Arkeologer fant urørt vikingskatt
Vikinger gravde ned og gjemte sølvskatten ved en fjellskrent i Årdal i Hjelmeland kommune. Nå, over 1000 år senere, står arkeologer fra Stavanger med den i hendene.
– Dette er definitivt det største jeg har opplevd i min karriere, sier arkeolog og prosjektleder Volker Demuth ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.
Informasjon til media:
Det er mulig å dra til utgravingsstedet i Årdal i Hjelmeland og intervjue arkeologene og gårdeier fra klokken 9 onsdag 11. september. Kontakt kommunikasjonsrådgiver Anniken Celine Berger (telefon 93005355).
Sperrefrist til onsdag 11. september klokka 11.
Rundt 20 centimeter nede i jorda lå fire kraftige armringer i sølv, alle med ulik utsmykning. Det var feltarkeologene Mari Krogstad Samuelsen og Ola Tengesdal Lygre som først oppdaget skatten fra vikingtiden.
– Jeg trodde først det var snakk om noen tvinnede kobberledninger som man ofte kan finne i jordbruksjord, men da jeg så det lå flere inntil hverandre og at de slettes ikke var i kobber, men av sølv, skjønte jeg at vi hadde funnet noe spennende, sier Lygre.
Overraskende funn
Bonde Tårn Sigve Schmidt skal lage en ny traktorvei langs fjellet på gården sin. Arkeologene ble derfor koblet inn for å sjekke om det var noe å ta vare på før veien ble anlagt. Undersøkelsen finansieres av Riksantikvaren.
– Utgravingen viser at det har ligget en stor og mektig vikinggård her, bestående av flere hus til både mennesker og dyr. Vi har funnet rester av gryter i kleberstein, nagler, knivblader og brynesteiner til å slipe verktøy på. Her har de hatt full kontroll på innseilingen inn til det som i dag er Årdal, sier Demuth.
Under gulvet i det som var et lite hus som trolig tilhørte trellene på vikinggården, lå sølvskatten nedgravd. Foreløpig er det ikke funnet noe mer i området rundt der vikingskatten ble funnet, men utgravingen forlenges som følge av det overraskende funnet.
– Dette er et unikt funn, fordi vi svært sjeldent finner slike gjenstander akkurat der de ble lagt. Som regel oppdages slike verdifulle gjenstander på jorder som har blitt pløyd, der en gjenstand er helt tatt ut av sin opprinnelige kontekst. Siden sølvskatten ikke har blitt flyttet på, kan den gi oss helt ny innsikt om livet og samfunnet i vikingtiden, sier Demuth.
Måtte trolig flykte til fjells
Utgravingen viser at gården på et tidspunkt ble brent ned, og dette sammenfaller med en periode med mye uro i vikingtiden. Gården og sølvfunnet er antakelig fra 900-tallet, ifølge arkeologene. Vikingtiden i Norge var fra år 800 til 1050.
– Hvis folk som bodde på denne gården måtte flykte fra et angrep, ville det være naturlig å gjemme unna de verdiene man hadde før man rømte til fjells. Og kanskje det på et sted der man ikke ville trodd at en skatt var gjemt, sier Demuth.
Det var ingen sølvgruver i drift i Norge på denne tiden, så alt sølvet vikingene brukte kom fra utlandet, enten gjennom handel, som gaver, eller som del av bytte på vikingtokt.
Armringene likner halsringene i sølv som ble funnet i Hjelmeland i 1769. Arkeologene kan så langt ikke utelukke at det er en sammenheng mellom de to funnene.
Les mer om sølvringene fra Hjelmeland.
Kan gi oss ny kunnskap om vikingtiden
Arkeologene har fraktet jordblokken med armringene til Arkeologisk museum, der konservatorene har tatt røntgen av det. Nå skal de ta jordprøver, som blant annet kan fortelle om armringene lå innpakket i et klede da de ble gravd ned.
– Dette er et helt fantastisk funn, som gir oss helt unik kunnskap om en av de mest sentrale tidsepokene i Norge, nemlig vikingtiden, sier museumsdirektør Ole Madsen.
Arkeologisk museum åpner igjen fredag denne uka, etter å ha vært stengt på grunn av ombygging siden november i fjor.
– Dette skal vi stille ut så fort det er klart til å vises fram, sier Madsen.
Nøkkelord
Kontakter
Anniken Celine BergerKommunikasjonsrådgiverArkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Tel:93005355anniken.c.berger@uis.noBilder
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger driv forsking, forvalting og formidling om menneska og deira livsmiljø, fortrinnsvis frå forhistorisk tid og middelalder.
Om oss
Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Skal forske på hva som hemmer og fremmer selvregulering blant førsteklassinger3.10.2024 15:18:07 CEST | Pressemelding
Forskningsprosjektet «SELFICON– Self-regulation in Context» skal undersøke kontekstuelle faktorer som påvirker førsteklassingers selvregulering. Nå har prosjektet fått 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd.
Setter elevers leseferdigheter på dagsorden for skoleledere i Nord-Norge3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Dersom norske skoler skal lykkes med å igjen få opp leseferdighetene til barn og unge, er det et felles krafttak som skal til. Nå reiser Nasjonalt lesesenter på turné i Nord-Norge for å nå ut til skoleledere og skolesjefer i landsdelen.
– Kunnskap om sosial og emosjonell læring er viktigere enn noen gang1.10.2024 09:48:11 CEST | Pressemelding
Flere og flere norske barn og unge strever med sosiale og emosjonelle utfordringer. – Implementering av forskningsbaserte tiltak på dette temaet i skolen vil kunne bremse denne uheldige utviklingen, sier stipendiat Jeanette Halvorsen, som har forsket på implementering av ROBUST-intervensjonen i skoler.
To Stavanger-forskarar til nasjonal finale i Oslo27.9.2024 15:33:57 CEST | Pressemelding
Forsking på at menn med leddgikt får fleire barn enn andre menn og at Tolletaten manglar i styresmaktene sine beredskapsplanar sendte to Stavanger-forskarar til nasjonal finale i forskingsformidling i Oslo laurdag 28. september.
Anne-Kat. Hærland tar tempen på AI-forskingen i Stavanger.20.9.2024 12:33:00 CEST | Pressemelding
Henger forskermiljøet i Stavanger med i det teknologiske rotteracet, og klarer de å holde tungen rett i munnen i møte med etiske dilemmaer? Dette skal Anne-Kat. Hærland finne ut av når hun tar plass i programlederstolen på universitetsbiblioteket.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom