Lærermangelen krever handling - nå mobiliserer forskerne
I et nytt, stort forskningsprosjekt skal forskere ved Mittuniversitetet, Nord universitet og Dronning Mauds Minne Høgskole finne løsninger på lærermangelen. Arbeidet har nylig startet, og forskerne understreker alvoret i situasjonen.

- Den økende mangelen på kvalifiserte lærere, ikke minst i vår region Jämtland Härjedalen og Trøndelag, er alvorlig. I tillegg kommer den synkende interessen de siste årene, både i Sverige og Norge, for å søke seg til lærerutdanningene. Det haster med å finne løsninger, men å utdanne morgendagens lærere er et spørsmål som handler om mer enn statistikk og tall. Det handler også om normative spørsmål om synet på kvalitet i utdanningen, og hvem vi ønsker skal bli lærere og hvem vi ikke ønsker skal bli det, sier Lena Boström, prosjektleder og professor i pedagogikk ved Mittuniversitetet.
Prosjektet startet i mai, og forskerne skal studere kompetanseforsyning og lærermangel fra ulike perspektiver og skape ulike arenaer for samarbeid mellom skoleaktører i grenseregionen. Prosjektet «Lærere uten grenser» har fått innvilget totalt 1,1 millioner euro i Interreg-midler, hvorav 455 000 euro kommer fra Interreg Sverige-Norge og 190 000 euro fra Interreg Norge. Forskningen gjennomføres i seks ulike spor, og forskerne skal blant annet analysere data om hvordan lærermangelen har utviklet seg i regionens ulike kommuner i løpet av 2000-tallet, og hvordan den forventes å utvikle seg i fremtiden.
- Det er viktig å være klar over at «lærerkrisen» er sammensatt og en konsekvens av mange faktorer med røtter i internasjonal og nasjonal politikk. Vi ser at bølgene i debatten ofte går høyt rundt lærerutdanningen spesielt, og akkurat nå er diskusjonene hete i Norge. Det er bra og viktig at temaet engasjerer, og det ønsker vi å fange opp i prosjektet vårt ved å invitere skoleaktører og politikere til å delta, sier førsteamanuensis Ole Petter Vestheim, Nord universitet.
Prosjektet varer fra mai 2024 til mai 2027 og fokuserer på det geografiske området som kalles Nordens grønne belte. Tilnærmingen med å undersøke forutsetningene for systematisk samarbeid på tvers av landegrensene, og å inkludere sørsamisk utdanning i dette arbeidet, gjør prosjektet unikt.
- Vi må skape bedre forutsetninger for samarbeid over landegrensene mellom kommuner, lærere, høyere utdanningsinstitusjoner og lærerstudenter. Målet er å snu trenden med økende mangel på kompetanse. Det vil bli lettere å rekruttere og beholde lærerstudenter og lærere, noe som vil styrke regionen, sier professor Marit Holm Hopperstad, DMMH.
- I fjor lanserte Mittuniversitetet en desentralisert sykepleierutdanning, som har vært en suksess. Vi vil undersøke om noe lignende kan være hensiktsmessig for lærerutdanningene. Vi befinner oss i en region med en spredt befolkningsstruktur der det er viktig at så mange som mulig av innbyggerne får en reell mulighet til å ta høyere utdanning. Her må vi fortsette å diskutere hvilke fleksible løsninger som også kan brukes på lærerutdanningene, sier dekan Pär Olausson ved Mittuniversitetet.
*Nordens grønne belte er navnet på området som strekker seg fra Tröndelag i vest, via Jämtlands län til Västernorrlands län i øst.
Nøkkelord
Kontakter
Lena BoströmProsjektleder og professor i pedagogikkMittuniversitetet
Tel:010-142 82 63lena.bostrom@miun.seOle Petter VestheimNord universitet / Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag
Tel:74 02 26 87Tel:95960623ole.p.vestheim@nord.nowww.nord.no/om/ansatte/ole-petter-vestheimBilder

Følg pressemeldinger fra Nord universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nord universitet
Tidligere forsvarsminister hedres ved Handelshøgskolen Nord6.6.2025 14:23:43 CEST | Pressemelding
Tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram er kåret til Årets alumn ved Handelshøgskolen Nord, for sin innsats som samfunnsbygger, leder og ambassadør for utdanning og fellesskap.
Rekordinteresse for Nord Summer School 2025: – En unik mulighet i nord2.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Nord Summer School samler både norske og internasjonale studenter med interesse for nordområdene og arktiske tema.
Flertallet i sør kan avgjøre hvordan Nord-Norge utvikles16.5.2025 10:58:31 CEST | Pressemelding
De har kanskje levd hele livet sør for Sinsenkrysset, men tar likevel viktige avgjørelser for folk i Nord-Norge.
– Kommunene mangler verktøy for å beskytte naturen. Allemannsretten trumfer alt.6.5.2025 10:47:51 CEST | Pressemelding
Skremte dyr, ødelagt avling, avføring overalt og en sårbar natur som blir overbelastet av turister. Er det på tide å revurdere allemannsretten?
Boom i spesialpedagogikk: – Studentene velger med hjertet og hodet5.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Med hele 1239 søkere som har spesialpedagogiske studier ved Nord universitet som sitt førstevalg, opplever fagmiljøet nå rekordtall – og en anerkjennelse de har bygget opp over flere tiår.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom