Nærings- og fiskeridepartementet

Vil klargjøre regelverket for bruk av omregningsfaktor

Del

Ulike oppfatninger mellom Fiskeridirektoratet og næringen om bruk av omregningsfaktor ved fangstrapportering og kontroll har ført til mange klagesaker og flere rettssaker med sprikende dommer.

–  Vi ønsker nå å klargjøre regelverket for omregningsfaktor. Jeg håper vi kan ha en god dialog med næringen om saken og at vi kan få et regelverk som er forståelig for alle, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss 

Nærings- og fiskeridepartementet har nylig omgjort to vedtak om overtredelsesgebyr på grunn av uklarhet i rettstilstanden rundt bruken av omregningsfaktor i Fiskeridirektoratets kontroller. Selv om departementet er enig med Fiskeridirektoratets tolkning, ble vedtakene omgjort på grunn av den uklare rettstilstanden.

Ny forskrift om omregningsfaktor vil bli sendt på høring

Fiskeridirektoratet vil sende på høring en ny forskrift om omregningsfaktor som klargjør virkeområdet for bruken av offisielle omregningsfaktorer. Det er også behov for å tydeliggjøre at Fiskeridirektoratet kun skal bruke den offisielle omregningsfaktoren ved kontroll i tilfeller der fangsten produseres om bord. Ved landinger der torsk landes rund, men sløyes umiddelbart på mottaket og deretter veies og registreres med sløyd vekt, skal Fiskeridirektoratet benytte en reell faktor for å beregne den runde vekten.

 

Hva er omregningsfaktor?

De offisielle omregningsfaktorene er statistiske tall basert på målinger av forholdet mellom rund fisk og produktvekt i ulike fiskerier. De skal gi et best mulig estimat på ressursuttaket gjennom året, og det finnes over 200 faktorer for ulike fiskearter. For sløyd torsk uten hode har den offisielle faktoren siden 1992 vært 1,5, basert på fiskeriavtalen med Russland.

I virkeligheten varierer forholdet mellom rund og sløyd fisk. Om vinteren, når torsken inneholder mye åte og gyteprodukter, er dette forholdet høyere, ofte mellom 1,65 og 1,8. Andre tider på året kan den være lavere enn 1,5. Når kvoter beregnes basert på sløyd vekt og offisiell faktor, stemmer ikke alltid kvoteavregningen med den faktiske runde vekten. Dette kan skape store variasjoner, spesielt for torsk.

Bakgrunn om saken

Bærekraftig forvaltning av fiskeriene krever nøyaktige registreringer av fangstopplysninger. Dette er viktig for å sikre at høstingen følger reguleringer og internasjonale forpliktelser, for å kontrollere kvotene til hvert fartøy, og for at forskningen skal ha gode data.

Kravene til fangstrapportering fra havet og registrering på landings- eller sluttsedler skyldes behovet for nøyaktige opplysninger. Registreringen på havet er viktig for kontroll og forskning, mens registreringen på landings- eller sluttsedler danner grunnlaget for kvoteavregningen til fartøyene og det nasjonale kvoteregnskapet.

Fiskekvoter gis i rund vekt, så fiskerne må rapportere i rund vekt. Hvis fangsten bearbeides om bord, må det brukes omregningsfaktorer for å regne om produktvekt til rund vekt.

Hovedregelen ved landing er at fangsten veies på en godkjent vekt i den tilstanden den landes. Hver art skal veies separat. For bunnfisk kan fangsten sløyes på mottaket og så veies og registreres. Den riktige vekten må føres på landings- eller sluttseddel og sendes til et godkjent salgslag, som deretter trekker fangsten fra fartøyets kvote. Hvis fangsten er produsert om bord eller sløyd ved landing før innveiing, må produkttype og vekt oppgis på seddelen. Salgslagene bruker så offisielle omregningsfaktorer for å beregne kvoteavregningen.

Under landingskontroll veies fangsten og kontrolleres mot fiskerens rapportering fra havet. Fangst som omsettes rund, rapporteres i rund vekt, noe som gjør kontrollen enkel. Hvis fangsten er produsert om bord og landes som filet eller annet produkt, bruker kontrollmyndighetene den offisielle omregningsfaktoren for de aktuelle produktene, og denne vekten kontrolleres mot fartøyets fangstrapportering. Fiskeren vil også bruke den innveide produktvekten og omregne med offisielle faktorer for å estimere fangsten når denne blir produsert ombord.

Utfordringen ved kontroll av fangst som er sløyd som del av landingen

Ferske torskefangster landes vanligvis i rund tilstand, og fangsten rapporteres i rund vekt. Men de fleste fangstene sløyes på mottaket før de veies og registreres. Kontrollen må da sammenligne den sløyde vekten med den rapporterte runde vekten.

Det har vært uenighet om hvilken omregningsfaktor Fiskeridirektoratet skal bruke i slike tilfeller, noe som påvirker beregningen av rund vekt og kan føre til sanksjoner for underrapportering. Rettsbehandling har vist at reglene om omregningsfaktor er uklare, og det er behov for å tydeliggjøre regelverket.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye