Hamsterforsker vant formidlingsfest på Driv
Vebjørn Jacobsen Melum overbeviste på 240 sekunder, og knep seieren foran åtte dyktige motstandere i Forsker Grand Prix i Tromsø.
I går kveld gikk den regionale finalen i Forsker Grand Prix av stabelen på studenthuset Driv ved UiT i Tromsø. Over 200 personer hadde møtt opp til en stemningsfull SNN Scene for å få med seg konkurransen mellom ni av Nord-Norges mest spennende forskningstalenter. Etter to tydelige og energiske presentasjoner ble Jacobsen Melum fra Institutt fra arktisk og marin biologi utropt som vinner av UiTs rektor Dag Rune Olsen.
– Det var veldig stas å vinne, spesielt siden det har vært så mye jobb med øving og terping. Heldigvis klaffet alt på den store dagen. Nå skal jeg få hentet mikroskopet mitt og så skal jeg få tatt meg en øl!
Jacobsen Melum får dra ned til den nasjonale finalen i Oslo senere i høst, sammen med andreplass Jeanette Grunnvåg fra Institutt for medisinsk biologi, som forsker på hvordan nye enzymer kan gi oss løsningen på antibiotikaresistens.
Måtte imponere folk og dommere
Alle deltakerne måtte på fire knappe minutter overbevise publikum og et dommerpanel med selvvalgt tema om sin forskning. Jacobsen Melum og Agnete Bersvendsen (Institutt for barnevern og sosialt arbeid) fikk mest stemmer fra første runde og gikk rett til avgjørende runde, mens Grunnvåg kom til sisterunden gjennom Wild Card fra årets dommere.
Dommerpanelet representerte akademia, scenekunst og media, og besto av UiTs prorektor for forskning og utvikling Jan-Gunnar Winther, teatersjef ved Hålogaland teater Egill Pálsson, og Helga Bones som er reporter i NRK Troms og Finnmark og regissør for dokumentarserien 113.
Publikum var med å stemme fra salen via mobilene sine, samt fra hjemmebane siden hele finaleshowet ble sendt direkte på vår nye og uavhengige strømmeplattform Viten-TV.
Tok pokalen med bravur
Det var UiTs viserektor Rikke Gürgens Gjærum som ledet en intens konkurransekveld på Driv, hvor spenningen var til å ta og føle på med masse flott forskningsformidling. Publikum ble tatt med inn i alt fra alger under havisen og samarbeid i Mongolia, til hvorfor vi lar tankene våre vandre og hvordan digital teknologi kan brukes i barnehagelærerutdanninga.
Til slutt var det likevel Jacobsen Melum med sin fascinerende hamsterforskning som klarte å vinne mest gunst, og fikk med seg den gjeve pokalen hjem torsdag kveld 19. september.
– I Oslo neste helg må jeg gi full gass for å vinne. Det blir viktig å få slappet av nok og varmet opp stemmen min. Jeg må også tenke på hvordan jeg kan forbedre meg ved å se igjennom videoklipp fra showet i kveld.
Les mer om kveldens dyktige deltakere her på UiT.no om Forsker Grand Prix.
Se opptak av hele sendingen her på Viten-TV.
Les også: Ikke kast hamsteren din! Den er kanskje i dvale.
Hva er Forsker Grand Prix?
- En konkurranse for unge forskere i Norge.
- Forskerne får fire minutt til å presentere sitt arbeid på en klar, kreativ og overbevisende måte.
- Presentasjonene blir vurdert av fagjury og publikum som stemmer på sin favoritt.
- Deltakerne kommer fra Bergen, Tromsø, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Bodø.
- Tolv finalister får delta på den nasjonale finalen lørdag 28. september i Oslo.
- Les mer her om Den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix.
Kontakter
Jeanette GrunnvågDoktorgradsstipendiatUiT Norges arktiske universitet
Tel:77 62 07 61Tel:90952516jeanette.grunnvag@uit.noLena Gustavsen NymarkUiT Norges arktiske universitet
Tel:97769794lena.g.nymark@uit.noVebjørn Jacobsen MelumDoktorgradsstipendiatUiT Norges arktiske universitet
Tel:77646072Tel:40784491vebjorn.j.melum@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Får plass i Norges dokumentarv 202412.12.2024 12:19:19 CET | Pressemelding
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv 2024.
«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi6.12.2024 13:42:22 CET | Pressemelding
Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom