Spire sterkt kritiske til regjeringens nye naturmelding
Spire mener den nye meldingen til regjeringen mangler nødvendige nasjonale tiltak og troverdighet i ivaretagelsen av urfolksrettigheter. Leder i Spire peker på at regjeringen gjøre naturen til en vare og er kolonialistisk.
Støtte til globalt naturvern erstatter ikke nasjonalt vern
Spire reagerer sterkt på at regjeringen ikke planlegger å innføre målet om 30 prosent naturvern på hjemmebane. Norge var en av pådriverne for å få på plass den globale naturavtalen, og har tatt til orde for mer ambisjoner. Nå sier regjeringen at de ikke vil tallfeste vern av norsk natur.
– Det er flaut. Som selverklært forkjemper for ambisjoner i naturavtalen må Norge klare å forplikte seg til å verne naturen vår nasjonalt. Det at naturavtalen er global, er ingen unnskyldning for å droppe ambisiøse tiltak her i Norge. Hvis alle andre land skal følge den logikken, kommer vi ingen vei, sier Elise Åsnes leder i Spire.
I meldingen skriver regjeringen at de ikke stadfester noe mål norske havområder. De skriver at de utsetter, med at de vil komme tilbake med en plan: “Regjeringen legger vekt på å bidra til oppfølgingen av det globale målet i naturavtalen og vil komme tilbake med en plan for hvordan et fremtidig mål kan oppnås på en måte som samtidig legger godt til rette for bærekraftig bruk av norske havområder.”
– Vi har ikke tid til å vente enda lengre for å verne havet. Vi vet at regjeringen forsøker å presse gjennom en åpning for gruvedrift på havbunnen. Norge har allerede behandlet havet som en søppeldynge altfor lenge og tatt livet under vann for gitt, sier Åsnes.
Leverer ikke på urfolksrettigheter
Anerkjennelsen av urfolks og lokalssamfunns rettigheter er gjennomgående i naturavtalen og et sentralt premiss for å sikre rettferdig, langsiktig vern. Spire mener dette ikke reflekteres godt nok i regjeringens handlingsplan.
Sametinget har spilt inn flere konkrete tiltak til hvordan urfolksrettigheter og bevaring av naturen kan gå hand i hand. Dette har regjeringen valgt å se bort ifra. I meldingen skriver regjeringen “Det er regjeringens vurdering av stortingsmeldingen ikke inneholder forslag til tiltak som vil påvirke samiske interesser direkte.”
– Regjeringen sine ambisjoner på reell medvirkning av urfolk har ingen troverdighet etter hvordan de har behandlet urfolksrettigheter i saker som på Fosen. Vi forventet at regjeringen skulle presentere tiltak for å sikre at urfolk blir involvert gjennom hele prosessen av naturvern - men i dag leverte de heller en kolonialistisk plan, sier Åsnes.
Regjeringen gjør natur til en vare
Økte naturavgifter står sentralt på regjeringens meny av tiltak. I meldingen viser regjeringen til nå skal etablere et naturregnskap: “Naturregnskapet skal gi systematisk og regelmessig oppdatert kunnskap om utbredelse av og tilstand for de ulike økosystemene og om hvilke tjenester naturen gir oss.”.
Et sentralt element i dette naturregnskapet er de økonomiske verdiene til naturen. Dette reagerer Spire sterkt på. Ved å sette en pris på, eller ta natur inn på markedet, frykter Spire at naturen blir enda mer sårbar i møte med andre samfunnsmessige interesser.
– Regjeringen viderefører den samme naturforståelsen som har skapt naturkrisa. Naturen er ikke en vare på et marked, men noe levende og uerstattelig. Å åpne for å betale seg ut av fra å ødelegge naturen er helt motstridende med ambisiøs naturpolitikk. Vi er sterkt bekymret for at dette vil fortsette å føre til at naturen gang på gang taper mot profittdrevet ressursutvinning og kortsiktige profitt, sier Åsnes.
Nøkkelord
Kontakter
Elise ÅsnesLeder
Tel:980 54 866elise@spireorg.noLenker
Om Spire
Spire er en norsk miljø- og utviklingsorganisasjon for unge som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Vi jobber med politisk påvirkning og informasjonsarbeid. Spire er partipolitisk uavhengig og jobber tverrpolitisk med globale problemstillinger knyttet til klima og miljø, internasjonal handel, byutvikling og matsikkerhet.
Spire har vært tett involvert i arbeidet med naturavtalen, og deltok på naturtoppmøtet i Montreal i 2022. I etterkant av toppmtøet vi også utarbeidet anbefalinger til hvordan både Norge og Norden kan nå naturavtalen, i samarbeid med norske og nordiske miljøorganisasjoner. Spire skal også delta på neste naturtoppmøte i november i Colombia.
Følg pressemeldinger fra Spire
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spire på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spire
Spire gir regjeringen gullmedalje i VM i dobbeltmoral15.11.2024 18:35:08 CET | Pressemelding
I dag arrangerte ungdomsorganisasjonen Spire VM i dobbeltmoral utenfor Stortinget, i forbindelse med det pågående klimatoppmøtet i Aserbajdsjan. Der overrakte de gullmedaljen til en pappfigur av klima- og miljøminister Tore O. Sandvik, som takket nei til invitasjonen til å delta på markeringen, for regjeringens dobbeltmoralske klimapolitikk.
Over 1770 fossillobbyister deltar på klimatoppmøtet i Aserbajdsjan15.11.2024 12:31:09 CET | Pressemelding
1773 aktører fra fossilindustrien er tilstede på klimatoppmøtet, melder koalisjonen Kick Big Polluters Out. Det utgjør en større andel av de totale deltakerne enn i fjor. Også Norge har gitt akkreditering til norske oljeselskaper på klimaforhandlingene.
INVITASJON: Markering utenfor Stortinget: Velkommen til VM i dobbeltmoral!11.11.2024 15:22:45 CET | Presseinvitasjon
I forbindelse med det pågående klimatoppmøtet i Aserbajdsjan, inviterer Spire til markering av VM i dobbeltmoral på Eidsvolls plass, fredag 15. november kl. 16.00-16.30.
Ingen enighet om finansiering på FNs naturforhandlinger2.11.2024 18:58:14 CET | Pressemelding
Etter en brå slutt, langt på overtid endte naturforhandlingene uten enighet om finansering for implementering av naturavtalen. Dette vil ha dramatiske konsekvenser for vern av biologisk mangfold og implementering av naturavtalen globalt, mener Spire.
Husleielovutvalget lanserer endringsforslag til husleieloven: Risikerer å skrotes av regjeringen18.10.2024 12:30:47 CEST | Pressemelding
I dag la husleielovutvalget fram sitt forslag til endringer i husleieloven. Det skulle styrke leietakeres rettigheter og sikre grunnleggende botrygghet. Samtidig vil regjeringen avlyse behandlingen av forslaget i denne stortingsperioden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom