmulkt. - Det nye registeret, register over reelle rettighetshavere, ble opprettet i fjor høst som ledd i bekjempelse av hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig eier hva av virksomheter i Norge, forteller Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge: Rekordhøy innlevering av årsregnskap og skattemeldinger.9.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ferske tall fra Brønnøysundregistrene viser rekordhøyt antall innleverte årsregnskap. Skatteetaten melder om det samme for skattemeldinger fra næringslivet. – Dette er ikke bare for spesielt interesserte, men for alle som er opptatt av god informasjon om økonomien i norsk næringsliv og at riktige skatter og avgifter betales. I år ser vi rekordhøy innlevering av tidlig rapportering av årsregnskaper og skattemeldinger. Det er en positiv utvikling vi håper fortsetter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
116 000 foretak står i fare for å få tvangsmulkt8.7.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Mange har fortsatt ikke rapportert inn reelle rettighetshavere til nytt register. Fristen for å unngå tvangsmulkt er 31. juli. - Det nye registeret, register over reelle rettighetshavere, ble opprettet i fjor høst for å motvirke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig eier hva av virksomheter i Norge, forteller Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge foreslår forenklingsinstruks til hele forvaltningen3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet har instruert Finanstilsynet til å jobbe målrettet med forenklinger. – Det er ikke gjort systematisk overfor alle etater. Her er en gullkantet mulighet som vi oppfordrer myndighetene til å ta tak i. Et mål bør være å redusere omfang og tid brukt på rapportering for å frigjøre ressurser til verdiskaping, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Endelig – pliktig EHF: Vil redusere næringslivets kostnader med flere milliarder kroner1.7.2025 14:53:23 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag foreslått å innføre såkalt pliktig e-faktura. Regjeringen anslår at dette vil bidra til å redusere administrative byrder for næringslivet med 9,7 milliarder kroner. – Dette er en merkedag! Regnskap Norge har i lenger tid tatt til orde for en slik løsning. Dette er et viktig bidrag i arbeidet med å redusere administrative kostnader for næringslivet. I tillegg vil dette være nyttig i arbeidet med å bekjempe økonomisk kriminalitet gjennom økt sporbarhet av transaksjoner, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom