Østlandet og sørlig del av Trøndelag: Gult farenivå for flom og jordskred på mandag ettermiddag, med forventet oppjustering av farenivået
NVE varsler gult farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag for mandag. Årsaken er et svært vått værsystem som beveger seg sørøst fra og opp mot Norge. Det er fremdeles stor usikkerhet hvordan været vil utvikle seg og plasseringen av nedbøren, men det må forventes at varselet kan bli oppjustert søndag eller mandag.
Stor usikkerhet knyttet til utviklingen av farenivået
– Det er fremdeles tidlig og det er derfor stor usikkerhet knyttet til hvordan været vil utvikle seg og treffe Norge mandag ettermiddag, men vi ønsker allerede nå å informere om at det gule farevarselet vi har sendt ut i dag kan bli oppjustert til høyere farenivå, sier flomvakt Sjur Kolberg.
Det har vært en våt sommer og det er mye vann i bakken, og dersom været treffer Østlandet og sørlige deler av Trøndelag vil det raskt kunne utvikle seg til en alvorlig situasjon, med stor fare for flom og jordskred utsatte plasser. Det vil få konsekvenser for fremkommelighet, og føre til ødeleggelser på vei og bebyggelse.
Bruk helgen til å gjøre forebyggende tiltak
– Vi oppfordrer alle til å benytte helgen til å gjøre forebyggende tiltak. Ta en runde i hagen og rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt. Dette gjelder også eiere av campingvogner, bileiere, og bønder som har rundballer liggende på utsatte områder, sier flomvakt Sjur Kolberg.
NVE følger situasjonen tett, i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.
– Vi gjør nye vurderinger på søndag og mandag, og vi anbefaler alle om å abonnere på farevarsler fra NVE, sier flomvakt Sjur Kolberg.
Kontakter
Flomvarsling
Tel:40 43 60 00flomvarsling@nve.noNVEs pressetelefon
Tel:489 97 667pressevakt@nve.noNoregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Ekstremværet Jakob: Flom- og jordskredfare nedjusteres til oransje og gult farenivå fredag1.11.2024 12:31:29 CET | Pressemelding
NVE nedjusterer farevarselet for jordskred til gult farenivå fredag. Det gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Farevarselet for flom nedjusteres til oransje farenivå fredag for deler av Sør-Norge, mens andre områder nedjusteres til gult farenivå.
Ekstremværet Jakob: Fortsatt rødt farenivå for flom og skred31.10.2024 11:49:24 CET | Pressemelding
Det er fortsatt rødt farenivå for flom for store deler Vestland torsdag og fredag. Faren for jord- og flomskred forblir også på rødt nivå for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Oppdatering om ekstremværet Jakob: farevarselet oppjusteres til rødt nivå for både flom og skred30.10.2024 16:09:36 CET | Pressemelding
NVE har onsdag ettermiddag oppgradert farevarselet for både flom og skred til rødt farenivå. Flomvarselet på rødt nivå gjelder for store deler av Vestland. Jord- og flomskredvarselet på rødt nivå gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Ekstremværet Jakob: Jord- og flomskredfare for torsdag oppjusteres til rødt farenivå30.10.2024 13:11:38 CET | Pressemelding
NVE har oppgradert farevarselet for jord- og flomskred torsdag . Dette gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Flomfaren forblir på oransje nivå , men varslingsområdet økes. Meteorologisk institutt (MET) har også utstedt et varsel for ekstremt mye regn på rødt nivå. Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader.
Den varme sommeren i Nord-Norge tok hardt på breene - rekordunderskudd på Langfjordjøkelen30.10.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Sommersesongen 2024 var svært varm i Nord-Norge. I Vest-Finnmark viser bremålingene det største underskuddet som er målt på Langfjordjøkelen siden målingene startet i 1989. I gjennomsnitt har tykkelsen på breen minket over 4 meter siden i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom