Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)

Stille i bilbutikkene i hele Skandinavia

Del

Norge var eneste skandinaviske land med en pil som så vidt pekte oppover for nybilsalget i august –en bitteliten økning sammenlignet med august i fjor. Danskene hadde en nedgang på fem prosent. I Sverige falt nybilsalget totalt med over 20 prosent, samtidig som antall nye elbiler der gikk ned med over 30 prosent denne måneden.

I Sverige har elbilsalget falt markant etter at incentiver ved kjøp ble fjernet og drivstoffprisene ble kraftig redusert. Foto: Shutterstock
I Sverige har elbilsalget falt markant etter at incentiver ved kjøp ble fjernet og drivstoffprisene ble kraftig redusert. Foto: Shutterstock

Nybilsalget går tregt i hele Skandinavia for tiden. Norge var unntaket i august, med en minimal økning på under en halv prosent for nye personbiler. Ellers pekte alle piler nedover i august, også for varebiler og lastebiler.

Rekordhøy elbil-andel

- Det er nå lav fart i nybilsalget her hjemme, og mange avventer bilkjøpet. Men i motsetning til våre naboer, gikk nybilsalget av personbiler her så vidt opp i august. Dessuten hadde vi den høyeste elbilandelen noensinne, med over 94 prosent. Ingen land er i nærheten, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

- Samtidig går salget av nye varebiler og lastebiler også tungt nå.  Likevel viser august en tydelig tendens til at også lastebilparken sakte elektrifiseres. El-andelen er fortsatt lav for nye lastebiler, ca. 15 prosent, men det går riktig vei, og er en klar økning i forhold til august i fjor.

Sverige: elbilsalg i fritt fall

I Sverige er situasjonen i elbilsalget helt annerledes enn i Norge og Danmark. Selv om andelen nye elektriske personbiler i Sverige utgjorde 36 prosent i august, var det i antall over tretti prosent færre enn på samme tid i fjor. Det ligner et elbilsalg i fritt fall.

- Det er dystre tider i Sverige nå, vi ser bunnen av lavkonjunktur. Normalt er august en positiv måned for nybilsalg. Nå holder særlig privatpersoner hardt på pengene sine, og avventer en rentenedgang før de kjøper ny bil, sier markedssjef Andrée Peters i svenske bilstatistik.se.
Han viser også til at nedgangen i elbilsalget henger sammen med at Sverige senket bensin- og dieselprisene kraftig tidlig i år, og dessuten at incentivene ved kjøp av elbil ble fjernet i forbindelse med regjeringsskiftet i starten av 2023.

Danskene går elektrisk

I Danmark er situasjonen helt motsatt: Der er det en kraftig økning både i elbil-andel og antall, og det ble i august registrert nesten 48 prosent flere nye elbiler enn samme måned i fjor. Det tilsvarer en andel på nesten 55 prosent. Alle andre drivlinjer hadde en markant nedgang i august, spesielt ladbare bensinhybrider, hvor nedgangen i antall var nesten 65 prosent bak fjoråret.

- Incentiver må opprettholdes

- Bilsalget i Danmark ligger fortsatt på et stabilt nivå i forhold til i fjor, selv om vi hadde en liten nedgang i august. Interessen for nye biler er fortsatt høy blant danskene, og nivået for hele 2024 følger siste års salgstall, sier Mads Rørvig, administrerende direktør i Mobility Denmark.

- Incentiver er avgjørende for hvor raskt elbiler vinner innpass i de ulike markedene.  Norge har stor suksess med elektrifiseringen, der er nesten alle nye biler elektriske, mens elbilsalget i Sverige er utfordret etter at incentivene ble fjernet. Vi ser positive tendenser i Danmark, men det er viktig at politikerne fastholder nødvendige tiltak for å sikre fortsatt vekst i elbilsalget, sier han.

null
Antall førstegangsregistrerte nye person-, vare- og lastebiler i Norge, Danmark og Sverige i august 2024 sammenlignet med 2023.
null
null

Nøkkelord

Kontakter

Om OFV

Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) er en politisk uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for tryggere, bedre og mer effektive veier i Norge. OFV publiserer statistikk om bilsalget og kjøretøyparken, og har Norges beste database med priser og data på alle nye biler og motorsykler.

Opplysningsrådet for Veitrafikken
Wergelandsveien 1 - 3
0167 Oslo

www.ofv.no

Følg pressemeldinger fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye