Oppdrettsnæringen samles: Hva kreves for vellykket smoltproduksjon i fremtiden?
God smolt er nøkkelen til vellykket oppdrett. Skal den vokse seg stor på land for å yte bedre i sjø? På konferansen "Fremtidens smoltproduksjon" den 16.-17. oktober inviteres det til en grundig gjennomgang av den nyeste kunnskapen på feltet.
Konferansen er kjent for å være rettet mot smoltproduksjon i RAS og lukkede anlegg i sjø, og arrangeres av Nofima og Sunndal Næringsselskap annethvert år.
Debatt nytt av året
I år åpnes konferansen av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og følges opp av næringslivsledere med deres innsikt i hva som kreves for å lykkes med smoltproduksjon. Et av høydepunktene blir en spennende debatt om hvordan politikk, næring og forskning kan samarbeide for å redusere dødeligheten i sjø. Er storsmolt en del av løsningen?
− Konferansen startet i 2008 da den norske næringen fikk fornyet interesse for resirkulering av vann i oppdrett. Samtidig skjøt forskningen fart. Nå, i 2024, vet vi mye mer om hva som fungerer for laksens velferd, både fra forskningen og praktiske erfaringer i næringen. På konferansen vil vi belyse den nyeste innsikten, og jeg tror dette er en av de beste arenaene for å få en realistisk forståelse av hvor vi står i dag og hvilken vei vi bør ta videre, sier komiteleder Trine Ytrestøyl, som også er seniorforsker i Nofima.
Det er også nytt at det er med en egen sesjon på fôr og fôring i RAS, om betydning for vannkvalitet og fiskehelse. Seniorforsker Bente Ruyter fra Nofima er en av dem som skal presentere:
− I forskningen vår sammenligner vi to fôr i gjennomstrømmingsanlegg og RAS, og da kan vi få fram interessante samspillseffekter. Meg bekjent er dette første gang noen ser på hvordan omega-3 påvirker laksens helse i to ulike produksjonssystem, sier Ruyter.
Ny kunnskap
Ytrestøyl trekker frem et knippe andre forskningsområder som spesielt spennende, hvor vi kan forvente nye forskningsresultater siden forrige konferanse i 2022:
Styring av miljøet er en av fordelene med lukkede anlegg, men hvordan optimaliserer vi det for fiskens velferd? Tom Ole Nilsen fra Universitetet i Bergen og Marius Takvam fra NORCE vil gi oss dypere innsikt i hvordan lysregimet i settefiskfasen påvirker fiskens fysiologi, særlig med tanke på nyrer, tarm og saltbalanseregulering.
Nofima er også vertskap for tre forskere fra The Freshwater Institute (USA), en mangeårig forskningspartner innen lakseproduksjon i RAS. De vil blant annet presentere nye teknologier innen presisjonsakvakultur, bruk av biomonitorer for å vurdere laksestress, samt styring og optimalisering av vannkvalitet i resirkuleringssystemer.
– Forskningen vår bruker blant annet maskinsyn og kunstig intelligens for å øke driftseffektiviteten i RAS-anlegg, og vi gleder oss veldig til å presentere våre siste innovasjoner innen presisjonsakvakultur for deltakerne på konferansen på Sunndalsøra, sier Chris Good, forskningsdirektør ved instituttet.
Nyresykdommen nefrokalsinose er en stor utfordring i oppdrettsnæringen. Christine Klykken fra Aqua Kompetanse og Ingrid Lein fra Nofima vil hver for seg dele innsikt om årsaker til denne sykdommen i laks og ørret.
Til slutt stiller vi det viktige spørsmålet: Driver vi for intensivt? Anja Striberny fra Nofima vil presentere data fra ulike temperaturregimer i RAS- og gjennomstrømmingsanlegg som kan gi en pekepinn.
− Den som kommer, får se, sier Ytrestøyl. Hun håper på stor deltakelse fra alle deler av bransjen, inkludert internasjonale aktører, for dette er en global problemstilling med røtter i norske forhold.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTrine YtrestøylForsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel.
Bilder
Dokumenter
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nytt forskningsprosjekt skal forbedre produksjonen av stor laksesmolt18.12.2024 11:32:17 CET | Pressemelding
Lusesituasjonen langs kysten skaper stadig nye utfordringer for norsk lakseoppdrettsnæring. Nå lanseres et nytt forskningsprosjekt som skal gi bedre innsikt i hvordan produksjonsprotokoller på land påvirker prestasjonen til stor laksesmolt i sjø.
Nytt verktøy mot farlig lakseparasitt17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
Nofima tested microalgae in feed for salmon16.12.2024 09:44:40 CET | Press release
When Nofima researches sustainable feed for salmon, the process involves everything from when a new ingredient is delivered to the feed technology centre, to when the salmon has eaten the feed and grown to slaughter size.
Testet mikroalger i fôr til laks16.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Når Nofima forsker på bærekraftig fôr til laks, er det hele veien fra en ny ingrediens leveres til fôrteknologisenteret, til laksen har spist fôret og vokst seg stor.
Salmon secrete substances that attract sea lice6.12.2024 13:04:53 CET | Press release
New research has enhanced our understanding of why sea lice are predominantly attracted to salmon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom