Svalbard blir grønnere
Oppvarmingen av Arktis har gått nesten fire ganger raskere enn i resten av verden. Det viser målinger fra de siste fire tiårene. Arktis er nå i gjennomsnitt omtrent 3°C varmere enn det var i 1980.
I en ny studie bekrefter forskere at klimaendringene påvirker vegetasjonen – Svalbard blir grønnere.
Rekordsomre fører til økt plantevekst
Forskere fra NORCE, Norges arktiske universitet UiT, Eurac Research og University of Cambridge har studert hvordan klimaendringene påvirker vegetasjonen på Svalbard. De har undersøkt daglige satellittdata tilbake til år 2000. Resultatene viser at planteveksten på Svalbard har økt betydelig i denne perioden. Det samme har sommertemperaturene.
Seniorforsker Stein Rune Karlsen ved NORCE forklarer utviklingen:
– Planteveksten er nært forbundet med sommertemperaturen. Det har vært voldsomme endringer i de andre årstidene de siste årene på Svalbard, og nå følger sommeren etter. Ny rekord i plantevekst ble først satt i 2016, men den rekorden ble smadret i 2018. Veksten var igjen høyere i 2020 og det ble en ny klar rekord i 2022. De to siste somrene er ennå ikke målt med satellittdata, men trolig er det satt ytterlige nye rekorder.
Karlsen viser til at juli 2023 i Longyearbyen var rekordvarm. Også sommeren 2024 er det målt temperaturer godt over normalen med rekordvarme juni og august. Dette tyder på veldig høy plantevekst også de siste to årene.
Klar sammenheng mellom plantevekst og utbredelse av havis
Forskerne har sammenlignet satellittdata med daglige temperaturdata fra 11 meteorologiske stasjoner. Sommertemperaturer er svært viktige for arktisk (og spesielt høyarktisk) plantevekst, og på Svalbard ser man en klar sammenheng mellom målinger av vegetasjonsvekst og temperaturene i juni og juli.
Noen områder viser økt plantevekst, mens andre viser mindre respons. Studiet har påvist en sammenheng mellom planteveksten og utbredelsen av havis. Den uvanlig raske oppvarmingen av det nordlige Barentshavet skyldes en sterk nedgang i havis.
Forskerne ser også lokale forskjeller i planteveksten. Permafrosten tiner og det blir større områder med vannansamlinger som påvirker veksten. Noen steder beiter rein og gås, og det er vanskelig å måle hvor mye plantevekst det egentlig er i området. I tillegg er det er usikkert hva som skjer i mosetundraen i enkelte områder da mosedominerte områder er vanskelige å måle med satellitt.
– Aller størst økning i planteveksten er det øst på Svalbard, som på Edgeøya og Barentsøya. Det henger sammen med at økningen i temperaturen er størst der. Dette skyldes at det nesten ikke er havis igjen øst om Svalbard om sommeren. Et grovt estimat er at det nå er i størrelsesorden 100 000 tonn mer tørrvekt av planter for hele Svalbard sammenlignet med den kalde sommeren 2008. Sommeren 2008 var et av de siste årene hvor havisen dekte havområdene øst for Svalbard mesteparten av sommeren, sier Karlsen.
Nøkkelord
Kontakter
Stein Rune KarlsenSeniorforskerNORCE
Tel:+47 934 19 904skar@norceresearch.noKatrine JaklinSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+4798255309kjak@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
120 millioner kroner til unikt EU-prosjekt for slamoppsamling i Hardangerfjorden12.8.2024 08:37:28 CEST | Pressemelding
I et nytt EU prosjekt vil oppdrettere fra Hardanger, forskere og industri samle opp slam fra oppdrettsanlegg og måle hvilken påvirkning dette har på miljøet i fjorden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom