Miljødirektoratet

Genetisk verdifull ulv har etablert seg (bokmål)

Del

Ulven som Miljødirektoratet merket og flyttet sist vinter har nå etablert seg i vestre Dalarna i Sverige.

Data fra de siste måneder viser at ulven har etablert seg i vestre Dalarna i et revir som har fått navnet Ryssflon.
Data fra de siste måneder viser at ulven har etablert seg i vestre Dalarna i et revir som har fått navnet Ryssflon. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet. Kan brukes fritt ved omtale av denne saken.

– Det er gledelig at den innvandrende ulven fortsatt er i live og nå ser ut til å ha etablert seg. Det vil være svært positivt for den sterkt innavlede bestanden vår hvis den nå også får avkom og dermed klarer å spre genene sine, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

En genetisk verdifull ulv (V1157) ble forvaltningsmerket av Statens naturoppsyn med GPS-sender 18. desember 2023. I april ble den bedøvd på nytt og flyttet inn i ulvesonen for å redusere risikoen for at den skulle bli felt under lisens- og skadefelling, og for at den ikke skulle hindre lisensfelling. Det var i tillegg et ønske om å få ulven til å etablere seg innenfor ulvesonen.

Data fra de siste måneder viser at den har etablert seg i vestre Dalarna i et revir som har fått navnet Ryssflon. Den er observert sammen med en annen ulv, noe som gir håp om reprodusering.

Avhengig av innvandrere

Vi har meget god oversikt over ulvebestanden med DNA-profiler på stort sett alle ulver fra de siste tiår. Forskning viser at ulvene i Norge og Sverige i dag stammer fra seks innvandrende ulver. I tillegg har den såkalte Setten-hannen fått tre ungekull. Denne ulven innvandret til Norge i 2019 og ble merket og flyttet av samme årsak som Ryssflon-hannen.

Når en innvandrende ulvs avkom igjen får et avkom regner vi at det er sikret at genene blir spredd i bestanden.

Setten-hannen og Ryssflon-hannen kan dermed potensielt bli syvende og åttende stamfar for ulvene våre.

– Hvis vi skal ha en levedyktig ulvebestand i Skandinavia som ikke er større enn dagens bestand er vi avhengig av at vi får inn innvandrende ulver fra den større østlige bestanden i Finland og Russland som får spredd sine gener i norske og svenske ulveflokker, sier Hambro.

Les mer om merkingen her: Gir større sjanse for at ulven overlever | Miljødirektoratet (ntb.no)

Les mer om flyttingen her: https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2024/april-2024/har-flyttet-genetisk-viktig-ulv/

Frigir data

Data fra GPS-senderen har hittil blitt skjermet for offentligheten, for å unngå forstyrrelser. Ulven oppholdt seg i en periode etter flytting i Norge, men har senere vandret over til Sverige.

– Ulv forvaltes litt forskjellig i Sverige og Norge, men vi har et godt samarbeid og en felles avtale om å ta vare på slike genetisk verdifulle individer, sier Hambro.

Etter ønske fra Länsstyrelsen i Dalarnas län om å gi noe innsyn data fra GPS-senderen, har vi hatt dialog med svenske Naturvårdverket, Skandulv og Länsstyrelsen Dalarna. Vi er kommet til enighet om at dataene fra senderen blir tilgjengeliggjort på samme måte som data fra forskningsmerkede dyr gjennom VargWebben.

På kartet vil ikke nøyaktig posisjon markeres, men hvilket område den var i ved sist oppdatering ut fra et rutenett på 10x10 km. VargWebben er kartløsningen til Sveriges Landbruks universitet (SLU): https://wram.slu.se/public/source/18-vargwebb?obj=Ryssflon

Les mer om hvordan ulver vises i kartet her: Microsoft Word - Vargwebb_Info_2010-11.doc (slu.se)

Les mer om ulv i Norge her: Ulv i Norge - miljodirektoratet.no

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye