Fortsatt oransje farenivå for flom og jordskred
Det er fortsatt oransje farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag. Det er ventet mye regn i løpet av en 12 timers periode. Det betyr at små og bratte vassdrag, elver, bekker og skråninger vil reagere raskt og være spesielt utsatt for flom og skred – og ikke bare de store elvene som Glomma og Gudbrandsdalslågen.
Det er fremdeles usikkert hvordan været vil utvikle seg, men slik det ser ut nå er det ventet at Innlandet og sørlige deler av Trøndelag vil få det kraftigste regnet. Et oransje farenivå betyr at flom og skred vil kunne påvirke fremkommelighet og føre til ødeleggelser på vei, jernbane og bebyggelse.
– Slik det ser ut nå vil ikke regnet strekke seg ut i et like stort område eller vare like lenge som under ekstremværet Hans i fjor. For områdene i de små og mellomstore vassdragene hvor det er varslet mest intenst regn, vil skadene lokalt likevel kunne være på samme nivå som ekstremværet Hans førte til, sier flomvakt Thomas Væringstad.
Fortsatt tid til å forebygge skader
– Det er fortsatt tid til å gjøre forebyggende tiltak, som å rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt. Dette gjelder også eiere av campingvogner, biler, og bønder som har rundballer liggende på utsatte områder, sier Væringstad.
NVE følger situasjonen tett, i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.
Det vil bli gjort nye vurderinger av farenivået i ettermiddag, cirka kl. 16.
Kontakter
Flomvarsling
Tel:40 43 60 00flomvarsling@nve.noJordskredvarsling
Tel:40 02 87 77NVEs pressetelefon
Tel:489 97 667pressevakt@nve.noLenker
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE kartlegger verneverdier og inngrep i verna vassdrag i Norge2.10.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
I fjor var det 50 år siden Stortinget vedtok den første verneplanen for vassdrag i Norge. Norges vassdrags- og energidirektorat har derfor satt i gang et arbeid for å finne ut hvordan det går med de verna vassdragene. Prosjektet skal gjennomføres av Norsk institutt for naturforskning, på oppdrag fra NVE.
Statnett får løyve til å byggje Øygarden transformatorstasjon utanfor Bergen30.9.2024 13:57:26 CEST | Pressemelding
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt Statnett SF løyve til å byggje ein ny transformatorstasjon i Øygarden kommune. BKK AS får samtidig løyve til å byggje Øygarden koplingsstasjon. Utbygginga er viktig for straumforsyninga inn mot Bergensregionen.
NVE har godkjent detaljplan for Hyggevatn transformatorstasjon19.9.2024 09:07:41 CEST | Pressemelding
NVE har godkjent Statnett SF sin detaljplan for Hyggevatn transformatorstasjon. Transformatorstasjonen er en del av kraftledningen mellom Skaidi og Hammerfest, som skal bygges på grunn av planer om elektrifisering av gassanlegget på Melkøya.
Saker om vindkraft og kraftledninger i Finnmark sendes på høring16.9.2024 17:23:40 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat sender nå ut en samlet høring for 11 vindkraftverk og 4 kraftledninger i Finnmark. I løpet av høsten vil det også bli arrangert folkemøter.
Nettleien vil øke fram til 203012.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nettleien vil i gjennomsnitt øke med i underkant av 25 prosent fram til 2030. Det viser nye beregninger fra Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME). Beregningene er gjort i faste priser og før avgifter. Økningen vil varierer mellom landsdelene, og det ligger an til at Midt- Norge og Østlandet får den sterkeste økningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom