Stadig flere høster sopp, bær og nyttevekster
Det har vært en dobling i antall folk som har plukket sopp og nyttevekster i sommer. Det viser nye tall Ipsos har hentet inn for Norsk Friluftsliv om hvilke friluftslivsaktiviteter folk har gjort i årets sommermåneder.
Ennå er det mye igjen av soppsesongen mange steder i landet, men allerede i august svarte 21 prosent av de spurte at de har plukket sopp i sommer. Det er en dobling fra sist undersøkelsen ble gjennomført på samme tid i fjor, da 11 prosent svarte det samme. Enda flere har plukket bær og også her er det en økning, fra 45 til 56 prosent.
Ny vår for «matauk»
– Det er fantastisk å se disse tallene. Vi har hatt 10 prosent årlig medlemsvekst de siste årene og «alle» vi treffer spør oss om sanking og den spiselige ville naturen. Vi opplever at interessen er økende, men det er ren lykke å få det svart på hvitt. Det er masse nysgjerrighet og engasjement for sanking, og vi tør forutsi at den tradisjonsrike «matauken» er på vei til ny heder og verdighet, sier daglig leder Pål Karlsen i Norges sopp- og nyttevektsforbund.
Det er ikke bare sopp og bær folk har høstet i sommer. Den største økningen er blant de som har plukket andre nyttevekster, fra 11 prosent i fjor til hele 24 prosent i år. For om sommeren kan du finne alt fra spiselig geitrams i veikanten, til irriterende skvallerkål i hagen – men som er perfekt i pesto.
Samtidig er det viktig å sette seg godt inn i artene man ønsker å plukke, slik at man er helt sikker på at det man legger på matfatet er trygt å spise.
– Hvis du er usikker finnes det både fysisk soppkontroll en rekke steder i landet gjennom høsten, samt digital soppkontroll hvor du kan få hjelp til å identifisere fangsten av en soppsakkyndig, råder Karlsen.
De unge har syklet, klatret og jaktet mest
Det er også flere som har sovet ute i sommer, i telt, hengekøye eller under åpen himmel: 20 prosent, mot 13 prosent i 2023. De ivrigste utesoverne er de i alderen 18-29 år, der hele 43 prosent svarer at de har sovet ute. Det er også de unge som har syklet, klatret, dykket/snorklet og jaktet mest.
– Det er flott å se at folk har vært mye ute i sommer og at de benytter seg av mangfoldet av friluftslivsaktiviteter. Forskning viser at så lite som ti minutter ute i naturen har en positiv effekt på den mentale helsen vår. Det er ikke så mye som skal til før det har god effekt på oss, sier Lier
1 av 4 over 60 har fisket
De over 60 år ligger stort sett under snittet i undersøkelsen når det gjelder friluftslivsaktiviteter, men når denne gruppen sammenlignes med de over 60 år i fjorårets undersøkelse, er det økning i flere av aktivitetene.
Hele 90 prosent av denne gruppen har gått på tur i sommer, mot 81 prosent i fjor. I tillegg har 37 prosent syklet, 40 prosent badet og 61 prosent har spist mat ute i naturen.
Nøkkelord
Kontakter
Bente LierGeneralsekretær
Tel:90880437bente.lier@norskfriluftsliv.noBilder
Lenker
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og nær 5000 lag og foreninger. Vi jobber med å inspirere flere til å komme seg ut oftere, informere om allemannsretten, stoppe nedbygging av naturen, mer friluftsliv i skoler og barnehager, og inkludering gjennom friluftsliv.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges Dykkeforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Nye SSB-tall: Tidsklemma og utstyrspress hindrer oss i å komme oss ut oftere19.11.2024 20:37:17 CET | Pressemelding
Tid, penger og manglende kunnskap står i veien for å ta i bruk naturen mer, viser ferske tall fra SSB. – Friluftsliv trenger hverken å være dyrt, tidskrevende eller vanskelig, mener Norsk Friluftsliv.
Vinnerdesign kåret – Nå kan du strikke Friluftslivets år 2025-genseren1.11.2024 10:09:35 CET | Pressemelding
Genseren danket ut over 40 andre flotte strikkedesign fra hele landet, og skal bidra til å sette farge på Friluftslivets år 2025.
H.K.H. Kronprins Haakon blir høy beskytter for Friluftslivets år 20252.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
I 2025 blir det friluftsfest over hele landet der alle inviteres til gode opplevelser ute. I Friluftslivets år skal alle få sjansen til å utforske alt friluftslivet har å by på.
Kom deg ut på Verdens gapahukdag på fredag25.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Fredag 27. september markeres Verdens gapahukdag. Norsk Friluftsliv oppfordrer folk over hele landet til å feire dagen med en tur til sin nærmeste gapahuk.
Fra mandag kan du tenne bål igjen12.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
15. september oppheves det generelle bålforbudet i hele Norge. – Nyt høsten, og husk bålvett, oppfordrer Norsk Friluftsliv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom